Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Futbalisti budú bojovať na ihrisku, policajti mimo neho. Duel Slovanu s Ferencvárosom láka chuligánov
Zdielať na

Futbalisti budú bojovať na ihrisku, policajti mimo neho. Duel Slovanu s Ferencvárosom láka chuligánov

BRATISLAVA / Hlavné mesto dnes žije najočakávanejším futbalovým zápasom posledného roka. Za druhý breh Dunaja zavíta prominentný maďarský klub Ferencváros Budapešť. Jeho fanúšikovský tábor je známy svojimi chuligánmi a domáci priaznivci im nechcú ostať nič dlžní.

Po úvodnom stretnutí so zmiešanými pocitmi

Prvé meranie síl sa skončilo víťazstvom slovenského tímu 2:1 a na postup do tretieho predkola mu tak postačí aj remíza. Po úvodnom zásahu domáceho Zachariassena zápas otočili Kashia a Barseghyan. Postarali sa o prekvapivý triumf, vďaka čomu ide Slovan do odvety s jednogólovým náskokom.

Otvárací duel dvojzápasu je vnímaný ako víťazstvo maďarskej polície, ktorá v daný deň nepripustila žiaden konflikt. Napriek tomu sa ale vášne dostali do éteru, maďarskí fanúšikovia šovinistickým správaním pobúrili časť verejnosti. Treba k tomu pridať ešte pár incidentov (napríklad útok na autobus belasých po predzápasovom tréningu) a je jasné, že obe strany si budú mať čo povedať.

Komplikovaná história

Najväčšie rozbroje však spôsobujú - tak ako to pri nezhodách Slovákov a Maďarov býva často - hriechy časov minulých. Ferencváros do Bratislavy naposledy prišiel ešte v roku 1992 a zatiaľ čo výsledok si pamätá málokto (Slovan vtedy vyhral 4:1), situácie na tribúne no aj mimo nej sa rozoberali ešte aj v parlamentoch. Mladé demokracie v post-komunistických krajinách sa svetu neukázali v najlepšom svetle. Po menších problémoch s budapeštianskymi fanúšikmi tvrdo zakročili kukláči a ich nekompromisný, často až brutálny zásah vyvolal medzinárodnú aféru. Záverečný hvizd rozprúdil besnenie civilistov a Bratislava sa na pár hodín stala veľmi nebezpečným miestom pre kohokoľvek s čo i len maďarskou poznávacou značkou.

Nech to znie akokoľvek neuveriteľne, za tri dekády sa tieto dva tímy v európskych súťažiach ešte nestretli. Chuligáni Ferencvárosu už dlhšie hovorili o pomste a pri návrate na miesto incidentu sa na to naskytla ideálna príležitosť.

Príchod ako do vojnovej zóny

Vlak priaznivcov hostí v stanici Nové Mesto zastavil tesne pred piatou hodinou poobede. Čakali naň policajti z celého Slovenska spolu s domácou, no aj maďarskou SBS. Zahraniční ochrankári však pôsobia len ako dozor, keďže u nás nemajú žiadne právomoci. Fanúšikovia sa podrobili kontrole nepovolených predmetov a následne sa presunuli troma autobusmi na štadión. 

Kompetentní uzavreli dopravu v niekoľkých uliciach, najviac to pocítia ľudia, ktorí cestujú cez Bajkalskú, Tomášikovú či Viktora Tegelhoffa. 

Príchod vlaku s fanúšikmi Ferencvarosu:

Fanúšikovia sa údajne dohodli na bitke na mieste 15 kilometrov od Bratislavy, no priaznivci Slovana sa neukázali. Znova môžeme vidieť trend, ktorý je v dnešnom futbale bežný. Na zápasy rivalov sa "zbierajú" chuligáni z celej Európy, a to len s jedným cieľom - poriadne sa pobiť.

Fanúšikovia hostí dorazili na štadión pred šiestou hodinou večer. Okrem poriadkovej polície sa na mieste nachádzajú aj ťažkoodenci a kukláči. K dispozícii je aj dron, vrtuľník, či dokonca vodné dielo. "Je tu 1225 príslušníkov policajného zboru. Mnoho z nich je z iných krajov, takže je to logisticky náročné. Spolupracujeme s maďarskou políciou a jej prítomnosť - rovnako ako naša v Budapešti - nám rozhodne pomáha," uviedol policajný prezident Štefan Hamran. Na podujatí platí prísny zákaz alkoholu, mestská polícia používa rozšírený kamerový systém.

Súvisiace články

Najčítanejšie