Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Petra Vlhová opäť boduje. Vyhrala slalom v rakúskom Lienzi
Zdielať na

Petra Vlhová opäť boduje. Vyhrala slalom v rakúskom Lienzi

Archívne video

Archívna reportáž: vo francúzskom Courcheveli sa Petra Vlhová umiestnila na štvrtom mieste

LIENZ / Petra Vlhová potvrdila rolu hlavnej favoritky a stala sa víťazkou slalomu žien v rámci Svetového pohára alpských lyžiarok v rakúskom Lienzi. V aktuálnej súťažnej sezóne 26-ročná Slovenka ovládla tri zo štyroch slalomových podujatí a na čele celkového poradia disciplíny zvýšila náskok pred Mikaelou Shiffrinovou na 120 bodov. Fenomenálna Američanka pre pozitívny test na koronavírus v Lienzi chýbala. V celkovom poradí SP si slovenská obhajkyňa veľkého krištáľového glóbusu upevnila tretiu priečku za Shiffrinovou a talianskou rýchlostnou špecialistkou Sofiou Goggiovou. Vlhová aktuálne zaostáva za Shiffrinovou o 135 bodov.

Slovenka v súčte oboch kôl dosiahla výsledný čas 1:42:10 min a o 51 stotín sekundy zdolala úradujúcu majsterku sveta v slalome a tiež držiteľku slalomového glóbusu za celkový triumf v SP - Rakúšanku Katharinu Liensbergerovú. Tretie miesto si z Lienzu odniesla Švajčiarka Michelle Gisinová, ktorá za víťazkou zaostala o 68 stotín. Slovenka s českým pasom Martina Dubovská skončila dvanásta s mankom 1,68 s na Vlhovú.

"Cítim sa skvele, ale dnes to vôbec nebolo jednoduché. Bolo to veľmi tesné, na víťazstvo bolo treba odovzdať maximum. Podmienky boli perfektné, postavenie bránok v oboch kolách nebolo jednoduché, ale zvládla som to. Cítila som sa veľmi dobre, ale keďže prvé kolo nebolo v mojom podaní ideálne, musela som zabrať v tom druhom," uviedla Petra Vlhová v prvom televíznom rozhovore.

Ambiciózna Liptáčka vyhrala tri zo štyroch slalomov aktuálnej súťažnej zimy (2x Levi, raz Lienz), len v americkom Killingtone skončila druhá za Shiffrinovou. Zároveň sa zverenkyňa švajčiarskeho trénera Maura Piniho dočkala 23. víťazstva v pretekoch Svetového pohára v kariére, pätnásteho v slalome a počet pódiových umiestnení zaokrúhlila na päťdesiat. Potrebovala na to šesť rokov, keďže prvýkrát sa na stupeň víťazov, a hneď ten najvyšší, postavila 13. decembra 2015 vo švédskom Aare. V Lienzi sa od roku 2015, odkedy tam jazdí, dočkala víťazstva po prvý raz.

V druhom kole sa Slovenka odvážne pustila do boja s bránkami. Na druhom medzičase sa síce jej náskok pred dovtedajšou líderkou Liensbergerovou znížil zo 41 na 18 stotín sekundy, ale pred cieľom Vlhová opäť zrýchlila a napokon mala vyše polsekundový náskok. V druhom kole dosiahla druhý najlepší čas za Rakúšankou Katharinou Truppeovou, ktorá skončila celkovo štvrtá. "Celkovo to boli dnes veľmi tesné preteky, ale som rada, že som to zvládla. Druhé kolo som išla na maximálne riziko a vyplatilo sa," povedala Petra Vlhová pre RTVS.

Prvá bola už po prvom kole

Petra Vlhová predviedla najrýchlejšie prvé kolo slalomu v rámci Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní žien v rakúskom Lienzi. V Lienzi chýba líderka Svetového pohára Američanka Mikaela Shiffrinová, ktorá nútene pauzuje s pozitívnym testom na koronavírus.

"Prežívam úžasné pocity, ale bol to boj. V prvom kole som akoby prestala pracovať. Mala som veľké rezervy, preto som v druhom kole riskovala a vyplatilo sa to. Trať bola skôr jednoduchá ako zložitá, ale možno preto to nebolo jednoduché. Mrzí ma, že Mikaela nemohla štartovať v Lienzi, ale to neovplyvním. Môže sa to stať komukoľvek. Bez ohľadu na to, jazdím pre seba a sústredím sa sama na seba. Je mi však ľúto, že tu nebola," dodala neskôr pre RTVS.

Druhé kolo s tridsiatkou najlepších sa začalo o 13.00 h. Na poriadne členitom Schlossbergu Vlhová s číslom 4 na hrudi začala v prvom kole dynamicky a rýchlo, ale neskôr poľavila v tempe a na dvoch medzičasoch sa zaradila za dovtedajšiu líderku Gisinovú. V záverečnej strmine pred cieľom však Petra zrýchlila a napokon jej to stačilo na prvú pozíciu s náskokom ôsmich stotín. Doterajšie sezónne štatistiky ukazujú, že 26-ročná ambiciózna Liptáčka vyhrala všetky štyri prvé kolá slalomov v aktuálnej súťažnej zime.

"Začala som dobre, ale neudržala som správny rytmus počas celého prvého kola. Treba jazdiť naplno od začiatku do konca. Podmienky sú veľmi dobré, aj keď sneh sa trochu zmenil oproti včerajšku. Nepovedala by som, že je mäkší, ale je ľahší pre lyžovanie. V druhom kole pôjdem na maximum a vydám zo seba to najlepšie," uviedla Petra Vlhová po 1. kole pre RTVS.

Druhé kolo staval slovenský tréner Martiny Dubovskej, Andrej Prevuzňák. "Trochu som si ho doberala. Máme izby oproti sebe, tak som mu vravela, že nech dobre postaví to kolo. Dúfam, že to bude dobré, a ak nie, budem bojovať," podotkla Vlhová pred druhým kolom.

Súvisiace články

Najčítanejšie