Skoro jasno
10°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Davis Cup: SR vedie po prvom dni nad Švédskom hladko 2:0
Zdielať na

Davis Cup: SR vedie po prvom dni nad Švédskom hladko 2:0

Zdroj: sita, Andrej Martin

BRATISLAVA / Slovenský tenista Andrej Martin zvíťazil v úvodnej z dvoch piatkových dvojhier v rámci bratislavského stretnutia SR - Švédsko v 1. kole play-off o zotrvanie v I. skupine euroafrickej zóny Davisovho pohára reprezentačných družstiev mužov nad dvojkou hostí Isakom Arvidssonom za 120 minút presvedčivo 6:2, 6:3, 6:4. Po prvom dni vedie Slovensko už 2:0.

Martin zobral súperovi servis v tretej i piatej hre, sám odolal jednej hrozbe v druhom aj ôsmom geme. Prvý setbal premenil bekhendovým obhodením popri čiare. Navyše, v druhom dejstve okamžite dosiahol brejk (skvostným forhendovým príjmom) a neskôr pridal na returne "poistku" na 4:1. Od stavu 5:1 síce prehral dva gemy za sebou, ale následne ešte raz prerazil Arvidssonov servis. Švéd pod ťarchou setbalu prehnal prípravný forhend. V treťom dejstve sa Slovák potrápil pri svojom podaní v otváracom aj treťom geme. V ôsmej hre Martin nezužitkoval dva brejkbaly, v deviatej sám eliminoval dva a v desiatom za stavu 40:15 premenil mečbal obehnutým forhendom. Na "winnery" dominoval 41:18, zároveň urobil o jednu chybu menej 27:28.

"Som veľmi šťastný a ďakujem divákom za podporu. Cítim sa parádne, vždy v tejto aréne rád hrám a som spokojný, že som si to mohol vyskúšať aj v Davis Cupe. V mojich dvoch predchádzajúcich daviscupových vystúpeniach som neuhral ani set, takže teraz po získanom prvom trochu zo mňa opadla počiatočná nervozita. Uvoľnil som sa, zahral som pár lepších lôpt, predvádzal som už kvalitnejší tenis. Za výkon by som si dal hodnotenia ´B´. Od začiatku som si v porovnaní so súperom ľahšie držal servis, on porobil chyby, dostalo ma to na koňa a takto sa potom vyvíjal už aj zvyšok zápasu. Napokon som zvíťazil pomerne hladko. O tom, že nastúpim, som sa dozvedel dnes dopoludnia po dvojhodinovom tréningu. V treťom sete som sa vzhľadom na to cítil akoby už v piatom, nebolo to jednoduché," povedal Andrej Martin.

Dvadsaťtriročný Bratislavčan Andrej Martin nastúpil namiesto pôvodne nominovaného Martina Kližana, ktorý napokon nemôže hrať pre zápal šľachy v ľavom zápästí a podľa lekára tímu SR Romana Fana nebude štartovať ani na budúcotýždňovom turnaji ATP World Tour 250, kde vlani získal titul. V druhom singli otváracieho dňa programu budú bojovať Lukáš Lacko a líder severanov Markus Eriksson.

Zverenec Borisa Borgulu v programe Národného tenisového centra Andrej Martin sa raduje zo svojho premiérového úspechu v tejto súťaži pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF). Momentálne 120. hráč svetového rebríčka debutoval vo februári na Ukrajine a prehral s Alexandrom Dolgopolovom aj Iľjom Marčenkom. Dvadsaťjedenročný Arvidsson sa nachádza na 565. pozícii v hodnotení , ešte nebol nad 554. miestom. Išlo o prvý vzájomný súboj.

Slovenský tenista Lukáš Lacko zvíťazil v záverečnej druhej piatkovej dvojhre v rámci bratislavského stretnutia SR - Švédsko (13. - 15. septembra) v 1. kole play-off o zotrvanie v I. skupine euroafrickej zóny Davisovho pohára reprezentačných družstiev mužov nad jednotkou hostí Markusom Erikssonom za 100 minút suverénne 6:2, 6:3, 6:4. Zvýšil tým na papierovo očakávaných 2:0 pre domácich pred víkendovou časťou programu.

Na tvrdom povrchu DecoColor pod zatiahnutou strechou Aegon arény NTC predtým v úvodnej dvojhre Andrej Martin prekonal Isaka Arvidssona za 120 minút porovnateľne presvedčivo a výsledkovo navlas rovnako 6:2, 6:3, 6:4. Nastúpil namiesto pôvodne nominovaného Martina Kližana, ktorý napokon nemôže hrať pre zápal šľachy v ľavom zápästí a nebude štartovať ani na budúcotýždňovom turnaji ATP v ruskom Petrohrade, kde vlani získal titul.

1. kolo play-off o zotrvanie v I. skupine euroafrickej zóny Davisovho pohára tenisových reprezentačných družstiev mužov:

SLOVENSKO - ŠVÉDSKO 2:0 po piatku

(13. - 15. septembra na tvrdom povrchu DecoColor pod zatiahnutou strechou Aegon arény NTC v Bratislave)

Piatok - I. dvojhra:
Andrej Martin - Isak Arvidsson 6:2, 6:3, 6:4 za 120 minút (42, 37, 41)
Lukáš Lacko - Markus Eriksson 6:2, 6:3, 6:4 za 100 minút (24, 35, 41)

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články