Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slováci v Glasgowe nezdolali Škótov. Účasť na šampionáte sa nám vzdialila
Zdielať na

Slováci v Glasgowe nezdolali Škótov. Účasť na šampionáte sa nám vzdialila

Archívna reportáž

GLASGOW / Slovenskí futbaloví reprezentanti prehrali 0:1 s domácimi Škótmi vo štvrtkovom zápase v Glasgowe v F-skupine európskej časti kvalifikácie o postup na MS 2018 do Ruska a účasť na svetovom šampionáte sa im vzdialila.

Slováci hrali od 23. minúty bez vylúčeného Róberta Maka, od srbského hlavného arbitra Milorada Mažiča dostal dve žlté karty v priebehu šiestich minút. Viacero príležitostí Škótov zneškodnil brankár Martin Dúbravka, v 89. minúte však kapituloval, vlastný gól strelil Martin Škrtel.

Slováci majú 15 bodov a v tabuľke F-skupiny klesli na 3. priečku za Škótov (17 b.). V nedeľu zverenci Jána Kozáka v Trnave od 18.00 h nastúpia proti Malťanom, musia bezpodmienečne vyhrať a veriť v zaváhanie Škótov v Slovinsku. Angličania majú po víťazstve 1:0 nad Slovincami 23 bodov, postúpili na MS.

Kvalifikácia o postup na futbalové MS 2018 - európska časť - F-skupina - štvrtok:

Škótsko - Slovensko 1:0 (0:0)
Gól: 89. Škrtel (vlastný), ŽK: 70. J. Morrison, 90.+ Bannan - 17. Mak, 21. Kucka, 21. Hamšík, ČK: 23. Mak (Slovensko) po druhej ŽK, rozhodovali: Mažič - Ristič, Djurdjevič

Zostavy: 
Škótsko: C. Gordon - Berra, Mulgrew, A. Robertson, Tierney (82. Anya) - J. Morrison, Fletcher (79. McArthur), Bannan - Forrest (61. Ch. Martin), Griffiths, M. Phillips
Slovensko: Dúbravka - Pekarík, Škrtel, J. Ďurica, Hubočan - Greguš, Lobotka - Kucka (80. Gyömbér), Hamšík (79. Duda), Mak - A. Nemec (79. Weiss)

Priebeh zápasu

Tréner Slovákov Kozák dal od úvodných minút dôveru aj Gregušovi a Kuckovi, v bránke dostal príležitosť Dúbravka. V 9. minúte si domáci fanúšikovia pýtali pokutový kop po súboji Hubočana a Tierneyho, rozhodca Mažič ich nevypočul. O desať minút mohli Škóti otvoriť skóre, Morrisonovu hlavičku po Griffithsovom centri fantasticky zneškodnil Dúbravka.

V 23. minúte bol srbský arbiter Mažič v centre diania: Mak z jeho rúk videl druhú žltú kartu (tentoraz za simulovanie), následne červenú a opustil scénu. Slováci pohrozili po polhodine hry Lobotkovým prienikom, loptu mu spred nôh uchmatol gólman Gordon. V 35. minúte sa opäť zaskvel Dúbravka, vyrazil Griffithsovu strelu k pravej žrdi z hranice šestnástky.

Päť minút po prestávke opäť skúšal šťastie Griffiths, v záklone však slovenského brankára veľmi nevystrašil. Hostia odpovedali Lobotkovou strelou spoza pokutového územia a prudkým projektilom Greguša, Gordon si s nimi poradil. Vzápätí Dúbravka opäť rozosmutnil Škótov, vyrazil Griffithsovu delovku z 20 m. V 69. minúte Dúbravkovi a Slovákom pomohlo brvno, ktoré zastavilo ďalekonosný pokus striedajúceho Martina.

Aj o päť minút hralo brvno so Slovákmi, tentoraz pri Griffithsovej strele z priameho kopu; Dúbravka následne fantasticky zastavil Morrisonovu strelu zblízka. O tri minúty si poradil aj s pokusom Robertsona. Desať minút pred koncom tréner Kozák stiahol Kucku, Hamšíka a Nemca a nahradil ich Gyömbérom, Weissom a Dudom. Slováci v závere neubránili bezgólovú remízu - v 89. min po centri sprava skóroval do vlastnej siete Škrtel.

Súvisiace články

Najčítanejšie