Jasno
13°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Debutant Kližan uhral iba štyri gemy, Hantuchová zdolala Safinovú
Zdielať na

Debutant Kližan uhral iba štyri gemy, Hantuchová zdolala Safinovú

US Open - tenisový grandslam v USA

V úvodnom kole dvojhry na US Open prehral v pozícii kvalifikanta s bývalou svetovou jednotkou a nasadenou dvadsaťdvojkou Španielom Juanom Carlosom Ferrerom za 84 minút hladko v troch setoch 1:6, 3:6 a 0:6. Kližanovi počas celého zápasu nefungovalo podľa predstáv prvé podanie a dopustil sa až 12 dvojchýb.

V prvom sete uhral slovenský daviscupový reprezentant proti víťazovi Roland Garros z roku 2003 iba jediný gem. V úvode druhého dejstva Kližan favoritovi vzdoroval, vyrovnal z 1:3 na 3:3, no ďalšie tri hry sa stali korisťou Ferrera, ktorý štartuje na dvorcoch vo Flushing Meadows už po desiaty raz. V treťom sete  "Mosquito" úplne ovládol dvorec číslo 4, trikrát prelomil súperovo podanie a uštedril Kližanovi "kanára".

Kližan priznal, že Ferrero bol priveľkým sústom. "Zápas proti bývalej svetovej jednotke bol psychicky i herne veľmi náročný, bola to pre mňa veľká škola. Ferrero hral veľmi skúsene a potvrdil, že je hráčom svetovej extratriedy. Prvý set mi vôbec nevyšiel, hneď v úvodnom sete ma brejkol, potom mi opäť zobral podanie a bolo vybavené. V druhom sete som začal viac skúšať, bojoval som, no za stavu 4:3 vyhral ťažký gem a po potvrdení brejku získal druhý set vo svoj prospech. V treťom sete som sa snažil urobiť maximum pre to, aby som nedostal "kanára", no nedal mi žiadnu šancu," povedal Kližan, ktorý priznal, že pondelňajší duel bol úplne iný ako tie v kvalifikácii. "Bola to úplne iná káva. Je super, že sa mi podarilo kvalifikovať, no premiéra v hlavnej súťaži mi nevyšla, takže tá nálada nie je najlepšia. Keď dostanete v 1. kole takúto "šišku", nemáte z toho dobrý pocit. Teraz sa vraciam domov, kde budem trénovať a pripravovať sa na daviscupový zápas proti Bielorusku. Verím, že mi nehrajúci kapitán Miloš Mečíř opäť dá šancu a pokúsim sa v Minsku vyhrať každý zápas, v ktorom nastúpim," dodal Kližan.

muži - dvojhra - 1. kolo:

Juan Carlos Ferrero (22-Šp.) - Martin KLIŽAN (SR) 6:1, 6:3, 6:0

V úvodnom kole si vo Flushing Meadows ako nasadená dvadsaťštvorka poradila s bývalou svetovou jednotkou Ruskou Dinarou Safinovou za 1:46 h v dvoch setoch 6:3 a 6:4. Hantuchová na dvorci Louisa Armstronga odplatila Safinovej minulotýždňovú prehru z turnaja v New Havene a upravila vzájomnú bilanciu na 4:6, pričom prerušila štvorzápasovú negatívnu sériu. Zverenka španielskeho trénera Carlosa Cuadrada sa v 2. kole stretne s víťazkou amerického derby medzi Vaniou Kingovou a Christinou McHaleovou. Hantuchová má v Ńew Yorku už teraz istú prémiu 31.000 dolárov a 100 bodov do svetového rebríčka WTA. Slovenská jednotka sa vlani na US Open dostala až do osemfinále dvojhry, v ktorom prehrala s Američankou Serenou Williamsovou, jej singlovým maximom na záverečnom podujatí veľkej štvorky je štvrťfinále z roku 2002.  

Hantuchovej vyšiel úvod zápasu so Safinovou, keď v druhom geme po dvoch skvelých víťazných forhendoch po čiare prelomila podanie súperky a ujala sa vedenia 2:0. Safinovej sa síce hneď vzápätí podaril rebrejk, no Hantuchová potom získala tri gemy v rade a vybudovala si náskok 5:1. Slovenská jednotka, ktorá nastúpila so zatejpovaným pravým stehenným svalom, bola v prvom sete aktívnejšou hráčkou a súperku neraz privádzala do zúfalstva nechytateľnými winnermi do rohov dvorca. Ruska ešte znížila na 3:5, no v "maratónskom" deviatom geme Hantuchová premenila pri vlastnom podaní v poradí tretí setbal.

Hneď na začiatku druhého dejstva Hantuchová svoju súperku brejkla, no Safinová oplatila rovnakou mincou a v ďalších minútach to bol boj o každú loptičku. Ruska zvýšila agresivitu na podaní i na returne, no Hantuchová vďaka výbornému pohybu po dvorci v dlhých výmenách svoju súperku často pretlačila. Slovenka profitovala i z toho, že Safinová pri úderoch často stála ďaleko za základnou čiarou. Po brejku v Tildenovom geme sa Hantuchová ujala vedenia 4:3 a dobre rozohratý zápas už dotiahla do úspešného konca. Za stavu 5:4 využila pri vlastnom podaní hneď prvý mečbal, keď dokázala otočiť z 15:40.   

ženy - dvojhra - 1. kolo:

Daniela HANTUCHOVÁ (24-SR) - Dinara Safinová (Rus.) 6:3, 6:4

Súvisiace články

Najčítanejšie