Jasno
15°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Výtržnosti na zápase Slovan – Spartak: Obvinené boli ďalšie dve osoby, celkovo boli hospitalizovaní štyria ľudia
Zdielať na

Výtržnosti na zápase Slovan – Spartak: Obvinené boli ďalšie dve osoby, celkovo boli hospitalizovaní štyria ľudia

BRATISLAVA / Škody na majetkoch, zranenia a k tomu bezpečnostné opatrenia, ktoré pre pár výtržníkov, ktorí sa nezmestia do kože, musíme zaplatiť my všetci. To je výsledok futbalového zápasu zo 4. marca v Bratislave medzi Slovanom a Spartakom.

Zlom nastal ku koncu zápasu, keď pravdepodobne niektorí trnavskí fanúšikovia nezvládali prehru ich klubu. Priamo na štadióne zapaľovali zakázanú pyrotechniku a neskôr strhli časť ochrannej siete. Poniektorí fanúšikovia vôbec nerešpektovali policajtov. Dokonca niektorí z nich na policajtov aj zaútočili. Jednému zobrali prilbu, ďalšieho zhodili zo schodov, a tak to pokračovalo ešte niekoľko minút.

Po bitke v hľadisku ostali aj zranení. Podľa KR PZ v Bratislave policajti medzi nimi neboli. "Na pomoc zraneným sme vyslali až tri posádky záchrannej zdravotnej služby. Tie ošetrili spolu štyroch zranených. Utrpeli najmä úrazy hlavy. Po ošetrení ich transportovali do nemocníc," uviedla hovorkyňa ZZS Alena Krčová.

Jeden muž bol obvinený priamo po zápase a obvinené boli aj ďalšie dve osoby. Prvým z nich je 23-ročný Marco T. z Trnavy, ktorý počas presunu zo športového podujatia rozbil sklenenú výplň okna na autobuse MHD. Vyšetrovateľ OR PZ v BA III vzniesol v piatok, 9. marca, obvinenie ďalším dvom fanúšikom FC Spartak Trnava - 26-ročnému Dávidovi K. pre trestný čin útoku na verejného činiteľa v jednočinnom súbehu s trestným činom výtržníctva a 28-ročnému Benjamínovi H. pre trestný čin útoku na verejného činiteľa .

Dávid K. počas odchodu poriadkových jednotiek z futbalového zápasu oboma rukami napadol príslušníka PPÚ KR PZ v Bratislave, strhol mu z hlavy ochrannú prilbu, ktorú následne odhodil. V útokoch pokračoval a fyzicky zaútočil na ďalších troch policajtov, ktorých kopal a zároveň poškodil aj dve sedačky na tribúne štadiónu. Benjamín H. taktiež počas odchodu poriadkových jednotiek z futbalového zápasu zaútočil kopmi nohou a päsťami do viacerých zakročujúcich policajtov, pričom útoky smerovali na trup a hlavu policajtov.

Obaja fanúšikovia FC Spartak Trnava boli v piatok zadržaní po predchádzajúcom súhlase prokurátora a boli eskortovaní na príslušné policajné oddelenie za účelom vykonania ďalších procesných úkonov. V prípade preukázania viny pred súdom im hrozí trest odňatia slobody na jeden až päť rokov.

Od vlaňajšieho 1. júna je v platnosti vládna novela zákona

Zakazuje masky, kukly a dáva ministerstvu vnútra možnosť evidovať problémových fanúšikov. V praxi to ale funguje úplne inak. "To máte ako s jazdou cez obec. Máte 50-ku a niekto ide 70 a niekto 90. Zákon je jasný, máte ísť 50-kou a nie je problém to dodržiavať," opísal bývalý štátny tajomník pre šport a volejbalista Ivan Husár. Aj spomínaný evidenčný systém má problémy. Polícia a ministerstvo školstva sa nevedia dohodnúť na tom, na čiu zodpovednosť ide, že nefunguje.

Zodpovednosť má vždy organizátor stretnutia, no je jasné, že to nie je možné ponechať iba na mužstvách. Kompetentní hľadajú systémové riešene. Prvú ligu má na starosti Únia ligových klubov. Jej výkonný riaditeľ bol členom národnej expertnej skupiny, ktorá mala presne tento cieľ. Tá ale zanikla a nezmenilo sa vôbec nič. No a je tu ešte jedna nezhoda. Podľa Únie ligových klubov zásah polície na Tehelnom poli prekročil medze. Do davu boli vypálené gumové projektily.

"Zo strany veliteľa bezpečnostného opatrenia bol služobný zákrok vyhodnotený ako adekvátny a primeraný k vzniknutej situácii, ktorú zapríčinili fanúšikovia svojím neprimeraným správaním, pri ktorom dochádzalo k poškodzovaniu zariadenia futbalového štadiónu," informovala hovorkyňa KR PZ Bratislava Silvia Šimková. A pritom by stačilo málo. Inšpirovať sa napríklad od temperamentných fanúšikov z Talianska.

Súvisiace články

Najčítanejšie