Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hantuchová vo finále prehrala
Zdielať na
Tenis

Hantuchová vo finále prehrala

Zdroj: SITA/AP/Achmad Ibrahim

Naša tenistka podľahla na turnaji WTA Tour Američanke Davenportovej, s ktorou ešte nikdy nevyhrala. Dokopy doteraz zarobila 5 miliónov dolárov.

Dvadsaťštyriročná popradská rodáčka si nepripísala tretie turnajové víťazstvo na okruhu WTA Tour. Na turnaji Commonwealth Bank Tennis Classic na indonézskom ostrove Bali ju vo finále za 118 minút porazila americká tenistka Lindsay Davenportová 4:6, 6:3, 2:6. Celková vzájomná bilancia týchto dvoch hráčok vyznieva extrémne v neprospech Slovenky -  0:7.

Daniela Hantuchová inkasovala v prvom sete brejk na 1:2, ale najmä zásluhou kvalitných returnov sa hneď vo štvrtom geme vrátila do diania. V ôsmej hre nevyužila jednu príležitosť dostať sa premiérovo do vedenia a pykala za to, hoci v deviatom geme mala náskok 40:15 pri vlastnom podaní. Američanka aj vďaka esám, ktorých celkovo nastrieľala 7, vyhrala prvú časť za 43 minút, keď premenila druhý setbal.

V druhom dejstve Hantuchová zužitkovala tretí brejkbal v rámci štvrtej hry, potvrdila na 4:1 a mohla zvýšiť aj na 5:1, ale napokon jej stačilo udržať si dvakrát servis. Po 80 minútach bolo teda vyrovnané a nasledovala takmer desaťminútová rekondičná pauza. Viac prospela predsa len menej pohyblivej Davenportovej. Potrestala dvojchyby súperky vo štvrtom geme a zásluhou tucta fiftínov v rade náhle viedla 4:1. Hantuchovej už nepomohlo ani krátke previazanie členka. Američanka po 117 minútach premenila druhý mečbal pri jej podaní - 6:4, 3:6, 6:2.
Daniele sa teda nepodarilo vrátiť do hornej desiatky dlhodobého singlového rebríčka z terajšej dvanástej pozície a prekročiť hranicu zisku 5 miliónov dolárov. Na Bali získala 115 bodov a šek na 17 560 USD, čo znamená priebežný súčet 4 990 155 USD pred presunom do Kalkaty, kde bude tiež druhou nasadenou. V 1. kole sa po prvý raz stretne s Ruskou Jaroslavou Švedovovou, ktorá je 81. v hodnotení WTA na 81. mieste.
„Lindsay je inšpiráciou pre matky na celom svete,“ uznala Hantuchová po finále a dodala: „Zaslúži si gratuláciu i uznanie. Okamžite sa vrátila do špičkovej formy a rada ju vidím nazad.“ 31-ročná rodáčka z kalifornského Palos Verdes, ktorá je až 234. vo WTA Tour, 10. júna 2007 priviedla na svet syna Jaggera v manželstve s investičným bankárom Jonathanom Leachom. Okamžite sa stala hráčkou s najnižším renkingom, ktorá tento rok slávila úspech.

Víťazstvo na Bali však bolo už jej 52. triumfom vo dvojhre a v tomto smere je jasnou líderkou medzi aktívnymi hráčkami. Okrem toho má na svojom konte aj olympijské víťazstvo z Atlanty, takže niet pochýb, že v rebríčku WTA Tour bude stúpať veľmi rýchlo.

Víťazkami štvorhry sú Číňanky Čun-mei Ji a Šeng-nan Sun. Trojky deblového „pavúka“ dnes zvíťazili nad nenasadenou americko-juhoafrickou dvojicou Jill Craybasová, Natalie Grandinová za 59 minút 6:3, 6:2 a zhodne si pripísali premiérový titul z takejto úrovne. Číňanky, ktorým patrí 93. a 68. priečka v poradí štvorhry, získali 175 bodov a spoločný šek na 9700 dolárov.

Zdielať na