Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Po Nadalovi viacej túžil Schüttler
Zdielať na

Po Nadalovi viacej túžil Schüttler

Zdroj: SITA

Súperom Nadala v semifinále Schüttler, ktorý porazil Clémenta 6:3, 5:7, 7:6 (6), 6:7 (7), 8:6 za 312 minút

Nenasadený nemecký tenista Rainer Schüttler sa senzačne prebojoval do semifinále Wimbledonu. Až 94. hráč súčasného rebríčka ATP Entry si v záverečnom a zo stredy dohrávanom štvrťfinále poradil v dramatickom päťsetovom boji s rovnako nenasadeným Francúzom Arnaudom Clémentom po viac ako päťhodinovej dráme za 312 minút 6:3, 5:7, 7:6 (6), 6:7 (7), 8:6.
V súboji dvoch skúsených hráčov s jednou finálovou účasťou na turnaji „veľkej štvorky, “ ale tiež už dávnejšie prekročeným výkonnostným zenitom, obaja aktéri striedali výborné okamihy s veľkými chybami. Napokon sa tešil trpezlivejší a tiež šťastnejší Nemec. Jeho súperom v boji o postup do finále bude druhý nasadený, Španiel Rafael Nadal.
Už 32-ročný rodák z Korbachu Schüttler postúpil len po druhý raz v kariére do semifinále niektorého z podujatí grandslamu a to po viac ako piatich rokoch, keď v januári 2003 skončil svoju púť na Australian Open v Melbourne až vo finále na rakete Andreho Agassiho. Schüttler bol v apríli 2004 piatym hráčom sveta, ale odvtedy jeho kariéra nabrala výrazne zostupnú tendenciu. Teraz sa mu však na slávnom turnaji vo Wimbledone podaril menší zázrak. V semifinále bol Schüttler v roku 2008 už dvakrát, ale len na challengerových podujatiach ATP vo Vroclave a Drážďanoch.
Tridsaťročný Clément, ktorý pred Wimbledonom po zdravotných problémoch klesol až na 145. miesto dlhodobého svetového renkingu, stihol v stredu večer pred tmou vyrovnať stav setov na 1:1, no vo štvrtkovej dohrávke nemal v závere piateho setu potrebné šťastie.
Prvým kľúčovým z hľadiska konečného výsledku bol tajbrejk tretieho setu, v ktorom pripravili obaja aktéri divákom nevšedný zážitok. Najprv Schüttler pomerne suverénne získal vedenie 6:0, ale všetkých šesť setbalov vďaka famóznemu výkona súpera premrhal. Za stavu 6:6 však Clément neudržal koncentráciu a dvojchybou ponúkol Nemcovi siedmu šancu, ktorý ju už esom využil.
Vo štvrtom sete viedol Nemec 3:1 a 4:2 s jedným brejkom, ale bojovný Francúz napokon dotiahol dejstvo opäť do tajbrejkového záveru. V ňom viedol 30-ročný rodák z Aix-en-Provence 6:4, 7:6, ale premenil až štvrtý setbal za stavu 8:7. Piaty set poskytol tenis ako na hojdačke a v závere neuveriteľnú zápletku. Raz bol hore Schüttler, potom zase Clément. Nemec prehrával v úvode 0:2 a za stavu 4:5 úspešne čelil súperovmu mečbalu. O niečo neskôr za stavu 6:5 sám podával na víťazstvo. Situáciu nezvládol, no Clémentovi tiež "haprovala" nervová sústava. Po vyrovnaní na 6:6 sa pri svojom ďalšom podaní dostal do nevýhodného stavu 15:40. Oba brejkbaly odvrátil odvážnymi nábehmi k sieti. Nastala zhoda a zápas bol už niekoľkýkrát prerušený pre dážď. Po ďalšej - viac ako hodinovej - pauze Schüttler ôsmykrát súpera v zápase brejkol a pri svojom podaní sa za stavu 40:15 dostal k dvom mečbalom. Prvý zahodil nečistým úderom z forhendu, druhý pridlhým bekhendom za základnú čiaru. Pri treťom mečbale si však pomohol výborným podaním a Clémenta napokon šťastne zdolal.

Dvojhra mužov - štvrťfinále:
Rainer Schüttler (Nem.) - Arnaud Clément (Fr.) 6:3, 5:7, 7:6 (6), 6:7 (7), 8:6 za 312 minút