Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Suverén Federer! Šestnásty titul, Murrayovi nepustil set
Zdielať na

Suverén Federer! Šestnásty titul, Murrayovi nepustil set

Finále: Roger Federer (1-Švajč.) - Andy Murray (5-V. Brit.) 6:3, 6:4, 7:6 (11) za 262 minút (46, 43, 72)

V najsledovanejšom finále celého programu otvorených majstrovstiev Austrálie si svetový hráč číslo jeden poradil s päťkou žrebu, Britom Andym Murrayom v troch setoch za 261 minút 6:3, 6:4, 7:6 (11). Pripísal si na konto rekordný šestnásty grandslamový titul a po rokoch 2004, 2006 a 2007 štvrtý v Melbourne Parku. Spolu s tým zinkasoval aj 2000 bodov do rebríčka a víťaznú prémiu 2 100 000 AUD. Federer využil v tajbrejku tretieho setu tretí mečbal, keď predtým odvrátil päť setbalov svojho súpera.
"Vlani som nechcel plakať na tomto mieste, ale musel som,“ pripomenul Roger Federer svoju vlaňajšiu päťsetovú finálovú prehru v Melbourne s Rafaelom Nadalom a ďalej pokračoval v slávnostnej reči: "Teraz nemám dôvod plakať, lebo som vyhral. Myslím si, že som na tomto turnaji dostal zo seba to najlepšie a za to patrí vďaka aj všetkým mojim fanúšikom. Vyhral som prvýkrát ako otec a aj to je pre mňa niečo výnimočné. Verím, že o rok si finále pozrú naživo v Melbourne aj moje dcérky a že v ňom ich otec nebude chýbať.“ Veľký šampión sa prihovoril aj Murrayovi, s ktorým stále prehráva v bilancii vzájomných zápasov, ale už len 5:6. "Andy, odohral si skvelý turnaj. Myslím si, že aj na teba raz dôjde čas na grandslamovom turnaji.“ Zdolaný finalista Murray na slávnostnom ceremoniáli po pol jedenástej večer melbournského času podotkol: "Gratulujem Rogerovi. Za všetko čo dokázal a urobil pre tenis, si všetky tie úspechy zaslúži. Ja len verím, že sa do Melbourne ešte vrátim a pokúsim sa vyhrať celý turnaj,“ povedal v prvej reakcii prerývanej slzami Andy Murray a ešte dodal: "Viem plakať ako Roger, škoda, že neviem tak aj hrať tenis...“

Absolútny rekord Američana Peta Samprasa (14) v počte víťazných trofejí z úrovne veľkej štvorky prekonal Federer už vlani vo Wimbledone, teraz túto impozantnú bilanciu pozdvihol na ešte vyššiu úroveň. V pondelok načne 28-ročný švajčiarsky elegán už 268. týždeň na líderskej pozícii rebríčka ATP. Týmto číslom sa dostane na úroveň Američana Jimmyho Connorsa na treťom mieste historickej tabuľky, ktorej lídrom je Sampras s 286 týždňami na čele.

Bazilejský rodák Federer v nedeľňajšom finále podal ďalší dôkaz o svojej tenisovej výnimočnosti. Trochu zakríknutého Murraya prevýšil ofenzívnym štýlom založenom na skvelom podaní a množstve správne načasovaných víťazných úderov. Federer mal v úvodných dvoch dejstvách jasne navrch a po hodinke a pol viedol 6:4, 6:3. V treťom sete jeho súper zdvihol hlavu, vybudoval si náskok 5:2, ale najúspešnejší tenista histórie skvele kontroval na 5:5 a napokon sa rozhodovalo v dlhom a mimoriadne dramatickom tajbrejku. V ňom po množstve zvratov a riskantných situácií napokon Murray za stavu 11:12 neudržal svoje podanie a úderom do sieťky ukončil zápas. Švajčiar sa stal len piatym mužom v histórii, ktorý získal austrálsku víťaznú trofej štyri razy. Pred ním naposledy sa to podarilo Američanovi Andremu Agassimu v roku 2003. Súčasnú svetovú jednotku s bývalou spája aj fakt, že svoj štvrtý melbournský titul získali už ako otcovia svojich rodín. Viac takých tenistov nie je.

Briti sa opäť raz nedočkali svojho grandslamového šampióna a čakajú naň už 74 rokov. Andy Murray sa zatiaľ nestal nasledovníkom Freda Perryho, ktorý v roku 1936 triumfoval na majstrovstvách Spojených štátov amerických. Dvadsaťdvaročný Škót rovnako nevyužil možnosť dostať sa druhý raz v kariére na druhú priečku rebríčka ATP

Dvojhra mužov - finále:
Roger Federer (1-Švajč.) - Andy Murray (5-V. Brit.) 6:3, 6:4, 7:6 (11) za 261 minút (46, 43, 72)


View Larger Map

Súvisiace články