Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
O medaily si nezahráme: USA totálne deklasovalo Slovensko
Zdielať na

O medaily si nezahráme: USA totálne deklasovalo Slovensko

Archívna reportáž

RIGA / Slovenskí hokejisti museli vo štvrťfinále MS v Rige zdolať ťažkú zámorskú prekážku. Hráči USA vyhrali B-skupinu a hoci im chýbali najväčšie hviezdy z NHL, na šampionáte pôsobia výborným dojmom. A ten si nepokazili ani so Slovenskom. Nad našimi totiž hladko vyhrali 6:1.

​Slovenskí hokejisti nepostúpili do semifinále majstrovstiev sveta v lotyšskej Rige. Vo štvrtok popoludní vo štvrťfinále Slováci nestačili na Američanov a podľahli im celkom jednoznačne 1:6 (0:3, 1:1, 0:2). Tri góly víťazného tímu už v prvej tretine strelili Brian Boyle, Colin Blackwell a Conor Garland. V druhej tretine pridal ešte jeden gól Blackwell a v tretej tretine sa zásahu dočkali aj Alexander Chmelevski a opäť Garland. Jediný slovenský gól v Riga Arene dosiahol v 33. min za stavu 0:3 líder produktivity na šampionáte Peter Cehlárik. V trinástom vzájomnom súboji Slovákov a Američanov na majstrovstvách sveta sa zrodilo siedme víťazstvo zámorského mužstva (bilancia 5-1-7).

Napriek prehre sa Slovensko s mladým tímom na MS 2021 dočkalo najlepšiemu umiestnenia na svetovom šampionáte za ostatných osem rokov. Zverenci Craiga Ramsayho skončia na siedmom alebo ôsmom mieste. Závisí to od toho, či Kanaďania vo večernom zápase zdolajú Rusov. Predtým naposledy si Slováci zahrali vo štvrťfinále MS v roku 2013 v Helsinkách. Nestačili vtedy na domácich Fínov 3:4.

Najlepšími troma hráčmi Slovenska na MS v Rige sa stali útočníci Marek Hrivík, Peter Cehlárik a obranca Mislav Rosandič.

Američania v prvej tretine potvrdili, že na tomto šampionáte výborne bránia a ľahko strieľajú góly. Slováci síce prečkali takmer dvojmininútové oslabenie troch proti piatim v úvodnej päťminútovke, ale v druhej polovici prvej tretiny už víťazi B-skupiny udreli. Do útoku zavelil kapitán Boyle, ktorý v 14. min strelou príklepom k vzdialenejšej žŕdke prekonal slovenského brankára Húsku - 0:1. V 16. min Američania predviedli majstrovský protiútok, keď po predchádzajúcej slovenskej šanci Robinson skvelým spôsobom uvoľnil Blackwella a útočník NY Rangers zvýšil na 2:0 pre favorita. Pol minúty pred koncom prvej tretiny pridal tretí gól tímu USA Garland, ktorý predtým obral o puk obrancu Nemca.

V druhej tretine sa hra Slovenska zlepšila. Gólu sa Ramsayho zverenci dočkali až v 33. min, keď pri avizovanom vylúčení amerického hráča Cehlárik z uhla prekvapil brankára Petersena. Bol to už piaty gól a jedenásty bod najlepšieho slovenského útočníka na šampionáte v Rige. Povestné "momentum" sa však po góle neprenieslo na slovenské hokejky. Prešli štyri minúty a Blackwell svojim druhým zásahu v zápase opäť dostal tím USA do trojgólového náskoku. Gólu predchádzal tvrdý zákrok vysokou hokejkou na Lišku, ktorý nebol potrestaný. "Musíme hrať jednoduchšie. Hráme zbytočne profesorsky, hádžeme si 'žabky'... V prvej tretine to nebolo dobré, v druhej sme sa zlepšili a v tretej tretine musíme hrať čo najviac v súperovej obrannej tretine. Musíme na Američanov vyvinúť väčší tlak," uviedol útočník Marek Hrivík po druhej tretine pre RTVS.

Sympatický úvod tretej tretiny na slovenskej strane sa zastavil v 46. min, keď Chmelevski pridal piaty gól USA po vyšachovaní slovenskej obrany. V polovici záverečnej dvadsaťminútovky Pospíšil nastrelil konštrukciu americkej bránky, ale gól z toho nebol. Slováci už v zostávajúcom čase nezmiernili prehru, naopak, 75 sekúnd pred koncom Garland pečatil na 6:1 pre tím USA. Najlepšími hráčmi zápasu sa stali slovenský obranca Jánošík a americký útočník Blackwell.

Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji 2021 - Riga (Lot.) - štvrťfinále - štvrtok:


USA - Slovensko 6:1 (3:0, 1:1, 2:0)
Góly: 14. Boyle, 16. Blackwell (Labanc, Robinson), 20. Garland (Moore, Jones), 37. Blackwell (Robinson, Labanc), 46. Chmelevski (Wolanin), 59. Garland (Wolanin, Moore) - 33. Cehlárik (Lantoši)
Vylúčení: 3:3 na 2 min, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Schrader (Nem.), Tscherrig (Švaj.) - Obwegeser (Švaj.), Merten (Nem.)
Zostavy:
Slovensko: Húska - Gernát, Kňažko, Nemec, Rosandič, Grman, Jánošík, Bučko, Ďaloga - Cehlárik, Hrivík, Lantoši - Studenič, Krištof, Slafkovský- Kelemen, Roman, K. Pospíšil - Buc, Matúš Sukeľ, Liška
USA: Petersen - Roy, Wolanin, Tennyson, Jones, Hellickson, Mackey, Wideman - Garland, Moore, Robertson - Thompson, Drury, Donato - Labanc, Blackwell, Beniers - Chmelevski, Rooney, Robinson

Súvisiace články

Najčítanejšie