Jasno
17°
Bratislava
Aurel
25.10.2024
Berdych so Štěpánkom uspeli v debli. Česi vedú vo finále 2:1
Zdielať na

Berdych so Štěpánkom uspeli v debli. Česi vedú vo finále 2:1

Zdroj: sita, Berdych so Štěpánkom vo finále Davisovho pohára

BELEHRAD / Tenisoví reprezentanti Česka vedú vo finále Davisovho pohára 2013 družstiev mužov v Belehrade nad domácimi Srbmi 2:1, hoci spočiatku prehrávali.

Priebežný obrat v prospech obhajcov trofeje pred nedeľňajšími záverečnými dvoma dvojhrami zavŕšili v sobotňajšej štvorhre Tomáš Berdych a Radek Štěpánek, ktorí zvíťazili nad Ilijom Bozoljacom a Nenadom Zimonjičom za 132 minút 6:2, 6:4, 7:6 (4).

V prvom sete dosiahli Berdych a Štěpánek brejk v úvodnom aj piatom geme. V druhom dejstve im napokon stačilo, že uspeli na returne už v otváracej hre. V tretej časti nepykali za to, že nezužitkovali dva brejkbaly za sebou v jedenástom geme. V tajbrejku predviedli obrat z 1:3 na 5:3 a za stavu 6:4 premenili premiérový mečbal.

Berdych a Štěpánek v súlade s očakávaniami nastúpili namiesto pôvodne nominovaného tandemu Jan Hájek, Lukáš Rosol a zlepšili svoju spoločnú bilanciu v debli v tejto súťaži pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) už na 14:1. Kapitán Srbov Bogdan Obradovič nepristúpil k zmene, hoci do úvahy prichádzalo využitie nedávneho lídra singlového svetového rebríčka Novaka Djokoviča. Bozoljac so Zimonjičom vo štvrťfinále prekonali amerických lídrov príslušného renkingu Boba a Mika Bryanovcov. Vlani však proti Čechom neuhrali vo štvorhre ani set a aktuálne sa to zopakovalo. Zimonjič sa vo veku 37 rokov stal najstarším aktérom daviscupového finále v histórii pri tomto formáte. Pred štvorhrou si prevzal Cenu za oddanosť reprezentácii od ITF.

Práve zverenec Mariána Vajdu Djokovič si v piatok na úvod finále na tvrdom povrchu RuKortHard v hale Belehradská aréna poradil so Štěpánkom za 130 minút 7:5, 6:1, 6:4. Následne Berdych vyrovnal, keď prekonal Dušana Lajoviča za 114 minút 6:3, 6:4, 6:3. Srb je náhradník za Janka Tipsareviča, ktorý si nestihol doliečiť pätu. Hostitelia nemajú k dispozícii ani iného niekdajšieho člena Top 15: Viktor Troicki si odpykáva suspendáciu na 12-mesiacov za prehrešok proti antidopingovým pravidlám.

V nedeľu o 14.00 h najprv budú bojovať jednotky oboch kádrov Djokovič a Berdych a po nich si zmerajú sily Lajovič so Štěpánkom. Posledný menovaný teda možno dostane šancu rozhodnúť o celkovom triumfe v druhom finále v rade. Vlani za stavu 2:2 zabral v Prahe proti favorizovanému Španielovi Nicolásovi Almagrovi.

V historickej štatistike vedú Česi nad Srbmi tesne 6:5, v ére samostatnosti krajín je skóre 1:1. Oba tímy sa presadili pred vlastnými fanúšikmi. Srbsko triumfovalo v semifinále edície 2010 tesne 3:2 a napokon aj získalo "šalátovú misu", Česko sa mu revanšovalo minulý rok vo štvrťfinále v Prahe 4:1, zužitkovalo absenciu Djokoviča. Teraz na lavičke sedí dočasný kapitán Vladimír Šafařík, keďže stabilného šéfa realizačného štábu Jaroslava Navrátila hospitalizovali s pľúcnou embóliou.

Finále Davisovho pohára 2013 tenisových reprezentačných družstiev mužov - priebežne:

SRBSKO - ČESKO 1:2 po sobotňajšej štvorhre
(Belehrad, tvrdý povrch RuKortHard v hale Belehradská aréna)

Ilija Bozoljac, Nenad Zimonjič - Tomáš Berdych, Radek Štěpánek 2:6, 4:6, 6:7 (4) za 132 minút

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články