Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Preteky v tme a horúčavách. Chodcov a maratóncov čakajú náročné katarské podmienky
Zdielať na

Preteky v tme a horúčavách. Chodcov a maratóncov čakajú náročné katarské podmienky

DAUHA / Na budúcoročných majstrovstvách sveta v atletike v Katare budú chodci a maratónci pretekať v noci. Vyhnú sa tak slnku a teplotám viac ako 40 stupňov Celzia. Slováci ale toto rozhodnutie kritizujú. Ich nedávna návšteva v dejisku šampionátu v Dauhe navyše priniesla ďalšie otázky.

Štart maratóncov a chodcov v noci je najväčším zásahom do zaužívaného systému vrcholných podujatí. Slovenskí reprezentanti totiž budú na budúcoročnom atletickom svetovom šampionáte pretekať v tme. A budú musieť podať výkon v čase, keď si telo zvyčajne vyžaduje spánok. "Veľká nevýhoda je, že sa v Dauhe stmieva už okolo piatej, a na štart pôjdu chodci o jedenástej v noci a maratónci o polnoci, teda 6 respektíve 7 hodín bude tma," uviedol Martin Pupiš, šéftréner slovenského atletického zväzu. "Vnímam to samozrejme negatívne. Je to nás pre nás niečo nové. Pre mňa je to už relatívne neskoro. Vtedy som naozaj ešte nikdy nepretekal," priznáva Matej Tóth, slovenský reprezentant v chôdzi. "Je to nezmysel. Nepamätám si, že by sa v histórii niekedy pretekalo v noci. Je to úplne proti prírode," dodáva aj Matej Spišiak, tréner Mateja Tótha. 

​Oveľa jednoduchšie je zvládnuť časový posun ako prepnutie organizmu na nočný režim. "Viacerí odborníci sa zhodujú na tom, že nemá ani význam v noci trénovať, čiže vy ten organizmus nie ste schopný nastaviť na takúto nočnú hodinu," vysvetlil Matej Spišiak. "Budeme musieť nejako oklamať telo. Ja budem musieť možno chodiť spávať poobede, keď ešte slnko bude vysoko, zabedníme sa a bude to akokeby pre nás noc," dodáva Matej Tót

Pri nedávnom absolvovaní obhliadky dejiska budúcoročných majstrovstiev sveta pribudli aj ďalšie otázky. "Pre chodcov a maratóncov budú preteky náročné aj v tom, že v noci síce teplota klesá okolo tretej na 32 stupňov ale pri vlhkosti 90 percent," objasnil Martin Pupiš. "Tie podmienky budeme musieť imitovať aj u nás v laboratórnych podmienkach a niekoľko tréningov vyskúšame aj neskoro v noci," dodal.

Chodci a maratónci bojovať o svoje tituly bojovať Ide o hlavnú dopravnú tepnu do Dohy. Martin Pupiš i Matej Spišiak si na vlastne koži otestovali, čo ich zverencov na nej čaká. "Boli sme trénovať aj skoro ráno okolo šiestej a aj večer okolo deviatej. Hneď sa to prejavilo na zvýšenej srdcovej frekvencii, horúci vzduch sme dýchali a mali sme problém tam odbehnúť šesť kilometrov," povedal tréner Mateja Tótha.

Z toho vyplýva, že podmienky v Katare výrazne ovplyvnia výkony pretekárov. "Nechcem maľovať čerta na stenu, ale veľa vytrvalcov do cieľa nepríde," dodal Matej Spišiak.

Súvisiace články

Najčítanejšie