Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
PREHĽAD Z TOKIA: Juraj Tužinský nezabojuje o medailu, Pištej a Balážová si zahrali krátko
Zdielať na

PREHĽAD Z TOKIA: Juraj Tužinský nezabojuje o medailu, Pištej a Balážová si zahrali krátko

Zdroj: noviny.sk/fotosita

TOKIO / Už všetci slovenskí reprezentanti absolvovali svoje sobotňajšie vystúpenia na olympijských hrách v japonskom Tokiu. Slovákom sa v sobotu nedarilo podľa predstáv, v hre ich bol rovný poltucet.

Juraj Tužinský nezabojuje o medailu

Slovenský reprezentant v streľbe Juraj Tužinský nezabojuje o medailu v disciplíne vzduchová pištoľ na 60 výstrelov na olympijských hrách v Tokiu. V kvalifikácii súťaže pištoliarov obsadil v 36-člennom štartovnom poli 27. priečku a do osemčlenného finále nepostúpil. Jediný slovenský zástupca dosiahol 570 bodov (96-95-95-95-94-95) a finále mu ušlo o osem bodov.

Tužinský nezopakoval finálovú účasť z Ria de Janeiro 2016, kde napokon obsadil nepopulárne štvrté miesto. Predtým vo svojej premiére pod piatimi kruhmi v Londýne 2012 skončil pätnásty. Pre porovnanie v Riu rodák z Lučenca dosiahol v kvalifikácii 582 bodov a postúpil do finále z tretieho miesta, teraz by rovnaký nástrel tiež stačil na finálovú účasť. Kvalifikáciu v Asaka Shooting Range vyhral Ind Chaudhary Saurabh výkonom 586 bodov. Rovnaký výsledok dosiahol aj Číňan Čang Po-wen, ale mal menej presných stredov terča.

Tridsaťšesťročný člen VŠC Dukla Banská Bystrica Tužinský je tohtoročný majster Európy z chorvátskeho Osijeku, a tak v Tokiu patril k favoritom na medailu. Pre porovnanie do osemčlenného finále vzduchovej pištole v Tokiu postúpili iba traja Európania - Nemec Christian Reitz, Ukrajinec Pavlo Korostiľov a Srb Damir Mikec. V kvalifikácii okrem Tužinského neuspel ani obhajca zlata z Ria de Janeiro. Vietnamec Hoang Suan Vinh skončil na 22. mieste.

Stolný tenis

Len veľmi krátko trvala spoločná zápasová premiéra slovenskej dvojice Ľubomír Pištej, Barbora Balážová v stolnotenisovom olympijskom turnaji v Tokiu. Úradujúci vicemajstri Európy z Varšavy prehrali v osemfinále miešanej štvorhry s rumunským párom Ovidiu Ionescu, Bernadette Szőcsová za 35 minút 1:4 (-8, -8, 12, -4, -9). Slovenské duo bolo ako piate nasadené mierne favorizované, Rumuni boli turnajové deviatky. Ich súpermi vo štvrťfinále budú najvyššie nasadení Číňania Sü Sin, Liou Š'-wen. Slováci obsadili oficiálne 9. miesto spoločne s ostatnými dvojicami, ktoré neuspeli v osemfinále mixu.

Úvodné dva sety trvali iba po šesť minút, ale v koncovke tretieho sa Slováci vzchopili. Za stavu 9:10 odvrátili setbal súperov a neskôr premenili tretiu možnosť na zisk setu na 14:12. Lenže obrat sa nekonal. Rumuni ovládli štvrtý set 11:4 a vzápätí aj piaty 11:9. Slováci v ňom v úvode viedli 4:2, ale sériou štyroch loptičiek sa rumunská dvojica dostala k stavu 10:5 a a piatim mečbalom. Štyri z nich Pištej a Balážová odvrátili, piaty už nie.

Pre 37-ročného Pišteja to bola v Tokiu olympijská premiéra, o osem rokov mladšia Balážová už reprezentovala v Riu de Janeiro 2016. Vtedy tam postúpila do 2. kola dvojhry. V singlovej ženskej súťaži sa predstaví aj v Tokiu, kde bola nasadená do 2. kola a zatiaľ čaká na meno súperky. Svoj prvý zápas by mala odohrať v nedeľu 25. júla. V mužskej dvojhre bude Slovensko na OH 2020 reprezentovať Wang Jang.

"Čakal som, že to bude vyrovnané 50 na 50, ale my sme nehrali dobre. Súperom stačil priemerný výkon, aby nás zdolali," uviedol Ľubomír Pištej pre RTVS. "Začali sme dobre, ale neudržala som to. Zápas mi absolútne nevyšiel, kazila som svoje loptičky. Strašne ma to mrzí, ale tento zápas mi nesadol," doplnila sklamaná Barbora Balážová.

Šancu bojovať o dobré umiestnenie mali v cestnej cyklistike Juraj Sagan a Lukáš Kubiš. Preteky mužov s hromadným štartom napokon ani jeden z nich nedokončil, no starší z bratov Saganovcov bol členom "úniku dňa", v čelnej skupine absolvoval takmer 180 km. Obom Slovákom na náročnej trati v ťažkých podmienkach napokon došli sily a do cieľa neprišli. "Mrzí ma, že som nedošiel do cieľa, ale v závere mi došli sily. Chcel som sa však ukázať v úniku a to sa mi aj podarilo," uviedol Juraj Sagan do kamier RTVS. Slovenskí cyklisti v Tokiu ešte absolvujú časovku.

Prvé vystúpenie na OH v Tokiu má za sebou aj plavec Richard Nagy, ktorý sa predstavil na 400 m polohové preteky. V druhej rozplavbe však obsadil až 6. priečku, v celkovom účtovaní skončil na 23. pozícii a bude chýbať medzi oktetom finalistov. Richarda Nagya ešte čaká štart na 200 m motýlik.

V nedeľu do hry zasiahne viac Slovákov ako v sobotu. V streľbe čakajú súťaže Danku Bartekovú a Patrika Jányho, vo vodnom slalome absolvujú kvalifikáciu kanoista Matej Beňuš a kajakárka Eliška Mintálová, v rozplavbe na 100 m prsia sa predstaví Andrea Podmaníková, svoje súboje 1. kola dvojhry odohrajú tenisti Lukáš Klein, Norbert Gombos aj deblový pár Filip Polášek, Lukáš Klein. Kvalifikácia tiež čaká na športovú gymnastku Barboru Mokošovú.

Súvisiace články