Skoro jasno
23°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Päťsetová bitka! Djokovič cez Murrayho do finále s Wawrinkom
Zdielať na

Päťsetová bitka! Djokovič cez Murrayho do finále s Wawrinkom

PARÍŽ / Srbský líder svetového rebríčka tenistov Novak Djokovič je už iba jeden zápas od zavŕšenia tzv. kariérneho Grand Slamu. V semifinále dvojhry mužov na parížskom antukovom Roland Garros zvíťazil nad Britom Andym Murraym nasadeným ako tretím za 4:09 h 6:3, 6:3, 5:7, 5:7, 6:1. Druhý mečbal premenil esom.

Duel v piatok prerušili za stavu 3:3 vo štvrtom sete pre prichádzajúcu búrku. Dvadsaťosemročný Belehradčan zdolal rovesníka ôsmy raz v rade a celkovo proti nemu má skóre 19:8.

V dohrávke na Dvorci Philippa Chatriera si aktéri štyri gemy jasne držali servis, ale potom favorit Djokovič klesol na 15:40 a pri druhom brejkbale prehnal forhend popri čiare. Už sa nevyhol rozhodujúcemu dejstvu. Na jeho začiatku Murray akoby priebežne stratil koncentráciu a vôbec sa mu nevydaril prvý gem pri vlastnom podaní. Pokazený forhend znamenal manko 0:2, súper potom bez zásadnejších ťažkostí potvrdil svoj únik a až do konca stretnutia už bol neochvejný. V šiestej hre ešte raz zobral vyzývateľovi podanie, čo už v podstate znamenalo koniec.

Piatok to dva a pol setu vyzeralo na hladký Djokovičov postup, lenže mal problémy s premieňaním brejkbalov. Napríklad nedal dva za sebou na 6:3, 6:3, 4:2 a vypomstilo sa mu to v jedenástom geme, v ktorom Murray zužitkoval svoju úplne prvú možnosť na returne v celom súboji. Vo štvrtom sete Srb mal 1:0 a 40:0 na príjme, čoskoro však bol dolu 1:2. Krátko pred odkladom zvyšku aspoň zvládol okamžitý rebrejk na 2:2, ale určite ho škrelo, že v šiestom geme neťažil z náskoku 40:15 na returne.

Djokovič teraz má v 5-setových dueloch bilanciu 24:8, Murray 17:7. Britovi sa napokon nevydaril ôsmy obrat v kariére z manka 0:2 na sety.

Zverenec Borisa Beckera a Mariána Vajdu Djokovič bude v nedeľu od 15.00 h vo finále, svojom treťom vo francúzskej metropole, bojovať s osmičkou podujatia Stanom Wawrinkom. Proti hrdinovi melbournských Australian Open 2014 má povzbudivú štatistiku 17:3. Švajčiar v piatok v semifinále premohol domáceho Jo-Wilfrieda Tsongu 6:3, 6:7 (1), 7:6 (3), 6:4 najmä zásluhou toho, že odvrátil 16 zo 17 brejkbalov. Sám zužitkoval 3 z 15 možností na príjme.