Skoro jasno
17°
Bratislava
Natália
6.10.2024
Tenistka Lulu Sun vo Wimbledone prepisuje históriu: Zásluhu na tom majú aj traja Slováci
Zdielať na

Tenistka Lulu Sun vo Wimbledone prepisuje históriu: Zásluhu na tom majú aj traja Slováci

LONDÝN / Novozélandská tenistka Lulu Sun šokuje svojimi výkonmi vo Wimbledone a prepisuje históriu. Kvalifikantka sa totiž už prebojovala do štvrťfinále najslávnejšieho turnaja. A to aj zásluhou hneď trojice Slovákov, ktorá sa stará o jej prípravu. Jej trénerom je Vladimír Pláteník, kondičným koučom Gabriel Baran a sparingom Matej Maruščák.

​"Neskutočný tím, máme výborné podmienky," povedal tenisový tréner Vladimír Pláteník. Spolupráca novozélandskej tenistky so slovenským trénerským tímom sa zrodila vlani. "Vide som tam potenciál," doplnil. Musela zapracovať na svojej psychike, najmä keď sa jej nedarí. I svojej kondícii. O tú sa stará bývalý špičkový triatlonista a šéf JT Šport tímu Gabriel Baran. "Základ je to, aby vydržala a čo najmenej sa zraňovala," povedal Baran. No hneď na začiatku ju učil aj niečo iné. "Keď som ju v Novembri spoznal, nevedela behať dopredu či dozadu," priznal.

Aká je novozélandská tenistka?

Tretím Slovákom, ktorý patrí do tímu Sunovej, je bývalý tenista Matej Maruščák. "Vieme, kde sú nejaké technické chyby alebo niečo, čo na zápasoch zabúda," reagoval.  Novozélandská tenistka, ktorá je prvou kvalifikantkou za 14 rokov, sa vo Wimbledone dostala až do štvrťfinále a je podľa jej tímu veľký perfekcionista i pracant. "Je fantastická, skromná i introvertná," povedal Pláteník. "Je zábavná a pracovitá, čo je super," doplnil ho Maruščák. "Spolupracuje s nami a dôveruje nám," uviedol Baran.

Pred štartom na Wimbledone ani raz neprešla cez prvé kolo grandslamu a nezískala žiadny cenný skalp hráčky z top stovky. Na slávnej tráve sa jej to však podarilo a v utorok bude bojovať o svoje premiérové semifinále na veľkom turnaji.

Ako vníma zápasy proti silným súperkám?

"Po tom, čo som prešla kvalifikáciou, vedela som, že som urobila veľký krok. Tie ďalšie zápasy proti veľkým súperkám boli a sú novou veľkou príležitosťou. Som za ne vďačná," vyjadrila sa tenistka Lulu Sun. A slovenskí tréneri tvrdia, že to ani zďaleka nemusí byť všetko. "Pochopila, že keď sa nerozptyluje, posúva ju to," uviedol Pláteník. "Bude ju poznať celý svet," myslí si Maruščák. No ani jej úspechy nezmenili rozhodnutie kondičného trénera nesadnúť si do hľadiska počas zápasov.

Súvisiace články

Najčítanejšie