Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Ctibor
13.9.2024
Famózny úspech: Slovensko získalo prvú medailu na OH
Zdielať na

Famózny úspech: Slovensko získalo prvú medailu na OH

Zdroj: TASR

PARÍŽ / Slovenský reprezentant vo vodnom slalome Matej Beňuš vo finále C1 mužov na kanály Vaires-sur-Marnedo na letnej olympiáde v Paríži zajazdil čas 97,03 s. a získal bronzovú medailu.

Vo finále skončil tretí so stratou 5,67 sekundy na domáceho Nicolasa Gestina. Striebro patrí Britovi Adam Burgessovi (+5,48). Pre Slovensko je to prvý cenný kov v Paríži, Beňuš má v zbierke v rovnakej disciplíne aj olympijské striebro z Ria de Janeiro 2016.

Beňuš štartoval vo finále ako druhý a úvod zvládol bez problémov. Menšie zaváhanie mal na "sedmičke", no celkovo predviedol výrazne istejšiu jazdu ako v semifinále. Zvládol aj bránku s číslom 16, ktorú ťukol v predchádzajúcej jazde. Trocha stratil na "dvadsiatke", ale finišoval v nádejnom čase 97,03 s a bol v hre o medailu. Jeho čas vo finále bol o 5,56 sekundy rýchlejší v porovnaní so semifinále a zároveň prvýkrát v Paríži nezaznamenal dotyk počas jazdy.

V ére samostatnosti je to 16. vodnoslalomárska olympijská medaila pre SR. Na OH 2020 v Tokiu skončil Beňuš šiesty. Slovensko nemalo v C1 mužov zastúpenie na pódiu v histórii modernej samostatnosti len pred troma rokmi v Tokiu. Pri premiére v Atlante 1996 sa Martikán tešil zo zlata, o štyri roky neskôr získal v Sydney striebro a v Atenách 2004 ho zopakoval. V Pekingu 2008 opäť zvíťazil a v Londýne 2012 pri svojej piatej olympijskej účasti bronzom skompletizoval zbierku.

Súvisiace články

Najčítanejšie