Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Napätie na Kórejskom polostrove stúpa. Začiatkom februára sa tu začína olympiáda
Zdielať na

Napätie na Kórejskom polostrove stúpa. Začiatkom februára sa tu začína olympiáda

BRATISLAVA / Napätie na Kórejskom polostrove stále stúpa. Práve tam sa ale majú uskutočniť najbližšie zimné olympijské hry. Či sa naozaj v Pjongčangu 9. februára aj začnú - to je aktuálne veľmi diskutovaná téma.

V zahraničných médiách sa už dokonca objavili návrhy, aby olympiáda bola presunutá z Pjongčangu do Mníchova alebo do Soči. A to nie iba preto, že Severná Kórea uskutočnila od roku 2006 už 6 atómových pokusov, ale aj preto, že sa olympijské hry uskutočnia iba 80 kilometrov od jej hraníc.

Dejisko blížiaceho sa najväčšieho športového sviatku navštívili v týchto dňoch aj členovia Slovenského i Českého olympijského výboru. Organizátori pokračujú v budovaní športovísk i zázemia pre hry. Úvahy o tom, že by sa neuskutočnili na plánovanom mieste, zatiaľ zmietol zo stola aj Medzinárodný olympijský výbor.

"O žiadnom náhradnom pláne B sme zatiaľ nerokovali. Bol by to zlý signál. Situáciu však pozorne sledujeme," povedal predseda medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach. "Netreba situáciu dramatizovať, ale na druhej strane ten režim, ktorý je v Severnej Kórei tak nestabilný a nepredvídateľný, že sa nedá vylúčiť akákoľvek situácia. Beztrestne si vystreľujú rakety, ktoré letia ponad Japonsko alebo padajú do medzinárodných vôd, môžu spôsobiť aj nechcenú tragédiu," myslí si bezpečnostný analytik Jaroslav Naď. 

Jedinou krajinou, ktorá spochybnila účasť svojich športovcov na olympiáde bolo Francúzsko a to ústami svojej ministerky školstva. Tamojší olympijský výbor z jej postojom nesúhlasil. "Budeme veľmi pozorne sledovať a prijímať doporučenie zo strany Medzinárodného olympijského výboru a na základe toho budeme reagovať o úvahách o účasti či neúčasti," uviedol prezident slovenského olympijského výboru Anton Siekel.

A ako je už dlhšie známe MOV naopak voči nevyspytateľnej krajine urobilo ústretový krok. "MOV má veľký záujem na to, aby aj športovci zo Severnej Kórey súťažili na olympiáde," povedal generálny sekretár Slovenského olympijského výboru Jozef Liba.  Zatiaľ to bolo zo strany KĽDR zamietnuté, no snahou medzinárodného olympijského výboru je, aby sa to zmenilo.

Súvisiace články

Najčítanejšie