Jasno
11°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Australian Open: Nezabudnuteľné momenty z histórie
Zdielať na

Australian Open: Nezabudnuteľné momenty z histórie

Zdroj: Pexels.com, Harrison Haines

Prvý Grand Slam sezóny 2024 – Australian Open, je v plnom prúde. O majstrovský titul aj v tomto ročníku zvádza boje 128 tenistov a tenistiek vo dvojhrách, 64 párov vo štvorhrách a 32 párov v zmiešaných štvorhrách. Tenis na najvyššej úrovni začal v Melbourne písať svoj príbeh v roku 1905. Obdobie do roku 1969 sa označuje ako „Pre-Open Era,“ od roku 1969 ako „Open Era.“ Práve v roku 1969 totiž získal súčasné pomenovanie Australian Open.

Každý ročník Australian Open (AO) je výnimočný. Plný emócií, šťastia aj sklamania, nepredvídateľných situácií a nezabudnuteľných momentov. V dnešnom článku si pripomenieme niektoré z tých najzaujímavejších z nedávnej histórie.

Na začiatku bola tráva

Australian Open sa hráva na tvrdom povrchu v Melbourne Parku až od roku 1988. Pôvodným dejiskom bol Flinders Park s trávnatými kurtami. Trávnatý povrch vystriedala na chvíľu antuka, aby sa neskôr opäť organizátori vrátili ku tráve, na ktorej sa hralo až do roku 1987. V roku 2008 sa zmenila aj farba tvrdého povrchu zo zelenej na súčasnú modrú.

Zmena na tvrdý povrch bola urobená s cieľom zlepšiť hráčsku bezpečnosť a zabezpečiť konzistentné podmienky pre súťaž. Tvrdý povrch umožňuje rýchle a agresívne hranie. Je ideálny pre hráčov, ktorí majú radi rýchle podanie a agresívny štýl hry.

Posledným zápasom na tráve bol nezabudnuteľný finálový zápas v roku 1987. Švéd Stefan Edberg a domáci Pat Cash zviedli fantastickú 5-setovú bitku so šťastnejším koncom pre severana.

Nesmrteľná Steffi Graf

V roku 1988 sa Nemka Steffi Graf zapísala do histórie svetového tenisu tým, že ako prvá hráčka v histórii vyhrala všetky grandslamové turnaje a zároveň aj olympijské hry. Tento výnimočný rok začala víťazstvom na AO, vo finále ktorého zdolala Američanku Chris Evert. Aj s tou sa spája jeden z najemotívnejších zážitkov Australian Open a to, keď sa jej ho podarilo vyhrať v roku 1982 po finálovom triumfe nad Martinou Navrátilovou. Titul z Australian Open jej totiž ako jediný chýbal do zbierky, ktorú dovtedy tvorilo až 13 grandslamových titulov z ostatných 3 turnajov.

Prvým mužom, ktorý vyhral všetky 4 Grand Slamy v jednej sezóne, bol Rod Laver. Stalo sa tak v roku 1969, takže bol zároveň prvým tenistom, ktorý vyhral turnaj v Melbourne pod názvom Australian Open. Práve po ňom je pomenovaná Rod Laver Arena, ktorá je okrem iného aj dejiskom finálového zápasu Australian Open.

Martina Hingisová: Víťazstvo ako 16-ročná

16 rokov a 3 mesiace mala Martina Hingisová, keď vyhrala svoj prvý singlový Grand Slam. Stalo sa tak práve v Melbourne v roku 1997, keď vo finálovom súboji odprevadila z kurtu Mery Pierceovú po jednoznačnom triumfe 6:2 a 6:2.

Naopak najstarším tenistom, ktorý dokázal zvíťaziť na Australian Open bol Austrálčan Ken Rosewall. V roku 1972 získal titul vo veku 38 rokov a 3 mesiace. Zaujímavosťou je, že v roku 1953 sa stal tiež dovtedy najmladším mužským šampiónom.

McEnroe: Predčasný koniec kvôli správaniu

Američan John McEnroe bol známy svojim nie príliš ukážkovým správaním sa na kurtoch. Bývalá svetová jednotka často nevhodne diskutovala s rozhodcami, ničila rakety po nevydarenom údere, kričala či nadávala. V roku 1990 to na Australian Open došlo až tak ďaleko, že bol diskvalifikovaný kvôli nevhodnému správaniu.

Takmer 6-hodinové finále

Na konečné tenisové výsledky je potrebné si niekedy počkať skutočne dlho. Doteraz najdlhší zápas na Grand Slamoch sa uskutočnil v 1. kole Wimbledonu v roku 2010. Neuveriteľných 11 hodín a 5 minút trval zápas medzi Isnerom a Mahutom. Piaty set sa skončil 70:68 v prospech prvého menovaného.

Nezabudnuteľným však bolo aj finále na Australian Open v roku 2012. V jednom z najpamätnejších zápasov AO vôbec dokázal Novak Djoković zdolať Rafaela Nadala po súboji, ktorému do 6 hodín chýbalo len 7 minút. Diváci, ktorí si kúpili nie práve najlacnejšiu vstupenku určite neľutovali.

Keď Federer plače

Nezabudnuteľným momentom AO z roku 2009 bol výrok švajčiarskej legendy Rogera Federera po finálovej prehre s odvekým rivalom Rafaelom Nadalom „Bože, zabíja ma to.“ Federer ho vyriekol vo svojom prejave so slzami v očiach a ešte väčší plač spustil po ňom. Tento moment je dôkazom, že aj veľkých a úspešných športovcov prehra veľmi bolí. Ďalším emotívnym zážitkom bolo, keď zroneného Federera Nadal láskavo objal.

Tipovanie na 81. hráčku sveta

Na Australian Open v roku 2007 nastupovala Serena Wiliamsová až ako 81. hráčka sveta. Stalo sa tak po viacerých problémoch a „presedení“ značnej sezóny 2006 mimo turnajového kolotoča. Vďaka tomu dostali tipéri obľubujúci vsádzanie na tenisové výsledky šancu celkom slušne zarobiť. Na celkový triumf hráčky, ktorá je v 9. desiatke rebríčka bežne tipuje málokto. Serena však dokázala ovládnuť turnaj a okamžite sa opäť priblížila k prvej desiatke, keď vyskočila až na 14. miesto.

Hazardné hry predstavujú riziko vysokých finančných strát a vzniku závislosti. Zákaz hrania hazardných hier osobám mladším ako 18 rokov.

Najčítanejšie