Jasno
17°
Bratislava
Aurel
25.10.2024
Česi zvíťazili vo finále v Srbsku. Opäť rozhodol Štěpánek
Zdielať na

Česi zvíťazili vo finále v Srbsku. Opäť rozhodol Štěpánek

Zdroj: sita, Štěpánek

BELEHRAD / Tenisoví reprezentanti Česka obhájili svoj vlaňajší celkový triumf v Davisovom pohári družstiev mužov. Vo finále v Belehrade zvíťazili nad domácimi Srbmi 3:2.

Rovnako ako vlani v Prahe proti Španielom rozhodol za stavu 2:2 Radek Štěpánek. Tridsaťštyriročný veterán prekonal v nedeľňajšej záverečnej dvojhre Dušana Lajoviča za 102 minút suverénne 6:3, 6:1, 6:1.

Štěpánek sa stal prvým hráčom vôbec, ktorý uspel vo dvoch "živých" piatych zápasoch v rámci finále za sebou, uviedlo twitterové konto tejto súťaže pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF). Pridalo informáciu, že Lajovič, 117. v systéme pre nasadzovanie, bol najnižšie renkingovo postaveným aktérom rozhodujúceho piateho duelu od roku 2005, keď Michal Mertiňák, vtedy 162. v hodnotení, hral za SR v bratislavskom finále proti Chorvátom (2:3).

Česi sa radujú z tretej "šalátovej misy" v histórii

Premiérovú získali ešte počas federálnej éry v roku 1980. Srbi stále majú na konte jeden triumf zo sezóny 2010. Česko je prvým úspešným finalistom na pôde súpera po piatich rokoch, keď Španieli zvíťazili v Argentíne.

V úvodnej nedeľňajšej dvojhre na tvrdom povrchu RuKortHard v hale Belehradská aréna udržal Srbom nádej Novak Djokovič, ktorý si poradil s Tomášom Berdychom v konfrontácii jednotiek oboch tímov za 161 minút 6:4, 7:6 (5), 6:2. Vyrovnal tým na 2:2.

Zverenec Mariána Vajdu Djokovič, druhý v renkingu ATP, zvýšil v bilancii zo vzájomných duelov s Berdychom (7.) už na 15:2. Dvadsaťšesťročný Belehradčan dosiahol svoj 24. zápasový úspech v rade. Naposledy ťahal za kratší koniec 9. septembra vo finále newyorských grandslamových US Open proti Španielovi Rafaelovi Nadalovi. Spomenutú šnúru načal v daviscupovom semifinále proti Kanaďanom a potom získal turnajové tituly v Pekingu, Šanghaji, Paríži-Bercy aj na koncoročnom výberovom šampionáte ATP World Tour Finals v Londýne.

Favorizovaný Djokovič v nedeľu dlho doplácal na chabú efektivitu v nádejných situáciách na returne. Vo štvrtom geme nezužitkoval dva brejkbaly za sebou, v ôsmej hre dokonca nevyužil náskok 40:0 a neskoršiu ešte jednu príležitosť. Presadil sa až v desiatom geme, premenil štvrtý jednotlivý setbal. Naopak, v druhej časti si mohol sypať popol na hlavu Berdych. O to viac, že nezužitkované šance ho na rozdiel od Djokoviča a otváracieho dejstva stáli tento set. V deviatej hre mal dva brejkbaly v rade, v podstate išlo o virtuálne setbaly. Dvadsaťosemročný rodák z Valašského Meziříčí však nedal a v neskoršom tajbrejku neťažil z náskoku 4:2, resp. 5:4 s minibrejkom. Keď na úvod tretej časti prišiel Berdych o podanie, Djokovič nadobro prevzal taktovku. Definitívu navodil "poistkou" na príjme v siedmej hre.

"Od začiatku do konca som sa snažil vydržať s ním. Žiaľ, nestačilo to. Má vynikajúcu formu, hrá skvele. Vyhral zaslúžene," uznal Berdych v rozhovore pre Českú televíziu. "Toto moje víťazstvo nadobudne hodnotu až vo chvíli, keď získame trofej," skonštatoval Djokovič podľa webu Davis Cupu. Napokon sa to nestalo.

Frenetickým publikom burcovaný "Nole" poslal v piatok Srbov do vedenia, keď prekonal Štěpánka 7:5, 6:1, 6:4. Vzápätí - takisto v súlade s papierovými predpokladmi - Berdych zdolal Lajoviča, a to 6:3, 6:4, 6:3. V sobotňajšej štvorhre Berdych so Štěpánkom nestratili ani set proti Ilijovi Bozoljacovi a Nenadovi Zimonjičovi - 6:2, 6:4, 7:6 (4). Zavŕšili tým priebežný obrat na 2:1 pre hostí.

Dvadsaťtriročný Lajovič bol náhradník za Janka Tipsareviča, ktorý si nestihol doliečiť pätu. Hostitelia nemali k dispozícii ani iného niekdajšieho člena Top 15: Viktor Troicki si odpykáva suspendáciu na 12-mesiacov za prehrešok proti antidopingovým pravidlám.

V historickej štatistike vedú Česi nad Srbmi už 7:5

V ére samostatnosti krajín je skóre 2:1. Oba tímy sa v minulosti presadili pred vlastnými fanúšikmi. Srbsko triumfovalo v semifinále edície 2010 tesne 3:2. Česko sa mu revanšovalo minulý rok vo štvrťfinále v Prahe 4:1, zužitkovalo absenciu Djokoviča. Teraz na jeho lavičke sedel dočasný kapitán Vladimír Šafařík, keďže stabilného šéfa realizačného štábu Jaroslava Navrátila hospitalizovali s pľúcnou embóliou.

Finále Davisovho pohára 2013 tenisových reprezentačných družstiev mužov:

SRBSKO - ČESKO 2:3
(Belehrad, tvrdý povrch RuKortHard v hale Belehradská aréna)

Piatok:
Novak Djokovič - Radek Štěpánek 7:5, 6:1, 6:4 za 130 minút
Dušan Lajovič - Tomáš Berdych 3:6, 4:6, 3:6 za 114 minút

Sobota:
Ilija Bozoljac, Nenad Zimonjič - Tomáš Berdych, Radek Štěpánek 2:6, 4:6, 6:7 (4) za 132 minút

Nedeľa:
Novak Djokovič - Tomáš Berdych 6:4, 7:6 (5), 6:2 za 161 minút
Dušan Lajovič - Radek Štěpánek 3:6, 1:6, 1:6 za 102 minút

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články