Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Futbalový šampionát - Španielsko vs. Nemecko: súboj TOP favoritov
Zdielať na

Futbalový šampionát - Španielsko vs. Nemecko: súboj TOP favoritov

Zdroj: SITA

INZERCIA / Najväčší sviatok futbalu je v plnom prúde a priniesol hneď niekoľko skvelých zápasov a už aj prvé prekvapenia. Tým najväčším je nepochybne prehra favorizovanej Argentíny na čele s hviezdnym Lionelom Messim v zápase s papierovým outsiderom turnaja, Saudskou Arábiou. Kým tento zápas mal jasného favorita, tipovať výsledok jednej z najväčších lahôdok základných skupín – zápas medzi Španielskom a Nemeckom, je ťažké.

Španieli sa na majstrovstvá kvalifikovali priamo ako víťazi B-skupiny. V konkurencii Švédska, Grécka, Gruzínska a Kosova prehrali len jeden zápas, rovnako jeden zápas remizovali, všetky ostatné vyhrali so skóre 15:5.

Ešte o niečo dominantnejší boli v kvalifikácii futbalisti Nemecka. Proti Islandu, Rumunsku, Arménsku, Lichtenštajnsku a Severnému Macedónsku vyhrali všetky zápasy s výnimkou jedného, ktorý prehrali s posledne menovaným. S brilantným skóre 36:4.

Víťazný vstup do šampionátu a prekvapenie na úkor Nemecka

Nemci vstúpili do turnaja neúspešne, keď v prvom zápase prehrali prekvapujúco s Japonskom 1:2. O body prišli v posledných 15 minútach po góloch v 75. a 83. minúte. Naopak, Španieli na úvod turnaja nezaváhali a Kostariku deklasovali vysoko 7:0. Dva góly zaknihoval kanonier Ferran Torres. Kostaričanom nielenže nedovolili rozvlniť sieť, ale ani len vystreliť na bránu. Obrovskú prevahu podčiarkuje až 82 %-né držanie lopty.

Aké sú prognózy pred vzájomným zápasom dvoch ašpirantov na popredné umiestnenie?

Aktuálne výsledky hovoria pre Španielsko

Vzájomná bilancia dvoch svetových futbalových velikánov je vzácne vyrovnaná. Z 25 zápasov sa 8 skončilo remízou a 9 víťazstvom Španielov. Hráči s čiernou orlicou na hrudi dokázali zvíťaziť osemkrát.

Ak sa však pozrieme na posledné zápasy, tie vyznievajú jednoznačne v prospech južanov. Nemecko čaká na víťazstvo nad svojím tradičným rivalom už 7 zápasov. Najmä ich posledný zápas, ktorý sa uskutočnil v roku 2020 v rámci Ligy národov UEFA, sa neslávne zapísal do nemeckej futbalovej histórie. Prehra 0:6 bola totiž najvyššia od roku 1931 spomedzi zápasov všetkých súťaží, na ktorých sa nemecké národné mužstvo predstavilo.

V Lige národov si Španieli tento rok počínali veľmi slušne. V konkurencii Švajčiarska, Česka a Portugalska vyhrali skupinu vďaka trom výhram, dvom remízam a jednej prehre. Kvalifikovali sa tak do finále tejto najmladšej reprezentačnej súťaže.

Naopak Nemcom Liga národov nevyšla, keď v skupine obsadili až 3. miesto za Talianskom a Maďarskom s celkovým počtom bodov 7. Dokázali vyhrať len jeden zápas.

Nemecko čaká na víťazstvo nad Španielskom na vrcholnom turnaji od roku 1988

Tieto dve krajiny si proti sebe na MS zahrali naposledy v roku 2010. Na mundiale v Južnej Afrike, ktorý je nezabudnuteľný aj pre všetkých fanúšikov slovenského národného tímu, ťahalo v semifinále za kratší koniec Nemecko. Víťazstvo 1:0 otvorilo Španielom dvere k zisku prvého titulu majstrov sveta. Vo finálovom zápase vtedy zdolali Holanďanov gólom v predĺžení 1:0. Nemecko sa muselo uspokojiť po výhre 3:2 nad Uruguajom s bronzovými medailami.

Rovnakým výsledkom sa skončilo aj ich zatiaľ posledné zápolenie na ME. Vo viedenskom finále v roku 2008 rozhodol gólom o osude stretnutia v 33. minúte Fernando Torres.

V rámci záverečných turnajov MS, ME či zápasov Ligy národov sa Nemci tešili z víťazstva naposledy v roku 1988. Na domácich ME vtedy zvíťazili v skupine po dvoch presných zápasoch legendárneho Rudiho Völlera do siete ďalšej legendy Andoniho Zubizzaretu. Celkovo od spomínaného víťazstva v roku 1988 vyhrali Nemci nad Španielmi iba dvakrát, pričom v obidvoch prípadoch sa jednalo len o prípravné zápasy. Štyrikrát sa zrodila remíza a rovnaký počet zápasov ťahali za kratší koniec.

Niekoľko veľkých prekvapení v zostave Španielska

Je pomerne bežné a v prípade tímov s tak obrovskou konkurenciou na každom poste aj logické, že sa do zostáv nedostanú niektorí špičkoví hráči. Nomináciu Španielska musel však tréner Luis Enrique obhajovať pred verejnosťou predsa len ešte o niečo viac, ako je zvykom. Do zostavy sa totiž nevošli také mená ako David de Gea či Sergio Ramos. Azda najväčším prekvapením je však absencia Thiaga Alcantaru. Napriek tomu reprezentácia Španielska disponuje obrovskou silou na každom poste a podľa futbalových odborníkov aj stávkových kancelárií patrí medzi adeptov na stupeň víťazov.

Ak radi stávkujete na futbalové výsledky, celkové víťazstvo Španielov vám mohlo pred prvým zápasom na turnaji priniesť približne desaťnásobok vsadeného vkladu.

Kombinácia skúsenosti a dravých nováčikov v tíme Nemecka

Po titule majstrov sveta v roku 2014, ktoré sa uskutočnili v Brazílii, prišli pre Nemcov dva nepodarené turnaje. MS v Rusku v roku 2018 a ME, ktoré sa netradične uskutočnili až v jedenástich krajinách. Na ME neprešli cez osemfinále, v Rusku vypadli dokonca už v skupine.

Z úspešného tímu z MS 2014 sú v aktuálnom tíme Nemecka Manuel Neuer, Thomas Müller - so 118 štartmi v národnom tíme aktuálne najskúsenejší hráč, Matthias Ginter či strelec víťazného finálového gólu do siete Argentíny Mario Götze.

Na druhej strane, skúsenosti budú zbierať mladíci ako Youssoufa Moukoko a Karim Adeyemi z Dortmundu či Armel Bella – Kotcham z anglického Southamptonu.

Stávková kancelária ifortuna.sk dávala Nemecku pred prvým zápasom o máličko menšiu šancu na celkové víťazstvo v porovnaní so Španielskom, za 10 stavených eur by ste mohli vyhrať 120 eur.

Ako to skončí?

Tipovať víťaza tak vyrovnaných tímov je skutočne náročné. Športové výsledky Španielov v tomto roku aj vzájomné zápasy by mohli misku váh prikloniť mierne na ich stranu. V ich prospech hovorí aj fakt, že Nemci v danom zápase budú mať „nôž na krku.“ Ak by totiž prehrali aj druhý zápas v skupine, prípadný postup by sa im poriadne vzdialil. Na druhej strane, hráči Nemecka sú psychicky veľmi odolní, vedia sa zomknúť keď o niečo ide a je veľmi pravdepodobné, že budú na zápas maximálne pripravení.

Náš tip: v zápase sa zrodí remíza

Najčítanejšie