Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Začína sa draft NHL. Ide v ňom aj o budúcnosť Slafkovského, Nemca či Sýkoru
Zdielať na

Začína sa draft NHL. Ide v ňom aj o budúcnosť Slafkovského, Nemca či Sýkoru

BRATISLAVA / Blíži sa asi najsledovanejší draft NHL z pohľadu Slovákov. Už niekoľko mesiacov sa totiž debatuje alebo skôr rieši, že jeho jednotkou môže byť Juraj Slafkovský. No medzi tými, ktorých si kluby môžu vybrať z vysokých priečok už vo štvrtok, 7.júla, v noci sú aj ďalší naši hokejisti: Šimon Nemec, Adam Sýkora či Filip Mešár. A ako to na takom trhu s hokejistami, ktorý sa otvorí vo štvrtok v noci v kanadskom Montreale, vlastne funguje?

Počas draftu si 32 klubov môže vyberať z nových mladých hráčov. Poradie, v akom si vyberajú, určí lotéria. Tohto roku má právo prvej voľby Montreal Canadiens a v Montreale sa aj draft uskutoční. Potrvá dva dni.

"Je to len malý krôčik k tomu, aby bol niekto úspešný a aby sa presadil v NHL," hovorí bývalý hráč NHL Ľubomír Višňovský.

Takýto výber hráčov funguje v Národnej hokejovej lige už takmer 60 rokov. Draft má sedem kôl a celkovo si kluby budú vyberať z 225 hráčov.

"Tak ako ja, asi všetci pociťujeme nervozitu. A aj vzrušenie. Najbližšie hodiny môžu rozhodnúť o našom živote," uviedol Logan Cooley, účastník draftu. 

V drafte sú zaradení hráči vo veku od 18 do 20 rokov. Niektorí už mohli byť draftovaní pred dvomi rokmi ale nepodpísali zmluvu s klubmi. Alebo sa narodili v roku 2001 mimo Severnej Ameriky a ešte neboli draftovaní.

"História si pamätá veľa mien hráčov, ktorí boli draftovaní vysoko a hovorilo sa o nich, že sú skvelí, ale nikdy si v NHL nezahrali. Jednoducho nestačí byť dobrý, musíte mať aj šťastie," povedal Carl Lavigne, historik Montrealu Canadiens.

O Jurajovi Slafkovskom z Košíc sa už viac ako rok hovorí ako o možnej jednotke draftu. Teda, že si ho hneď v prvom kole vyberie Montreal. "Určite Slafkovsky patrí ako jednotka draftu, lebo keď som pozeral výsledky ostatných chalanov, tak jediný tam hraje ,dá sa povedať, seniorský hokej," vyjadril sa Višňovský.

V prognózach sa v TOP päťke objavilo aj meno Šimona Nemca z Nitry a v hneď prvom kole by si niekto mohol vybrať aj Filip Mešára z Popradu. Vysoko draftovaným by mohol byť aj Adam Sýkora z Nitry. Na drafte sa zúčastnia aj ďalší Slováci.

Historicky najvyššie draftovaným Slovákom bol Marián Gáborík

A to z tretieho miesta. A odvtedy už uplynulo 22 rokov. Či ho niekto zo spomínaných hráčov prekoná, tak to zaznie v montrealskom Bell Center v piatok, 8 júla. Štadión bol vypredaný za niekoľko dní.

"Pre fanúšikov je dôležité zúčastniť sa na drafte a vidieť možno budúce hviezdy NHL. Draft je jedna z najväčších hokejových šou," dodal Carl Lavigne.

Súvisiace články

Najčítanejšie