Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Holanďan Terpstra víťazom monumentu Okolo Flámska. Peter Sagan na 6. mieste
Zdielať na

Holanďan Terpstra víťazom monumentu Okolo Flámska. Peter Sagan na 6. mieste

Archívna reportáž

ANTVERPY / Holanďan Niki Terpstra z tímu Quick-Step Floors sa stal víťazom 102. ročníka monumentálnej klasiky Okolo Flámska. Terpstra triumfoval v čase 6:21:21 h s náskokom 13 sekúnd pred Dánom Madsom Pedersenom.

Tradičné preteky so štartom v Antverpách a cieľom v Oudenaarde (264,7 km) ovládol 33-ročný Terpstra vďaka skvelému výkonu v záverečných 25 km, keď najprv dostihol trio v úniku a záverečných 18 kilomatrovm absolvoval na špici pretekov celkom sám. Terpstra už bol na flámskej klasike predtým druhý (2015), aj tretí (2017), teraz sa konečne dočkal víťazstva a ovládol druhý monument v kariére po Paríž-Roubaix (2014). Holandský cyklista vyhral na Okolo Flámska predtým naposledy v roku 1986, bol ním Adri van der Poel.

Terpstra triumfoval v čase 6:21:21 h s náskokom 13 sekúnd pred Dánom Madsom Pedersenom (Trek-Segafredo) a dominantnosť tímu Quick-Step Floors potvrdil tretím miestom lanský víťaz Belgičan Philippe Gilbert. Na slovenského majstra sveta Petra Sagana (Bora-Hansgrohe) zostalo v záverečnom šprinte skupiny favoritov celkové šieste miesto.

Preteky Okolo Flámska sú jedným z vrcholov nielen jarnej sezóny klasík, ale aj celého cyklistického roka na ceste. Svojím náročným profilom s viacerými stúpaniami dláždenými "kockami" takzvané pavé, vyše storočnou históriou, ale najmä neopakovateľnou atmosférou belgického vidieka rok čo rok lákajú najväčšie esá svetovej cyklistiky.

Peter Sagan predvlani famóznym nástupom na Paterbergu 13 kilometrov pred cieľom ovládol storočnicové vydanie Okolo Flámska. Vlani mal zasa smolu, jeho nádeje sa skončili pri páde po kontakte s bundou prevesenou cez reklamný "banner" necelých 17 kilometrov pred cieľom v stúpaní na Oude-Kwaremont. Peter Sagan sa objavil na Okolo Flámska prvýkrát v roku 2011, vtedy preteky nedokončil. O rok neskôr už bol piaty a potom nasledovali druhé, šestnáste, štvrté, prvé a vlani po spomenutom páde 27. miesto. Stodruhý ročník pretekov Okolo Flámska odštartoval o 10.30 h na Veľkonočnú nedeľu v Antverpách aj za účasti slovenských bratov Saganovcov z tímu Bora-Hansgrohe. Počas pretekov neraz poriadne zapršalo a šmykľavý terén si vyžiadal aj niekoľko pádov.

Päťdesiatšesť kilometrov pred cieľom cyklisti stúpali po druhý raz na Oude Kwaremont a pelotón sa tam potrhal na viacero skupiniek. Vpredu ešte zostali s malým náskokom poslední dvaja členovia pôvodného úniku Ivan García a Tom Devriendt (Wanty-Groupe Gobert), stále boli lídrami aj v prvom nástupe na legendárny Paterberg. V hlavnej skupine za nimi nechýbali viacerí favoriti vrátane Petra Sagana. V stúpaní na Taaienberg 38 km pred cieľom sa pokúsil o selekciu Belgičan Greg van Avermaet (BMC Racing), ale Peter Sagan či ďalší favoriti nemali problém zareagovať.

O ďalších 10 km neskôr sa pokúsil o trhák Talian Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) a za ním sa vyviezol Holanďan Niki Terpstra (Quick-Step Floors). Po pár kilometroch bol vpredu už len tempár Terpstra, ktorý začal stíhať vedúce trio. Devätnásť kilometrov pred métou už bol Terpstra vpredu a jeho nástup zachytil iba Pedersen. Z hlavnej skupiny favoritov sa v poslednom nájazde na Oude Kwaremont nikto výraznejšie neposunul dopredu, ale 16 kilometrov pred cieľom to Sagan nevydržal a pokúsil sa o nástup, ostatní favoriti ho zachytili. To už mal Terpstra vpredu 40 sekúnd k dobru.a všetko sa schyľovalo k jeho veľkému triumfu. Musel ešte raz prekonať Paterberg a v pohode to zvládol. Saganovi sa síce na Paterbergu podarilo "trhnúť" súperov z väčšej skupiny, ale 30 sekúnd na Terpstru už nezmazal. Pred sebou mal ešte Dána Pedersena, ale napokon ho nedohnal. Osem kilometrov pred cieľom to Sagan vzdal a počkal si na skupinu za sebou. Televízne zábery ukázali, že spolupráce na úrovni sa od svojich súperov pri stíhaní Terpstru nedočkal. Skupina favoritov napokon nedostihla ani Pedersena, ktorý sa tešil z druhého miesta. Na treťom mieste skončil vlaňajší víťaz Philippe Gilbert.

​Peter Sagan sa nedávno stretol s pápežom.

Súvisiace články

Najčítanejšie