Zatiahnuté
13°
Bratislava
Aurel
25.10.2024
Kližan a Cibulková laureátmi výročnej ankety STZ
Zdielať na

Kližan a Cibulková laureátmi výročnej ankety STZ

Zdroj: sita - Martin Kližan v DC proti Ukrajine

Tenistami roka 2011 v SR sa v tradičnej ankete Slovenského tenisového zväzu (STZ) stali Martin Kližan a Dominika Cibulková. Slávnostné vyhlásenie výsledkov 18. ročníka sa konalo v utorok v priestoroch Národného tenisového centra (NTC) v Bratislave.

KCibulková, momentálne 18. vo svetovom rebríčku, získala najviac priazne respondentov už aj v rokoch 2008 a 2009. Dvadsaťdvaročná Bratislavčanka sa v októbri dočkala svojho premiérového titulu na úrovni Tenisovej asociácie žien (WTA), a to hneď na podujatí so štatútom Premier - triumfovala na Kremlin Cupe v Moskve. Týždeň predtým hrala o titul v Linzi, do semifinále sa prebojovala v Hertogenboschi a Stanforde. Opora fedcupovej reprezentácie Cibulková zaujala aj postupom do štvrťfinále Wimbledonu - o to viac, že trávnatý povrch nepatril v minulosti k jej obľúbeným. Zverenkyňa Željka Krajana zvíťazila aj v ankete mesačníka Tenis o najpopulárnejšieho hráča.

"Som rada, toto ocenenie si veľmi vážim. Je odrazom mojich výsledkov v sezóne 2011, ktorá dostala nádhernú bodku úplne na záver v Moskve. Dúfam, že sa mi budúci rok podarí nadviazať na dosiahnuté úspechy a pridať k nim nejaké ďalšie," povedala Dominika Cibulková, ktorá sa momentálne pripravuje na sezónu 2012 v Boca Ratone na Floride.

Kližan je už štvrtým novým laureátom v rade po Filipovi Poláškovi, Michalovi Mertiňákovi a Lukášovi Lackovi. Zverenec Karola Kučeru sa počas hodnotenej sezóny vyšvihol na 86. pozíciu v renkingu, medzičasom klesol na 117. miesto, keď namiesto pokusu o obhajobu titulu a bodov na bratislavskom podujatí Slovak Open dal prednosť štartu na premiérovom ročníku šampionátu ATP Challenger Tour Finals v Sao Paule a neuspel. Temperamentný ľavák mal skvelé najmä leto na antuke: pripísal si challengerový primát v Janove, na takejto úrovni bol vo finále v San Maríne a v semifinále v Cordenonse a Manerbiu. Už v apríli si zahral challengerové finále v Ríme. V septembri bol hlavným strojcom úspechu tímu SR v bratislavskom "záchranárskom" zápase s Ukrajincami v rozhodujúcom 2. kole play-off o zotrvanie v I. skupine euroafrickej zóny Davisovho pohára.

Z juniorov získali bilančné ocenenia Filip Horanský (štvrtý raz v rade) a Karolína Schmiedlová, vlani Talent roka. Teraz sa Talentom roka stal Matej Maruščák, Európsky hráč sezóny vo vekovej kategórii do 16 rokov v hodnotení kontinentálnej asociácie Tennis Europe. Medzi vozičkármi figuruje na prvom mieste Dávid Chabreček. Tím roka za sezónu 2011 nevyhlásili.


Laureáti ankety Tenista roka 2011 v SR:

MUŽI:
1. Martin Kližan 206 bodov, 2. Lukáš Lacko 99, 3. Filip Polášek 66

ŽENY:
1. Dominika Cibulková 260, 2. Daniela Hantuchová 127, 3. Magdaléna Rybáriková 45

JUNIORI:
1. Filip Horanský 254, 2. Patrik Fabian 102, 3. Michal Kianička 32

JUNIORKY:
1. Karolína Schmiedlová 247, 2. Viktória Maľová 77, 3. Natália Vajdová 39

TALENTY:
1. Matej Maruščák 155, 2. Kristína Schmiedlová 107, 3. Alex Molčan 100

vozíčkári:
Dávid Chabreček

Anketa O najpopulárnejšieho tenistu 2011 podľa čitateľov mesačníka Tenis:
Dominika Cibulková

Pozn.: Kategóriu Tím roka sa STZ rozhodol tento rok nevyhodnocovať.