Polojasno
19°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Kližan (23) neuspel vo štvrťfinále dvojhry v Rotterdame
Zdielať na

Kližan (23) neuspel vo štvrťfinále dvojhry v Rotterdame

Zdroj: sita, Kližan v Rotterdame

ROTTERDAM / Slovenský tenista Martin Kližan neuspel v piatkovom zápase štvrťfinále dvojhry na turnaji ATP World Tour 500 ABN AMRO World Tennis Tournament v holandskom Rotterdame (dotácia 1 575 875 eur, tvrdý povrch Proflex v hale).

S favorizovaným 28-ročným Francúzom Gillesom Simonom nasadeným ako piatym prehrával v ich premiérovom vzájomnom súboji 7:6 (6), 3:6, 0:3 s dvojitým brejkom, keď po 140 minútach odstúpil. V tomto stretnutí viedol o set a brejk.

V sobotňajšom semifinále si 14. muž svetového rebríčka Simon zmeria sily s krajanom Julienom Benneteauom (39. v renkingu), ktorý medzi najlepšími ôsmimi šokujúco vyradil švajčiarskeho obhajcu trofeje Rogera Federera 6:3, 7:5. Druhú semifinálovú dvojicu tvoria Argentínčan Juan Martín Del Potro a Bulhar Grigor Dimitrov.

Úradujúci Nováčik roka ATP Kližan

Vo štvrtok v osemfinále odvrátil všetkých 7 brejkbalov domáceho držiteľa voľnej karty Igora Sijslinga (na úvod vyradil Francúza Paula-Henriho Mathieua) a v tomto trende pokračoval aj proti Simonovi. V otváracom sete vymazal dovedna tucet hrozieb straty podania. Sám mal na returne dve možnosti za stavu 2:1 a setbalovú v desiatej hre. Porovnateľnú nezlomnosť predviedol v tajbrejku, v ktorom najprv vyrovnal na 4:4 z 1:4 s dvojitým minibrejkom a následne sa zo 4:5 dostal do vedenia 6:5 a servis. Prvý setbal nepremenil, druhý však už áno, hoci táto príležitosť bola "len" na príjme.

Navyše, člen TK Slávia Agrofert STU Kližan unikol hneď na začiatku druhej časti na 1:0 s brejkom. Čoskoro však prehrával 1:2 a k tomu 15:40 pri svojom servise. S neutíchajúcou bojovnosťou upravil na 2:2. Ako podávajúci v šiestom geme viedol Slovák zdanlivo upokojujúco 40:15, ale nevyhol sa zápletke a kapituloval pri štvrtej hrozbe - 2:4 a rýchlo aj 2:5. Francúz chytil vietor do plachiet. Na returne v ôsmej hre síce nevyužil dva setbaly za sebou, následne sa však odpodával hladko na nulu - 6:3. Keď sa presadil na returne v úvodnom geme rozhodujúcej časti, definitívne tým začal preklápať vývoj na svoju stranu: Kližan za stavu 0:40 eliminoval prvý brejkbal, pri druhom však Jastrabie oko potvrdilo, že jeho krížny bekhend skončil vedľa. Bleskovo bolo aj 0:2, na konci tohto gemu si Slovák chytil ľavé stehno. V kombinácii s predchádzajúcim ošetrovaním bolo počas ďalšej hry už citeľné, že sa blíži predčasný koniec.

Víťaz 6 podujatí ATP Challenger Tour

Kližan na tomto turnaji predviedol šnúru 21 odvrátených brejkbalov - načal ju v 1. kole vymazaním 1 hrozby za stavu 4:4 v treťom sete, v osemfinále pridal 7 položiek a vo štvrťfinále 12 vo vstupnom sete a 1 pri skóre 1:0 v druhej časti.

Zverenec Karola Kučeru a kondičného trénera Juraja Dulíka Kližan vlani uspel vo štvrťfinále v júli na antuke v rakúskom Kitzbüheli a v septembri na tvrdom podklade pod strechou v Petrohrade, kde napokon získal trofej. Aktuálne má teda vo štvrťfinále na hlavnej profesionálnej úrovni štatistiku 1:2.

Dvadsaťtriročný Bratislavčan Kližan si odnáša 31 440 eur a 90 bodov do svetového rebríčka, v ktorom figuruje na 31. pozícii. Najvyššie bol na 29. mieste (premiérovo k 29. októbru 2012) a už prostredníctvom prieniku do štvrťfinále siaha po novom osobnom renkingovom rekorde. Momentálne totiž figuruje na 28. stupienku v neoficiálnej online prepočtovej verzii a teoreticky ho k 18. februáru už môže zosunúť iba Benneteau a Bulhar Grigor Dimitrov.

Dvojhra - štvrťfinále:

Gilles Simon (Fr.-5) - Martin Kližan (SR) 6:7 (6), 6:3, 3:0 - skreč, Kližan po 140 minútach odstúpil

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články