Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Na Svitka čakajú počas 9000 kilometrov Rally Dakar horúčavy a aj chlad
Zdielať na

Na Svitka čakajú počas 9000 kilometrov Rally Dakar horúčavy a aj chlad

LIMA / Odštartoval 40. ročník slávnej Rally Dakar, na ktorej Slovensko reprezentuje jediný Slovák. Motocyklový pretekár Štefan Svitko, ktorý má na drese svoje šťastné číslo - deviatku, je už v cieli úvodnej etapy.

Stratená batožina, ktorú pretekárovi pri ceste na Dakar nestihli vo Francúzsku preložiť z lietadla do lietadla, nepokazila dobrú náladu v tíme Štefana Svitka. Dokonca si spolu so svojím mechanikom Zlatkom Novosadom nacvičili scénku. S humorom zobrali aj to, že motorku pre meškajúcu batožinu dali dokopy asi počas jednej hodiny a na poslednú chvíľu. "Ideme na technické previérky, na jednej motorke a je nás päť," vtipne povedal Štefan Svitek.

Na Dakare bude Štefan jediným Slovákom, keďže Ivan Jakeš tento ročník vynecháva. "Konečne po 11 rokoch som sa venoval mojím dvom deťom. Ale dnes sa mi už potia ruky, takže veľmi dobre to asi nezvládam. Ale taký je život," povedal Ivan Jakeš.

Na Svitka čakajú počas 14 etáp horúčavy a aj chlad. Bude musieť prejsť takmer 9000 kilometrov cez Peru, Bolíviu a Argentínu. Aj tí najskúsenejší účastníci vedia, že k dobrému výsledku nestačí len jazdecké umenie.

"Každý rok to pozerám na internete. Števo svoju dušu ľahko nepredá, bude bojovať do konca. Uvidíme ako to dopadne. Ale každý vie, že bude potrebovať aj veľmi veľa šťastia," dodal Jaroslav Katriňák, prvý slovák, ktorý absolvoval Rally Dakar.

Tridsaťpäťročný rodák zo Žaškova absolvuje tohto roku deviaty Dakar a opäť s najvyššími cieľmi. Je najúspešnejším slovenským účastníkom tohto podujatia, na ktorom v roku 2016 skončil v kategórii motocyklov v celkovom poradí druhý.

Najnáročnejšia rally nemá štatút oficiálnych majstrovstiev sveta a tak to, čo sa považuje za obrovský úspech všade na zemeguli, na Slovensku končí iba uznanlivým potľapkaním.

"Je to zarážajúce, že systém ministerstva školstva neuznáva takéto podujatie. Štefan Svitko je slovenský reprezentant, takže ja nevidím dôvod prečo by sme tento výsledok nemohli zarátavať a v konečnom dôsledku prispieť aj jemu na takto náročné podujatie," skonštatoval Peter Smižík, prezident Slovenskej motocyklovej federácie.

Náklady na účasť na Dakare môžu byť 150 i 250 tisíc eur, ale aj oveľa viac.

Súvisiace články

Najčítanejšie