Skoro jasno
20°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Cibulková po dráme, Rybáriková pohodlne do osemfinále v Hertogenboschi
Zdielať na

Cibulková po dráme, Rybáriková pohodlne do osemfinále v Hertogenboschi

Zdroj: sita, Cibulková Dominika

HERTOGENBOSCH / Slovenská tenistka Dominika Cibulková nasadená ako druhá zvíťazila v pondelňajšom zápase 1. kola dvojhry na turnaji WTA Topshelf Open v holandskom Hertogenboschi.

Nad 32-ročnou Španielkou Lourdes Domínguezovou-Linovou, 54. v systéme, dominovala za 150 minút 6:1, 6:7 (5), 7:6 (3). Vo vzájomnej štatistike zvýšila na 3:0, nadviazala na vlaňajší fedcupový antukový oveľa komfortnejší úspech 6:3, 6:0 z Marbelly. Stretnutie prinieslo pre tento povrch atypických 16 brejkov v 31 štandardných gemoch. Cibulkovú nezastavilo ani 8 dvojchýb.

Úvodný set zďaleka nenaznačil, akú drámu napokon prinesie zvyšok duelu. Dvadsaťštyriročná Bratislavčanka v druhom dejstve dvakrát podávala na víťazstvo, ale nevyťažila z toho ani jeden mečbal a o výsledku rozhodol až tajbrejk, v ktorom favoritka rýchlo klesla na 0:4. Od stavu 2:6 odvrátila tri setbaly, štvrtý však už nie. Po dvoch prerušeniach pre dážď počas vstupnej fázy rozhodujúcej časti Slovenka trikrát za sebou predviedla okamžitý rebrejk, vo dvoch prípadoch to bolo pri prijímaní proti vyradeniu (4:5, resp. 5:6). Domínguezová-Linová dva razy bola dve loptičky od triumfu. Zverenkyňa kapitána fedcupovej reprezentácie SR Mateja Liptáka Cibulková napokon nepykala ani za to, že pri skóre 5:5 na gemy prišla o svoj servis z náskoku 40:0. V tajbrejku mala manko 0:3, následne však získala 7 loptičiek za sebou. Zhodou okolností sa presne takýto kúsok v TB tretieho setu podaril v piatok vo štvrťfinále v britskom Birminghame Daniele Hantuchovej proti Talianke Francesce Schiavoneovej.

Osemnástka svetového rebríčka Cibulková, ktorá nedávno takmer dva týždne nútene pauzovala pre problémy s achilovkou, bude v osemfinálovom 2. kole v Hertogenboschi čeliť ďalšej španielskej veteránke, a to 30-ročnej univerzálke Anabel Medinovej-Garriguesovej, momentálne 80. v počítačovom poradí. V bilancii zo vzájomných súbojov vedie povzbudivo 4:1, jediný nezdar prišiel skrečom v roku 2009 v Miami, vlani v Tokiu mala Slovenka na tvrdom povrchu navrch 6:3, 7:6 (3).

Rybáriková do osemfinále proti U. Radwanskej

Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková zvíťazila v pondelňajšom zápase 1. kola dvojhry na turnaji WTA Topshelf Open v holandskom Hertogenboschi (International, dotácia 235 000 USD, tráva) nad takisto nenasadenou domácou držiteľkou voľnej karty Arantxou Rusovou za 75 minút 7:5, 6:2. Nadviazala na úspech 3:6, 6:3, 7:5, ktorý proti tejto 22-ročnej ľavorukej 151. hráčke svetového rebríčka (bola už aj na 61. mieste) dosiahla v sezóne 2009 v Miami na Floride.

Dvadsaťštyriročná piešťanská rodáčka Rybáriková, teraz 43. v renkingu (najvyššie figurovala na 40. pozícii) bude v osemfinálovom 2. kole čeliť 22-ročnej Poľke Urszule Radwanskej (38.). Proti sedmičke "pavúka" má povzbudivú bilanciu 2:0, ale ešte zo sezóny 2009. Petrom Huberom trénersky vedená semifinalistka minulotýždňového turnaja v britskom Birminghame Rybáriková už má istotu 30 bodov do počítačového poradia a prémie 2581 eur. 

Dvojhra - 1. kolo:

Dominika Cibulková (SR-2) - Lourdes Domínguezová-Linová (Šp.) 6:1, 6:7 (5), 7:6 (3) za 150 minút
Magdaléna Rybáriková (SR) - Arantxa Rusová (Hol.) 7:5, 6:2 za 75 minút

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie