Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Futbalový vianočný darček, ktorý niektorých naozaj nepoteší. NAKA chce do konca roka uzavrieť kauzu podplácania.
Zdielať na

Futbalový vianočný darček, ktorý niektorých naozaj nepoteší. NAKA chce do konca roka uzavrieť kauzu podplácania.

BRATISLAVA / Doteraz najväčšia kauza v slovenskom futbale zrejme čoskoro pôjde pred súd. Polícia avizuje, že do konca roka uzavrie prípad podplácania, ktorý odhalila začiatkom leta. Celkovo tento rok obvinila pre športovú korupciu takmer tri desiatky osôb.

Termín športová korupcia je v Trestnom zákone od roku 2016. Prvé dva roky však polícia žiadny takýto prípad nezaznamenala. Odborníci to v praxi často označujú ako mŕtvy paragraf. Zmena nastala až v tomto roku, kedy Národná kriminálna agentúra zadokumentovala 8 skutkov. Do konca septembra sa štyri z nich podarilo objasniť, pričom v rovnakom období obvinili 29 ľudí. O najväčší rozruch sa postarala razia v Banskej Bystrici zo začiatku júla.

"V uvedenej veci vyšetrovateľ národnej protikorupčnej jednotky obvinil doposiaľ 21 osôb zo zločinu športovej korupcie," dodáva hovorca Prezídia PZ SR Michal Slivka.

70 policajtov a študentov strednej odbornej školy policajného zboru vtedy zasahovalo v priestoroch seminára futbalových rozhodcov. Pôvodne zadržali 22 ľudí, medzi nimi hlavných rozhodcov, ich asistentov i delegátov futbalových zápasov a predstaviteľov niektorých klubov zo stredného Slovenska.

"Naďalej pokračujú procesné úkony, preto bližšie informácie nebudeme poskytovať, skončenie vyšetrovania ale očakávame ku koncu roku," hovorí Michal Slivka.

Akcia súvisela s rozhodovaním na futbalových zápasoch. Obvinení si mali podľa polície dohadovať úplatky v hodnote od 200 do 1000 eur, aby zabezpečili výhry vybraným klubom. Rozhodcom a delegátom hrozí až desaťročný trest, predstavitelia klubov si v prípade dokázania viny na súde môžu posedieť za mrežami až päť rokov.

Zatiaľ najväčšia slovenská futbalová korupčná kauza sa začala takto:

Súvisiace články

Najčítanejšie