Jasno
15°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Čepelovej oslavy prvého titulu na okruhu prekazila Petkovicová
Zdielať na

Čepelovej oslavy prvého titulu na okruhu prekazila Petkovicová

Zdroj: sita, Jana Čepelová

CHARLESTON / Slovenská tenistka Jana Čepelová prehrala v nedeľňajšom finále dvojhry na turnaji WTA Premier Family Circle Cup v americkom Charlestone v Južnej Karolíne s Nemkou Andreou Petkovicovou nasadenou ako štrnástou za 80 minút 5:7, 2:6.

Dvadsaťročná Košičanka Čepelová (78. v renkingu) vo svojom premiérovom finále na hlavnom profesionálnom okruhu začala stiesnene a akoby zdvorilo, rýchlo prehrávala s jasne favorizovanou 26-ročnou niekdajšou členkou Top 10 Petkovicovou (40.) v ich prvom vzájomnom dueli 0:3 s dvojitým brejkom. Následne sa však tradične pracovitým a odolným tenisom veľmi sľubne dostala do diania. Predviedla obrat na 4:3 a viedla aj 5:4, ba dokonca mala setbal na príjme. Zverenkyňa Martina Zathureckého vtedy urobila značne ľahkú forhendovú chybu, napokon prehrala tento gem a aj nasledujúce dva. Bol to zlomový okamih stretnutia. Prvý setbal odvrátila Čepelová odvážnym dropšotom, pri druhom však defenzívnym forhendom nespracovala priebojný bekhend popri čiare. Mala priebežný pomer "winnerov" a nevynútených chýb 10:16, súperka 13:10.

Navyše, Čepelová okamžite inkasovala ďalší brejk, keď poslala bekhend vedľa postrannej čiare. Ešte horšie to s ňou vyzeralo po nepremení brejkbalu na 1:1 (v predmetnej druhej hre išla z 0:30 na 40:30, nie však ďalej) a povážlivo, keď aj v druhej časti klesla na 0:3 s dvojitým brejkom. Holanďanom Ericom Van Harpenom trénersky vedená Petkovicová v tejto fáze aj celkovo bola istejšia, koncepčnejšia a energickejšia. Hladko odskočila na 4:0.

Slovenka sa jedným z množstva kraťasov (v tomto prípade aj so súhlasom pásky siete) posunula na 40:30 v piatom geme, ale Nemka vzápätí prečítala toto spestrenie, dala na zhodu (empajrová rozhodkyňa Eva Asderakiová schválila čiaru), odvrátila aj ďalší gembal a bekhendom popri čiare, respektíve forhendovým obhodením z ťažkej obrany unikla už na 5:0. Čepelová predviedla posledný nápor, brejkla súperku a na odľahčenie oslavne zdvihla ruku. Potom hladko upravila na 2:5, ale rodáčka z Tuzly v Bosne a Hercegovine Petkovicová už nepripustila vážnejšiu zápletku. Ku svojmu tretiemu singlovému titulu po Bad Gasteine 2009 a Štrasburgu 2011 sa v ôsmom geme dopodávala bez odovzdania fiftínu. Forhendom popri čiare dala na 40:0 a mečbal premenila bodom priamo z podania. Následne ponúkla známy "Petko Dance". V pondelok sa ocitne na 28. pozícii v hodnotení.

Fedcupová reprezentantka SR Čepelová si v Charlestone zabezpečila výrazné zlepšenie renkingového osobného rekordu. K 7. aprílu bude figurovať na 51. pozícii. Ak by vo finále zvíťazila, bola by v pondelok na 45. stupienku. Čepelová dosiaľ najvyššie bola na 61. priečke (k 17. júnu 2013), naposledy oficiálne figurovala na 78. mieste ako päťka SR. Teraz sa posunie pred Karolínu Schmiedlovú (66.). Vyššie sú Dominika Cibulková (10.), Daniela Hantuchová (32.) a Magdaléna Rybáriková (38.).

Dvojhra - finále:

Andrea Petkovicová (Nem.-14) - Jana Čepelová (SR) 7:5, 6:2 za 80 minút (46, 34)

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie