Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Dosiahla životný úspech a zviditeľnila slovenský tenis. Kto je Anna Karolína Schmiedlová?
Zdielať na
Tenis

Dosiahla životný úspech a zviditeľnila slovenský tenis. Kto je Anna Karolína Schmiedlová?

KOŠICE / Má 28 rokov, pochádza z Košíc a na Roland Garros 2023 dosiahla svoje najlepšie umiestnenie na grandslamových turnajom. Reč je o Anne Karolíne Schmiedlovej, ktorá ukončila svoju parížsku púť na antuke až v osemfinále, medzi najlepšou šestnástkou.

Schmiedlová začala hrávať jeden z najpopulárnejších individuálnych športov na svete, keď mala sedem rokov. Šport mala v rodine - vzormi jej boli rodičia: otec bol hokejista a matka robila vodné lyžovanie. 

Svoj prvý turnaj vyhrala v Jerevane, keď mala 17 rokov - v roku 2011. Bolo to ešte na okruhu ITF, kde dokopy zaznamenala viac ako desať titulov v rôznych kútoch sveta. V roku 2012 sa zúčastnila aj juniorského formátu Roland Garros, kde sa prebojovala až do finále. Tam podľahla Nemke Anicce Beckovej. 

Už o rok na to sa predstavila na riadnom formáte Roland Garros, kde sa prebojovala do 2. kola. O niekoľko týždňov neskôr si zahrala prvýkrát aj na Wimbledone, no ako lucky looserka veľa šancí na úspech nemala. 

Dovtedajší najväčší úspech kariéry zaznamenala v roku 2014, opäť na Roland Garros. Prebojovala sa do tretieho kola, čím si vytvorila kariérne maximum. Tento turnaj okorenila aj výhrou nad legendárnou Venus Williamsovou, čím si zabezpečila pozornosť médií celého sveta. 

Kariérne úspechy zaznamenala ešte aj v roku 2015. V úvode sezóny získala svoj premiérový titul na okruhu WTA v Poľsku. V tom istom roku si pripísala aj druhú výhru na okruhu, tentoraz triumfovala v rumunskej Bukurešti. Vo svetovom rebríčku jej patrilo 26. miesto, čo je dodnes jej maximom. 

Roky potom bolo o tejto hráčke ticho. Nezaznamenala žiadne veľké úspechy, v rebríčku klesala a zúčastňovala sa nižších ITF turnajov, ktoré sa jej podarilo v roku 2017 aj trikrát vyhrať. Do povedomia sa dostala opäť až v roku 2023 na Roland Garros.

V prvom kole prešla cez veľkú favoritku Veroniku Kudermetovovú. Následne sa jej podarilo prekonať svoje kariérne maximum (3. kolo) a na grandslame si zahrala v osemfinále, medzi najlepšou šestnástkou. Tam skončila na rakete Coco Gauffovej.

Zdielať na