Jasno
11°
Bratislava
Boris
14.10.2024
Fenomenálny výkon: Chepngetichová prekonala svetový rekord na Chicagskom maratóne
Zdielať na

Fenomenálny výkon: Chepngetichová prekonala svetový rekord na Chicagskom maratóne

CHICAGO / Ako prvá žena v histórii zabehla maratón za menej ako dve hodiny desať minút. Rýchlejšími ako ona boli na Chicagskom maratóne len desiati muži. Keňanka Ruth Chepngetichová vylepšila predchádzajúci svetový rekord o takmer dve minúty a hlavne - svojím výkonom všetkým vyrazila dych.

"Predstaviť si ženu bežať tak rýchlo maratón som nepredpokladal," povedal Štefko. "To je taký výsledok, že je to až nenormálne!," opísal poľský maratónec, účastník Olympijských hier Henryk Szost. Keňanka Ruth Chepngetichová mala aj po dobehnutí do cieľa Chicagského maratónu v novom famóznom svetovom rekorde množstvo síl. Najprv sa tešila so svojimi najbližšími, potom s najrýchlejšími bežcami v mužskej kategórii. A vzápätí svetu oznámila, že časom 2 hodiny 9 minút a 56 sekúnd si stihla splniť životný sen. "Rozdiel medzi mužským a ženským svetovým rekordom je dnes najmenší, aký kedy bol," povedal športový manažér Alfonz "

Čo znamená nový svetový rekord v maratóne žien? Nie len vylepšenie toho starého o takmer dve minúty. Ale u nás na Slovensku, susednom Maďarsku či Česku by ste márne hľadali niekoho, kto by sa jej teraz vyrovnal. Podotýkam, medzi mužmi bežcami. "Skončila jedenásta v celkovom poradí, takže patrila medzi absolútnu aj mužskú špičku," pokračoval slovenský rekordér v maratóne 2:09:53 h z roku 1998 Róbert Štefko.

Aktuálna svetová rekordérka zvládla maratón len o 3 sekundy pomalšie ako v roku 1998 v Londýne slovenský maratónsky rekordér Róbert Štefko. "Už tá prvá polovica za 1 h 04 minúty, čo bol vlastne najrýchlejší polmaratón na území Spojených štátov, ale len polovica trate je neskutočný. Istotne tí, čo to budú analyzovať, budú ešte dlho uvažovať nad tým, ako sa jej to vlastne mohlo podariť," pokračoval Juck.

30-ročná vytrvalkyňa, ktorá nemá trénera, druhú v poradí na Chicagskom podujatí nechala za sebou o viac ako 7 a pol minúty. "V podstate jej bežecká minulosť, jej výkony, proste tomu vôbec nenasvedčujú, že by bola schopná dosiahnuť takého maratónskeho výkonu," uzavrel Štefko. "Už tá prvá polovica za 1 h 04 minúty, čo bol vlastne najrýchlejší polmaratón na území Spojených štátov, ale len polovica trate je neskutočný. Istotne tí, čo to budú analyzovať, budú ešte dlho uvažovať nad tým, ako sa jej to vlastne mohlo podariť," dodal Juck.

Poľský maratónec a účastník olympijských hier v tejto disciplíne Henryk Szost, pridáva aj ďalší postreh. "Keňa je veľmi skazená dopingom. Ja mám osobný rekord 2 hodiny 7 minút 39 sekúnd. Netvrdím, že ona brala doping, ale nepozdáva sa mi to," dodal Szost. Ruth Chepngetichová zápisom do histórie evidentne prekvapila mnohých a doma v Keni si užíva slávu.

K výkonu sa vyjadril aj účastník Olympijských hier v maratóne Marcel Matanin:

Súvisiace články

Najčítanejšie