Skoro jasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Zomrela legendárna československá tenistka. Podľahla rakovine
Zdielať na
Tenis

Zomrela legendárna československá tenistka. Podľahla rakovine

PRAHA / Bývalá svetová jednotka vo štvorhre a svetová dvojka v dvojhre, 49-ročná Jana Novotná, podľahla rakovine. Zomrela v kruhu najbližších v nedeľu, 19. novembra.

Jana Novotná hrala tenis aktívne v rokoch 1987 až 1999. Rok pred koncom kariéry vyhrala Wimbledon, píše portál blesk.cz. Brnenská rodáčka vyhrala na okruhu WTA 24 turnajov v dvojhre a 76 v štvorhre. Raz sa tešila z víťazstva vo Fed Cupe. Prvenstvo v grandslame zaznamenala v dvojhre jedenkrát, v štvorhre dvanásťkrát a v zmiešanej štvorhre štyrikrát.

Jana Novotná bola aj bronzovou olympijskou medailistkou z dvojhry v Atlante 1996, a striebornou medailistkou v štvorhre spoločne s Helenou Sukovou. S tou získali striebro aj na OH v Soule v roku 1988.

"Tenis mi dáva úplne všetko, aj po tých rokoch ma napĺňa," vyznala sa v roku 2015 na Wimbledone. "Jana bola inšpiráciou pre každého, kto ju poznal, na kurte aj mimo neho. Jej hviezda bude v histórii WTA navždy žiariť," povedal šéf ženského okruhu Steve Simon.

V roku 2005 uviedli Novotnú do tenisovej Siene slávy. Dlho žila na Floride, odkiaľ sa pred 7 rokmi vrátila do Brna, kde žila so svojou priateľkou.

Súvisiace články