Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Rybáriková (24) prehrala v semifinále, postup Hantuchovej
Zdielať na

Rybáriková (24) prehrala v semifinále, postup Hantuchovej

Zdroj: sita, Rybáriková

BIRMINGHAM / Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková prehrala v sobotňajšom stretnutí semifinále dvojhry na turnaji WTA Aegon Classic v britskom Birminghame (International, dotácia 235 000 USD, tráva) s ešte len 16-ročnou chorvátskou vychádzajúcou hviezdou Donnou Vekičovou za 146 minút tesne 6:7 (5), 6:1, 3:6.

Symbolicky nazbierala o jednu loptičku menej (104:105). Podľa oficiálneho ukazovateľa pritom bola lepšia vo víťazných úderoch (19:11) aj nevynútených chybách (25:27), ale aj efektívnejšia - brejkbaly 5 z 10, resp. 4 z 11.

Zápas sa začal s hodinovým meškaním pre dážď, nepriazeň počasia potom opakovane zasiahlo aj do jeho priebehu. Prvé prerušenie prišlo za stavu 4:3 s brejkom pre miestnu šampiónku zo sezóny 2009 Rybárikovú nasadenú ako šestnástu, druhé pri skóre 6:7 (5), *5:1 z pohľadu Slovenky - obe pauzy trvali približne 20 minút.

Vekičová bude v nedeľu na Centrálnom dvorci Ann Jonesovej v areáli Edgbaston Priory Club bojovať o Maud Watson Trophy s úspešnou z nasledujúceho semifinále medzi Danielou Hantuchovou a americkou kvalifikantkou Alison Riskeovou.

V platnosti teda zostane, že dosiaľ jediné čisto slovenské finále na hlavnom profesionálnom okruhu sa udialo 9. novembra 2003 v thajskej Pattayi. Henrieta Nagyová v ňom prekonala Ľubomíru Kurhajcovú 6:4, 6:2.

Dvadsaťštyriročná piešťanská rodáčka Rybáriková sa nerevanšovala Vekičovej (89. vo svetovom rebríčku) za prehru 6:7 (3), 3:6, ktorú inkasovala vlani v Taškente. Zverenkyňa Petra Hubera si odnáša 130 bodov do renkingu a prémiu 10 565 dolárov. V pondelok 17. júna sa posunie zo 47. na 43. priečku v renkingu, už bola aj na 40. pozícii. Budúci týždeň sa predstaví v holandskom Hertogenboschi. Vo finále naposledy bola vlani v auguste vo Washingtone, kde napokon aj získala svoj tretí singlový titul na hlavnej profesionálnej úrovni.

"Od rozrušenia aj vypätia sa mi ťažko chytá dych a takto rýchlo po zápase nedokážem nejako podrobnejšie zhodnotiť dianie. Súhlasím však, že kľúčový gem asi bol ten, v ktorom sa mi podarilo dosiahnuť brejk na 4:2 v treťom sete. Povzbudilo ma to a prospelo môjmu sebavedomiu pred koncovkou. Dôležitých okamihov by som však našla aj viac. V prvom sete som sa herne trochu trápila, ale napriek tomu som ho napokon dokázala získať, čo bolo podstatné, pretože súperka mala v druhej časti navrch. Prestávka na sklonku toho dejstva mi pomohla - nadobudla som koncentráciu a pozviechala som sa, hoci som už neodvrátila tretí set. Magda je veľmi šikovná, na tráve zvlášť, nebolo to proti nej jednoduché. O to som šťastnejšia z postupu do finále, ktoré si chcem užiť," skonštatovala v interview ešte na kurte Vekičová. Bývalým koučom Tima Henmana Davidom Felgateom trénersky vedená Chorvátka si zahrala o titul už vlani v spomenutom Taškente.

Daniela Hantuchová po dvoch rokoch znova postúpila do finále dvojhry na turnaji WTA Aegon Classic v britskom Birminghame (International, dotácia 235 000 USD). V sobotňajšom semifinále zvíťazila nad 22-ročnou americkou kvalifikantkou Alison Riskeovou, 167. vo svetovom rebríčku (ešte nebola v Top 100), za 132 minút 5:7, 6:1, 6:4. Absolvovala 40. semifinále v kariére, do finále sa dostala 15. raz.

V nedeľňajšom finále na Centrálnom dvorci Ann Jonesovej v areáli Edgbaston Priory Club bude 30-ročná popradská rodáčka Hantuchová bojovať o Maud Watson Trophy s ešte len 16-ročnou Donnou Vekičovou (89.). Chorvátska vychádzajúca hviezda v sobotu v semifinále prekonala Magdalénu Rybárikovú 7:6 (5), 1:6, 6:3. Celý program tohto dňa negatívne poznamenali rozmary počasia. Pre dážď sa začalo hrať s približne hodinovým meškaním a zďaleka nešlo o jediný prestoj.

Držiteľka 5 singlových trofejí z hlavnej profesionálnej úrovne Hantuchová predviedla obrat aj v piatok vo štvrťfinále proti talianskej grandslamovej šampiónke Francesce Schiavoneovej - triumfovala za 3:23 h veľmi tesne 6:7 (8), 6:4, 7:6 (3) a tento "maratón" zaradila do Top 5 osobnej hierarchie. Zároveň však v rozhovore pripustila, že nad jej pokračovaním na tomto turnaji visí otáznik pre problémy s pravou nohou: "Momentálne ňou nemôžem ani pohnúť. Nevyzerá to dobre. Azda sa to do rána zázrakom zlepší..."

Riskeová medzi najlepšími ôsmimi prekvapujúco vyradila Nemku Sabine Lisickú, ktorá zdolala Hantuchovú v predvlaňajšom birminghamskom finále 6:3, 6:2. Slovenka sa minulý rok na tomto podujatí, na ktorom debutovala už v roku 1999, lúčila v 1. kole, keď nestačila na Maďarku Melindu Czinkovú.



Dvojhra - semifinále:

Donna Vekičová (Chor.) - Magdaléna Rybáriková (SR-16) 7:6 (5), 1:6, 6:3 za 146 minút
Daniela Hantuchová (SR) - Alison Riskeová (USA) 5:7, 6:1, 6:4 za 132 minút

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články