Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Anastasia Kuzminová definitívne končí, nepomôže už slovenskej ženskej štafete
Zdielať na

Anastasia Kuzminová definitívne končí, nepomôže už slovenskej ženskej štafete

Archívna reportáž

Pozrite si aj zábery, ako vyhrala rýchlostné preteky svetového pohára v nemeckom Ruhpolding.

BRATISLAVA / Trojnásobná olympijská víťazka, majsterka sveta a držiteľka troch malých krištáľových glóbusov biatlonistka Anastasia Kuzminová definitívne končí svoju športovú kariéru. Pri jej rozhodovaní o konci športovej kariéry v individuálnych disciplínach zavážila práve aj rodina.

Trojnásobná olympijská víťazka, majsterka sveta a držiteľka troch malých krištáľových glóbusov biatlonistka Anastasia Kuzminová definitívne končí. Poslednú bonusovú sezónu v individuálnych disciplínach vo Svetovom pohári už má za sebou, počas ročníka 2019/2020 sa však rozhodla už nevypomôcť slovenskej ženskej štafete.

Informovala o tom v stredu predpoludním na tlačovej konferencii Slovenského zväzu biatlonu (SZB) v Bratislave. "Prišiel čas, aby som urobila jedno z najväčších rozhodnutí v živote a končím svoju športovú kariéru," povedala Kuzminová. 

​Kuzminová už v apríli avizovala, že absolvuje letnú prípravu aj viaceré preteky v letnom biatlone. Pri jej rozhodovaní o konci športovej kariéry v individuálnych disciplínach zavážila práve aj rodina. Začiatkom októbra prišla správa o definitívnom konci.

View this post on Instagram

Dnes práve nastal čas, aby som sa vyjadrila k môjmu ďalšiemu pôsobeniu v biatlonovej reprezentácii. Po zimných olympijských hrách v Pjong Changu prišli prvé úvahy typu, čo ešte vo svojej športovej kariére chcem dokázať a hlavné prečo a pre koho. Keďže som na tretej olympiáde po sebe dokázala získať zlatú medailu, bolo pre mňa veľkým úspechom a radosťou, že som aj po tretí krát sa vedela úspešne pripraviť a namotivovať k tomu, aby som dosiahla svoje maximum. V tomto období som predpokladala, že je čas, kedy by som mala skončiť a odísť. Pretože ako vieme, je umením odísť v pravú chvíľu. Na základe spoločného rozhodnutia s Danielom a našimi deťmi som prehodnotila všetky za a proti a aj napriek tomu, že už som pociťovala, že treba sa plnohodnotne venovať svojej rodine, hlavne svojim deťom som stále mala potrebu pomôcť našej reprezentácií pôsobením priamo v tíme. Chcela som na záver svojej športovej kariéry ukázať to ako trénujem, ako sa pripravujem na sezónu. Zároveň som našla pre seba ešte pár nesplnených cieľov , čo ako všetci viete bolo mojich netrafených 20 terčov z 20tich a samozrejme chýbajúci titul Majsterky sveta v biatlone. Nakoniec z toho bola sezóna, v ktorej som zažila krásne a skvelé momenty a v konečnom dôsledku to bola pre všetkých, ktorí so mnou spolupracovali , bonusová sezóna, v ktorej som si splnila svoje športové sny. Táto sezóna ma presvedčila, že aj napriek tomu, že svoje individuálne ciele v biatlone som naplnila, stále mám silu a chuť nato, že budem právoplatnou členkou štafety a pomôžem k tomu, aby ženská štafeta prinášala radosť z dobrých umiestnení. Viem, že mnoho fanúšikov po mojom vyhlásení o ukončení individuálnej športovej kariéry bolo sklamaných. Tým, že by som bola členkou štafety, chcela som im dať nádej, že ma na pretekoch ešte uvidia. Sama som predpokladala, že je to správne rozhodnutie, a ten príjemnejší spôsob ako odísť z vrcholového športu. Od uplynulej sezóny prešlo šesť mesiacov, a ja som počas nich postupne začala chápať, že okrem rodinných dôvodov, prichádzajú aj ďalšie skutočnosti. Bolo jasné, že tréningová záťaž je pre mňa znesiteľná, ale pretekové tempo v tréningoch, a následky po pretekoch samotných sú pre moje tel

A post shared by Anastasia Kuzmina (@nastja.kuzminova) on

Športovú kariéru skončila na vrchole

V ročníku 2018/2019 skompletizovala zlatom z rýchlostných pretekov medailovú zbierku z majstrovstiev sveta, pýšiť sa môže tromi zlatými a tromi striebornými medailami zo zimných olympijských hier a v ostatnom súťažnom ročníku obhájili malý krištáľový glóbus z vlaňajšej sezóny v jej najsilnejšej disciplíne - šprinte.

V apríli tvrdila, že jej ďalšia účasť v ženských štafetách bude závisieť aj od toho, či sa Ivona Fialková rozhodne pokračovať v kariére. Ani ona totiž nevylučovala nečakane skorý koniec. Ivona Fialková síce pokračuje, no Kuzminová sa rozhodla skončiť.

Nasťa Kuzminová: ​Biatlon už nerobím kvôli oceneniam a medailám: 

Súvisiace články

Najčítanejšie