Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Schmiedlová vypadla v 1. kole Roland Garros. Svetovej jednotke uštedrila kanára
Zdielať na
Tenis

Schmiedlová vypadla v 1. kole Roland Garros. Svetovej jednotke uštedrila kanára

Zdroj: SITA

PARÍŽ / Slovenská tenistka Karolína Schmiedlová nebola ďaleko od senzácie na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros v Paríži. V utorňajšom stretnutí 1. kola podľahla nasadenej jednotke Naomi Osakovej z Japonska 6:0, 6:7 (4), 1:6.

Fedcupová reprezentantka SR Schmiedlová išla v druhom sete dvakrát podávať na víťazstvo v zápase, náročnú situáciu ani raz nezvládla a dovolila súperke otočiť priebeh duelu. Aktuálnu líderku singlového poradia WTA Osakovú čaká v druhom kole súboj s bývalou svetovou jednotkou Viktoriou Azarenkovou z Bieloruska.

​Dvadsaťštyriročná Schmiedlová (90. v rebríčku WTA) a o tri roky mladšia Osaková (1.) odohrali premiérový vzájomný duel. Hneď od úvodu stretnutia sa hra Japonky vyznačovala výraznou nepresnosťou, nedokázala sa dostať do zápasového rytmu a nakoniec v úvodnom dejstve nezískala vo svoj prospech ani jeden gem. Na začiatku druhého setu sa zdalo, že sa Osaková upokojila a dostane sa do tempa. Rýchlo sa ujala vedenia 3:0. Japonka však v ďalšom priebehu nedokázala predvádzať konzistentnú hru a dovolila Slovenke vyrovnať na 3:3.

​V deviatej hre Schmiedlová prelomila Osakovej servis a išla podávať na víťazstvo v zápase. Náročnú situáciu Slovenka nezvládla a dovolila súperke vyrovnať na 5:5. Japonka potom opätovne nedokázala udržať svoj servis a Schmiedlovú delil od víťazstva znovu iba jeden gem. Slovenka tlak ani na druhý pokus neustála a o osude druhého setu musel rozhodnúť tajbrejk. V ňom ukázala pevnejšie nervy japonská tenistka a vyrovnala stav setov na 1:1. V treťom dejstve už nenechala aktuálna svetová jednotka Osaková nič na náhodu a získala ho vo svoj prospech po výsledku 6:1.

Rodáčka z Košíc Schmiedlová sa v hlavnej súťaži v Paríži predstavila šiestykrát. Najlepší výsledok dosiahla v roku 2014, kedy ju v treťom kole vyradila Španielka Garbine Muguruzová-Blancová. Pre Schmiedlovú je to zároveň najlepší výsledok na turnajoch veľkej štvorky. Vlani jej v Paríži vystavila stopku už v 1. kole Rumunka Irina-Camelia Begová. Ešte v roku 2012 sa na parížskej antuke dostala do finále dvojhry junioriek, v ktorom nestačila v troch setoch na Nemku Anniku Beckovú.


V aktuálnej sezóne má zverenka Milana Martinca Schmiedlová na svojom konte jednu singlovú finálovú účasť na podujatí WTA. Do záverečného súboja o víťaznú trofej sa jej podarilo prebojovať ešte v januári v austrálskom Hobarte. Nasledovalo obdobie bez výraznejšieho úspechu. Dočkala sa ho až začiatkom mája, keď sa po úspešnom zvládnutí kvalifikácie prebojovala do 2. kola na prestížnom turnaji v španielskom Madride.

Dvojhra žien - 1. kolo:
Naomi Osaková (Jap.-1) - Karolína Schmiedlová (SR) 0:6, 7:6 (4), 6:1