Jasno
13°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Kližan proti Ferrerovi, Z. Kučovú čaká Zvonarevová
Zdielať na

Kližan proti Ferrerovi, Z. Kučovú čaká Zvonarevová

Zdroj: tasr

V pondelok zo Slovákov v akcii Kližan a Hantuchová

Kližan prvýkrát v kariére postúpil do hlavnej súťaže na niektorom z podujatí veľkej štvorky, keď vo finále kvalifikácie si poradil s Talianom Simonem Vagnozzim v dvoch setoch 6:2 a 6:4. V 1. kole ho v pondelok o 17.10 SEČ čaká nasadená dvadsaťdvojka Španiel Juan Carlos Ferrero - víťaz Roland Garros z roku 20O3. Aj Zuzana Kučová zažije premiéru v hlavnej súťaži na US Open. Slovenská štvorka, ktorá mala pred zápoleniami v New Yorku problémy s achilovkou, vo finále kvalifikácie ako nasadená dvanástka zvíťazila nad Ukrajinkou Tatianou Lužanskou 6:4 a 6:0. Žreb jej však príliš neprial, pretože v 1. kole nastúpi proti nasadenej sedmičke wimbledonskej finalistke Ruske Vere Zvonarevovej. "Vyzerá to tak, že Zvonarevová je náš rodinný osudový žreb na prvé kolo grandslamov. Už sme s ňou so sestrou obe prehrali - ja v roku 2004 v 1. kole na Roland Garros a Kika v januári na Australian Open. Teší ma aspoň, že si zahrám na väčšom kurte," povedala Z. Kučová, ktorá sa v tomto roku predstavila v hlavnom pavúku na Australian Open i vo Wimbledone, na Roland Garros neuspela vo finále kvalifikácie.

Kližan v celom zápase s Vagnozzim ťažil z kvalitného podania, vychádzali mu aj returny. Víťazovi juniorky na Roland Garros z roku 2006 vyšiel úvod stretnutia, keď po rýchlom brejku si vybudoval náskok 3:0 a prvý set získal jednoznačne vo svoj prospech. V druhom dejstve Kližan po brejku v druhom geme opäť odskočil súperovi na 3:0 a hoci Vagnozzi vyrovnal na 4:4, slovenský tenista už dotiahol zápas do úspešného konca. Za stavu 5:4 premenil pri podaní súpera v poradí druhý mečbal. Kližan mal doposiaľ najbližšie k účasti medzi elitnou grandslamovou 128-čkou na tohtoročnom Roland Garros, vo finále kvalifikácie však prehral s Kazachom Jurijom Ščukinom. Kližan mal po postupe do hlavnej súťaže na US Open veľkú radosť. "Išiel som od prvého do posledného zápasu kvalifikácie naplno a koncentrovane, čo sa mi vyplatilo. Sústredil som sa na každú loptičku a hral som na 100 percent. Som veľmi spokojný s tým, ako mi vyšiel rozhodujúci zápas, hral som veľmi dobre. S Vagnozzim som mal doposiaľ bilanciu 1:4, raz som s ním prehral aj v lige. Na betóne to bol však úplne iný duel ako tie predchádzajúce. Ja sa teraz cítim oveľa lepšie na harde ako na antuke, môžem lepšie využívať prvé podanie. Vystihol som aj to, že dnes nepodal stopercentný výkon a nehral svoj najlepší tenis, no nebol to jednoduchý zápas. Som rád, že som ho takto super zvládol," povedal pre TASR Kližan, ktorému sa nesplnilo želanie, aby v 1. kole dostal prijateľného súpera. "Ferrero bude tvrdým orieškom, je to hráč zvučného mena, no vynasnažím sa podať maximálny výkon a uvidíme, ako to dopadne," dodal Kližan.

Zuzana Kučová proti Lužanskej potvrdila úlohu papierovej favoritky. V prvom sete si po brejku v šiestej hre vybudovala náskok 5:2 a hoci Ukrajinka znížila na rozdiel gemu, koncovka patrila Slovenke. Druhé dejstvo bolo už jasne v réžii Kučovej, ktorá si po dvoch brejkoch vybudovala náskok 4:0 a súperke napokon uštedrila "kanára". "Zápas sa lámal v prvom sete. Úvod mi vyšiel, potom Ukrajinka začala riskovať lopty k čiaram a zrazu z 5:2 bolo 5:4. Nasledujúci gem som však odohrala veľmi dobre. Odvtedy som sa dostala do tranzu a Ukrajinka už nemala šancu proti mojim tvrdým úderom," dodala Kučová, ktorá má na US Open už teraz istú prémiu 19.000 dolárov a 65 bodov do rebríčka WTA.

V pondelok zo Slovákov v akcii Kližan a Hantuchová

Dvaja slovenskí tenisti zasiahnu do bojov v pondelok v úvodný deň zápolení v hlavnej súťaži na grandslamovom turnaji US Open. Úspešný kvalifikant Martin Kližan pri svojej grandslamovej premiére v hlavnom pavúku nastúpi v prvom zápase na dvorci číslo 4 o 17.10 SEČ proti nasadenej dvadsaťdvojke Španielovi Juanovi Carlosovi Ferrerovi - víťazovi Roland Garros z roku 2003.

Daniela Hantuchová si v druhom dueli na dvorci Louisa Armstronga po 19.00 ako turnajová dvadsaťštvorka zmeria sily s bývalou svetovou jednotkou Ruskou Dinarou Safinovou. Vo vzájomnej bilancii prehráva Hantuchová 3:6, uplynulú stredu podľahla Safinovej v 2. kole turnaja v New Havene v dvoch tajbrejkoch. Vlani sa zverenka španielskeho trénera Carlosa Cuadrada dostala na US Open až do osemfinále dvojhry, jej singlovým maximom v New Yorku je štvrťfinále z roku 2002.


                  
      kvalifikácia - finále:
      Martin KLIŽAN (SR) - Simone Vagnozzi (Tal.) 6:2, 6:4, Zuzana KUČOVÁ (12-SR) - Tatiana Lužanská (Ukr.) 6:4, 6:0
      
    

 AKTUALIZOVANÝ žreb Slovákov v 1. kole:
      ženy:
Daniela HANTCUHOVÁ (24-SR) - Dinara Safinová (Rus.),
Aravane Rezaiová (18-Fr.) - Magdaléna RYBÁRIKOVÁ (SR),
Dominika CIBULKOVÁ (SR) - Stefanie Vögeleová (Švaj.),
Zuzana KUČOVÁ (SR) - Vera Zvonarevová (7-Rus.)

      muži:
Lukáš LACKO (SR) - Andy Murray (4-V.Brit.),
Martin KLIŽAN (SR) - Juan Carlos Ferrero (22-Šp.)

Najčítanejšie