Jasno
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Nový míľnik v športe: Tenisový Wimbledon bude v apke komentovať umelá inteligencia
Zdielať na

Nový míľnik v športe: Tenisový Wimbledon bude v apke komentovať umelá inteligencia

Zdroj: All England Club

LONDÝN / Komentátorov na Wimbledone nahradí umelá inteligencia. Organizátor tenisového grandslamu oznámil, že tento rok budú pri tvorbe zostrihov z diania mimo hlavného kurtu v oficiálnej aplikácii a webovej stránke turnaja využívať hlasové nahrávky a textové titulky vytvorené pomocou AI.

Tradičný turnaj na tráve sa otvára moderným technológiám od spoločnosti IBM. Opisujú ju ako "vzrušujúci spôsob" produkcie komentárov pre akcie mimo hlavných kurtov. Umelá inteligencia bola vyškolená na používanie "unikátneho jazyka tenisu". Bude zahŕňať údaje o polohe loptičky a hráčov na kurte a o druhoch úderov, ktoré používajú.

Tieto klipy majú za úlohu zachytiť najzaujímavejšie okamihy zápasov a ponúknuť kompaktné a stručné zhrnutie toho, čo sa udialo na kurtoch počas daného dňa.

Cieľom tohto inovatívneho kroku je obohatiť divácky zážitok a poskytnúť fanúšikom nové perspektívy a štatistiky. AI komentátor bude analyzovať zápasy v reálnom čase, ponúkne detailné štatistiky o hráčoch. Tento krok nepochybne otvára nové možnosti v komentovaní športových podujatí a predstavuje výzvu pre tradičné metódy komentovania založené na ľudskej práci.

Moderné technológie prenikli do tenisu pred rokmi: systém Jastrabie oko, ktorý je už bežnou súčasťou mnohých tenisových turnajov, pomáha rozhodcom pri posudzovaní sporných loptičiek. S pomocou kamier a pokročilých algoritmov sa presne určuje, či loptička prekročila čiaru alebo nie. Tento systém zvyšuje spravodlivosť a eliminuje kontroverzie pri rozhodnutiach.

Wimbledon 2023 sa stane dôkazom toho, ako tradičné športové podujatie dokáže skĺbiť inovácie a technológie bez straty svojej podstaty. "Prinášame novú éru tenisu, v ktorej tradičné prvky spojíme s modernými technológiami. Chceme zaujať fanúšikov a priniesť im jedinečný zážitok, ktorý ich priblíži k hre a hráčom," píše sa vo vyhlásení All England Clubu.

Súvisiace články

Najčítanejšie