Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Máme bronz! Slafkovský hrdinom olympiády, Švédom sme naložili štyri góly
Zdielať na

Máme bronz! Slafkovský hrdinom olympiády, Švédom sme naložili štyri góly

Zdroj: SITA

PEKING / Slovenskí hokejisti získali vôbec prvú olympijskú medailu vo svojej histórii, Švédov porazili 4:0. Už tradične nás nakopol Juraj Slafkovský, ktorý je až do zajtrajška neobmedzeným kráľom strelcov turnaja.

Priebeh zápasu

Už po piatich minútach sme sa museli brániť v početnej nevýhode, počas ktorej nám Švédi pripravili poriadne krušné chvíle. Prežili sme ju a po nej držali s favorizovaným tímom tempo. Čo viac, mohli sme ísť do vedenia, takmer okamžite po nastrelenej žŕdke Hrivíkom nastala pred brankárom Johanssonom trma-vrma, ktorá mohla dopadnúť akokoľvek. Skončilo to však len pri šanciach, v prvej tretine sme napriek rýchlemu a fyzickému hokeju gól nevideli.

Písal sa čas 23:17, keď Juraj Slafkovský po výbornej individuálnej práci od mantinelu nahodil puk na švédskeho brankára a na prekvapenie všetkých otvoril skóre - 1:0! Očakávane išlo o obrovskú vzpruhu pre celý tím a od ďalšieho zásahu viackrát nebolo ďaleko. Prišiel sled dvoch presilových hier a na ich konci našiel neviditeľný priestor pri bližšej žrdi Johanssena Samuel Takáč - 2:0! Napriek švédskej snahe v posledných minútach dejstva sme gól v našej bráne nevideli, a tak sa nám do šatní išlo ľahko omnoho ľahšie.

Tretia tretina sa niesla v obrovskej snahe Švédov dostať sa späť do zápasu, čo vyústilo do rozháraných rozohrávok na oboch stranách. V jej polovici sa ocitol sám pred brankárom Cehlárik, no nedokázal ho prekonať. Pri záverečnej švédskej power-play zaznamenal svoj siedmy gól na turnaji Juraj Slafkovský - 3:0 a krátko na dodal posledný klinec do rakvy svojím premiérovým presným olympijským zásahom Pavol Regenda - 4:0.

Životné výkony v životnom zápase

Latka bola nastavená poriadne vysoko, no Slováci odohrali svoj najlepší zápas na turnaji. Znova raz sa potvrdil faktor Slafkovský, ktorý svojím gólom naštartoval naše ťaženie a ukázal, prečo bude zámorským generálnym manažérom na konci apríla poriadne motať hlavy. Po viac ako 150 minútach sme si zahrali presilovú hru a po štyroch minútach tlaku sa prejavila extraligová kombinácia Regenda-Takáč. Útočník Dukly Michalovce svojmu bývalému spoluhráčovi posadil obrancov na kolotoč a po niekoľkých rotáciách si našli puk v sieti.

Videli sme skvelé výkony od brankára až po kustóda a aj keď si Patrik Rybár proti trom korunkám nepripísal žiaden zásah a lá Ján Laššák v predĺžení semifinále majstrovstiev sveta 2002, bol viac než stabilnou oporou slovenskej svätyne. Oveľa viac si ale zachytal jeho náprotivok, Švédov sme prestrieľali 42 k 28. Môžeme len dúfať, že tento úspech nebude náplasťou na oči kompetentných tak, ako tomu bol v roku 2011. Slovenský hokej má tendenciu preferovať ojedinelé triumfy nad systémovými zmenami, ktoré by nakopli šťavu do stagnujúcej mládeže či zastaralej infraštruktúry. To je totiž jediný spôsob, ako sa dostať späť medzi svetovú špičku. Vlak už dávno ušiel, my sa musíme ponáhľať na ďalšiu zastávku.

Zabrali, keď to bolo nutné

Týmto zápasom zavŕšili naši hokejisti turnaj, v ktorom prekonali všetky očakávania a mobilizovali ľudí k tomu, aby od piatej ráno s nevyspatými očami sledovali zápasy reprezentácie. V závere svojej cesty si zopakovali scenár zo základnej časti, keď sa za 24 hodín stretli s Fínmi a Švédmi. Po prehrách 2:6 a 1:4 víťaznú kampaň naštartovali až proti Lotyšom výsledkom 5:2.

V jednozápasovej kvalifikácii si ľahko poradilo s Nemcami v pomere 4:0 a heroický výkon im zabezpečil tesnú výhru 3:2 po samostatných nájazdoch nad Američanmi. V semifinále sa však znova raz potvrdilo, že proti Fínom to jednoducho nevieme - na veľkom turnaji sme ich nezdolali už 13 zápasov, séria sa s nami ťahá od apríla 2004. Po prehre 0:2 nám tak ostali len bronzové ambície.

Historické úspechy

Úplne prvá medaila slovenského hokeja z olympijských hier nahradila doterajšie maximum z legendárneho turnaja Vancouver 2010. Je pravda, že kvalita je z dôvodu absencie hráčov NHL o niekoľko tried nižšie, no to nás trápiť nemusí. Craig Ramsey dokázal namixovať správny kokteil mladých a skúsených, ktorému dodal sladkú chuť Juraj Slafkovský - horúci kandidát na vrcholné pozície nadchádzajúceho draftu.

17-ročný Košičan bol po semifinálových zápasoch na čele poradia kanonierov spolu so švédom Lucas Wallmarkom, ich päť presných zásahov nedokázal vyrovnať nikto. Svojimi dvoma gólmi zaručil, že vládne sám a ak nedôjde v zajtrajšom zápase Fínov k veľkým individuálnym zápisom do streleckej listiny, aj to tak ostane.

Slová expertov

Chválou nešetrila ani celá hokejová verejnosť:

  • "Niečo úžasné, na takýto úspech sme čakali už dlhú dobu a ja som naozaj šťastný," Michal Sersen
  • "Historický úspech pre Slovenskú republiku, chalani odohrali skvelý turnaj. Bude sa hovoriť o tých, čo dali góly, no myslím si, že každý jeden urobil svoju robotu a obetoval sa," Branko Radivojevič
  • "Je to niečo fantastické, priam malý zázrak," Jerguš Bača
  • "Aké to je? Najlepšie na svete, čo môžem povedať? Poďme sa tešiť s nimi, poďme to osláviť a klobúk dole pred tým, ako hrali" Ľubomír Višňovský
  • "Myslel som na to naše zbabrané vystúpenie vo Vancouveri, ale veril som, že to dokážu. Kredit k tomuto úspechu patrí aj Craigovi Ramseymu, odkedy prišiel k slovenskému hokeju, tak sme išli nahor, " Rastislav Staňa
  • "Hráči a realizačný tím si zaslúžia veľkú pochvalu," Dominik Graňák
  • "Úžasný výlet, od prvého zápasu až po posledný. Neviem či máme toľko kusov bronzových čiapok na sklade," Anton Siekel, prezident Slovenského olympijského a športového výboru

Slováci v Pekingu

Jediným ďalším naším reprezentantom v boji o medaily bol dnes Ján Koristek, ktorý sa zúčastnil kráľovskej disciplíny behu na lyžiach - masového štartu na 50 kilometrov. Vo veľkej konkurencii sa umiestnil na 40. mieste so stratou takmer šiestich minút na trojnásobne zlatého Rusa Bolšunova.

Súvisiace články

Najčítanejšie