Skoro jasno
18°
Bratislava
Monika
7.5.2024
S. Williamsová so 6. triumfom na US Open a 18. grandslamovým
Zdielať na

S. Williamsová so 6. triumfom na US Open a 18. grandslamovým

NEW YORK / Americká tenistka Serena Williamsová dovršila víťazný hetrik a celkovo šiesty raz sa stala šampiónkou ženskej dvojhry na US Open v New Yorku.

Svetová jednotka a najvyššie nasadená hráčka turnaja S. Williamsová zvládla aj poslednú siedmu prekážku na turnaji a v nedeľňajšom finále zdolala nasadenú desiatku, Dánku Caroline Wozniacku, bez väčších ťažkostí za 75 minút 6:3, 6:3. Skúsená 32-ročná Američanka v zápase absolútne dominovala, keď vo víťazných úderoch 24-ročnú súperku prestrieľala 29:4 a využila 5 z 10 brejkových príležitostí. Víťazka inkasuje najvyššiu prémiu v histórii tenisu 4 milióny amerických dolárov. K 3 miliónom za triumf na US Open treba pripočíťať miliónový bonus za celkové víťazstvo v rámci podujatí zahrnutých do letného zaoceánskeho "hardového" okruhu Emirates Airline US Open Series 2014.

Čoskoro 33-ročná Serena Williamsová (nar. 26. 9. 1981) získala už osemnásty grandslamový titul vo svojej bohatej a úspešnej kariére a v tejto štatistike sa vyrovnala americkým legendám Chris Evertovej a Martine Navrátilovej. V historickom rebríčku tenisovej nesmrteľnosti je pred týmto triom na čele už len Nemka Steffi Grafová s 22 trofejami z veľkej štvorky. Šiesty titul na US Open je vyrovnanie rekordu tzv. otvorenej éry tenisu v podaní Evertovej. Do tretice sa Serena Evertovej vyrovnala aj v dovŕšení troch celkových triumfov v neprerušenej sérii, Evertová to v rokoch 1975 - 1978 dokázala dokonca štyrikrát v rade.

Wozniacka nevyužila svoje druhé finále na US Open (predtým v roku 2009 podľahla Kim Clijstersovej) na zisk prvého titulu z turnajov veľkej grandslamovej štvorky. Dánka s poľskými rodičmi predviedla na rozdiel od svojich predchádzajúcich vystúpení na tohtoročných medzinárodných otvorených majstrovstvách Spojených štátov amerických vo finále ustráchaný výkon s minimom útočnej snahy a množstvom chýb. Napriek tomu zinkasuje prémiu 1 450 000 USD a v rebríčku sa prvý raz od januára 2014 vráti do prvej desiatky, konkrétne na 9. miesto. V minulosti bola 67 týždňov aj na prvej pozícii.

Dvojhra žien - finále:

Serena Williamsová (USA-1) - Caroline Wozniacka (Dán.-10) 6:3, 6:3 za 75 minút

Súvisiace články