Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Petra Vlhová sa umiestnila na druhom mieste obrovského slalomu v Kronplatzi
Zdielať na

Petra Vlhová sa umiestnila na druhom mieste obrovského slalomu v Kronplatzi

Archívna reportáž

KRONPLATZ / Slovenka Petra Vlhová sa nestala víťazkou obrovského slalomu v talianskom Kronplatzi v rámci Svetového pohára žien v zjazdovom lyžovaní. Vlhová skončila druhá, keď v súčte oboch kôl bola o 15 stotín sekundy pomalšia ako Švédka Sara Hectorová. Tá si pripísala tretie víťazstvo v obrovskom slalome v aktuálnej sezóne a zvýšila náskok na čele hodnotenia disciplíny vo Svetovom pohári.

Tretia v Kronplatzi skončila Francúzka Tessa Worleyová s mankom 52 stotín na víťazku. Američanka Mikaela Shiffrinová bola až piata (+0,81) a to znamená, že jej náskok pred Vlhovou na čele celkového poradia SP sa zmenšil na 17 bodov. Obe sa už dostali cez magickú tisícku - Shiffrinová má 1026 bodov a Vlhová 1009. V hodnotení obrovského slalomu je Vlhová štvrtá.

"Bol to veľký boj v druhom kole, pretože sa veľmi rýchlo menilo svetlo, a tým pádom som urobila veľa chýb. Trochu ma to zamrzelo, ale teším sa aj tak. Aj druhé miesto mi dodalo sebavedomie a ja sa cítim veľmi dobre pred olympiádou. Momentálne ostávame v Taliansku, aby som potrénovala slalom," povedala Petra Vlhová po pretekoch. 

Vlhová si druhým miestom v Kronplatzi vyrovnala sezónne maximum v obrovskom slalome, druhá bola aj na sklonku kalendárneho roka 2021 v rakúskom Lienzi. Pre 26-ročnú ambicióznu Liptáčku boli utorkové preteky posledné pred odchodom na zimné olympijské hry v Pekingu. Zverenka švajčiarskeho trénera Maura Piniho si dobrým výkonom aj výsledkom opäť zvýšila sebavedomie pred ZOH 2022. Na vrchole štvorročného obdobia v ďalekej Číne by rada pridala do vitríny úspechov olympijské medaily, ktoré jej v nej zatiaľ chýbajú.

​Vlhová viedla po prvom kole 

Vlhová dosiaľ nikdy v Kronplatzi nebola na stupňoch víťazov. Z doterajších štyroch účastí v týchto špecifických pretekoch si najlepší výsledok pripísala v roku 2019, keď skončila štvrtá. Aktuálne v 1. kole predviedla s číslom jeden na hrudi dynamickú jazdu bez výraznejších chýb a napokon ako jediná zo širšieho okruhu favoritiek stlačila svoj výsledný čas pod jednu minútu (59,98). Zverenka švajčiarskeho trénera Maura Piniho suverénne zdolala všetky svoje konkurentky azda len s výnimkou líderky poradia obrovského slalomu v SP Švédky Hectorovej. Tá sa jej priblížila na 34 stotín. Svah v Kronplatzi sa považuje za jeden z najnáročnejších v ženskom obrovskom slalome vo Svetovom pohári.

"Myslím si, že číslo 1 v pretekoch je vždy výhoda. Trať bola dobrá a mne vyšla moja prvá jazda perfektne bez chýb. Presne tak som si to predstavovala. Zhoda až dolu som sa cítila výborne, tlačila som do toho, a preto som spokojná," cituje Petru Vlhovú web laola1.at.

Vlhová v tejto sezóne už má istotu zisku malého glóbusu za celkový triumf vo Svetovom pohári v slalome. V obrovskom slalome 26-ročná Liptáčka zatiaľ čaká na víťazstvo. Jej dosiaľ najlepšie umiestnenia v najtechnickejšej disciplíne zjazdového lyžovania v ročníku SP 2021/2022 sa spájajú s druhou priečkou v Lienzi a treťou v Söldene.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie