Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Športovci potrebujú väčšiu podporu. Samé sľuby, ale skutky žiadne
Zdielať na

Športovci potrebujú väčšiu podporu. Samé sľuby, ale skutky žiadne

BRATISLAVA / Nebyť troch medailí Anastasie Kuzminovej a úspechu Paulíny Fialkovej, mohli by sme olympIjske hry len smutne sledovať. Čo ich výsledky znamenajú pre slovenský biatlon? Ostane iba pri slovách pochvaly a sľuboch politikov, tak ako na to poukazujú iné úspešné športové zväzy?

"Aj úspešné športy, ako bola napríklad športová streľba alebo rýchlostná kanoistika, nemajú adekvátne podmienky k tomu, aby podobné úspechy športovci mohli získavať aj v súčasnej dobe," hovorí prezident Slovenského atletického zväzu Peter Korčok. Slovensko na letných olympijských hrách získalo 28 medailí, na tých zimných pridalo k dnešnému dňu ďalších osem.

Pri pohľade na výsledky je jasné, že sa o ne postarali - až na malé výnimky - tí istí reprezentanti. A teda hovoríme o tých istých športoch. Slovensko je malá krajina a tak zisk cenného kovu, či už z OH alebo MS má nedoziernu cenu. Či sa však zisk medaily vrátil späť aj danému športu, to je už iná otázka.

Chýbajú priestory na trénovanie

Tou ďalšou je, či sa z výborných umiestnení podarilo aj niečo vyťažiť alebo to skončí rovnako smutným konštatovaním ako 15 rokov po zisku hokejového zlata na Majstrovstvách sveta. "Po všetkých úspechoch je to dosť slabé, nakoľko máme jeden 40-ročný areál v Liptovskom Mikuláši, schátrané Čuňovo, s ktorým my ani nemôžeme disponovať," vysvetľuje prezident Slovenskej kanoistiky, Peter Cibák.

"Keď si vezmeme len samotnú atletiku, tak v Čechách je 104 regulérnych atletických štadiónov so 400 metrovými ôsmymi dráhami. Na Slovensku ich máme 6, máme len jednu športovú halu," povedal Korčok. 

Cyklistika stále sníva

Lepšie na tom nie je ani cyklistika, ktorá zatiaľ iba sníva o národnom štadióne. "Osobne si myslím, že financie pre cyklistiku sa výrazne zlepšili, ale nielen pre cyklistiku, ale aj celkovo pre slovenský šport. Ale tá infraštruktúra tam zaostáva veľmi," myslí si prezident Slovenského zväzu cyklistov Peter Privara. 

Peniaze sú zákonom dané

Financovanie sa riadi zákonom o športe a prerozdelenie balíkov peňazí v jednotlivých rokoch je verejne prístupné na stránke ministerstve školstva. "Ministerstvo pokrýva príspevky pre uznané športy celoročne za predpokladu, priebežne musia zväzy spĺňať podmienky pre prijímateľa verejných prostriedkov. Finančné prostroedky sa poskytujú raz štvrťročne. V zmysle zákona o športe minimálne 25 percent príspevku musí byť určených na reprezentáciu," hovorí Ria Feik Achbergerová, hovorkyňa Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu. 

Mládež potrebuje väčšiu podporu

V jednom sa zhodli všetci oslovení - podpora top športovcov je na solídnej úrovni, je tu jedno veľké ale. "Čo sa týka mladších kategórii, tak bez pomoci rodičov by tento šport, ako aj mnohé iné športy, nefungovali," konštatoval Boris Bergendi, generálny sekretár sekcie hladkých vôd slovenskej kanoistiky. "Nie je to jednoduché, aby sa starali o to iba športové zväzy, lebo sú to občianske združenia. Je naozaj veľmi potrebné, aby v tomto smere pomohol aj štát," uzavrel Korčok

Súvisiace články

Najčítanejšie