Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Cenná medaila z Tokia: Fantastický bronz vybojoval paraolympionik Jozef Metelka
Zdielať na

Cenná medaila z Tokia: Fantastický bronz vybojoval paraolympionik Jozef Metelka

TOKIO / Slovensko sa v druhý deň paralympijských hier v Tokiu dočkalo prvého cenného kovu. Paracyklista Jozef Metelka vybojoval bronz na pevnom kilometri na velodróme v Izu. Metelka dosiahol výsledný čas 1:04,786 min a skloniť sa musel len pred zlatým Španielom Alsonsom Llamasom a strieborným Britom Jodym Cundym. Víťazný Llamas výkonom 1:01.557 min utvoril svetový rekord. V cieli klasifikovali 21 pretekárov.

Metelka rozšíril svoju medailové zbierku z paralympiád na štyri cenné kovy. Pred piatimi rokmi v Riu de Janeiro bol práve na jednom kilometri strieborný, ale bral aj dve zlaté medaily - v stíhacích pretekoch na 4 km a v časovke na ceste. V Tokiu má Metelka pred sebou ešte tri štarty - jeden na dráhe (stíhacie preteky na 4000 metrov) a dva na ceste (časovka a cestné preteky).

Okrem Metelku vo štvrtok zasiahli do bojov na PH 2020 aj ďalší traja slovenskí reprezentanti. Paraplavkyňa Tatiana Blattnerová absolvovala svoju premiéru na paralympijských hrách v rozplavbách na 400 m voľným spôsobom. Aj napriek tomu, že úvodná stovka vyzerala sľubne, jej snaha zostala bez postupu. Výsledný čas 5:49,16 min stačil 19-ročnej nevidiacej Bratislavčanke na 9. miesto. "Dúfala som, že to bude lepšie, no nemala som svoj deň. Určite sa chcem prebojovať v niektorej disciplíne do finále a zažiť veľké paralympijské preteky," uviedla Blattnerová podľa webu SPV.

V parastolnom tenise sa Slovákom vo dvoch zápasoch nepodarilo vybojovať víťazstvá. Martin Ludrovský podľahol Čiľanovi Luisovi Floresovi 2:3 na sety a Ján Riapoš vo svojom úvodnom vystúpení v Tokiu nestačil na Kórejčana Soo Yong Chaa a prehral 0:3.

Gratuláciu paraolympionikovi adresoval aj štátny tajomník ministerstva školstva pre šport Ivan Husár.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Ivan Husár (@ivan.husar.sas)

Súvisiace články

Najčítanejšie