Jasno
15°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Kližan (23) postúpil do štvrťfinále dvojhry v Rotterdame
Zdielať na

Kližan (23) postúpil do štvrťfinále dvojhry v Rotterdame

Zdroj: sita, Kližan v Paríži

ROTTERDAM / Slovenský tenista Martin Kližan zvíťazil vo štvrtkovom zápase osemfinálového 2. kola dvojhry na turnaji ATP World Tour 500 ABN AMRO World Tennis Tournament v holandskom Rotterdame (dotácia 1 575 875 eur, tvrdý povrch Proflex v hale) nad domácim držiteľom voľnej karty Igorom Sijslingom za 70 minút presvedčivo 6:2, 6:4.

Holanďan na úvod šokoval vyradením francúzskeho grandslamového finalistu Joa-Wilfrieda Tsongu, ale zverenec Karola Kučeru rázne zastavil jeho rozlet.

Víťaz septembrového podujatia hlavnej profesionálnej úrovne v ruskom Petrohrade Kližan si okamžite utvoril náskok 40:0 na príjme a premenil tretí brejkbal. Navyše, v druhej hre si sám poradil s nepríjemným mankom 0:40 a vymazal aj neskoršiu štvrtú hrozbu straty servisu. Slovák pridal "poistku" na 5:2 a potom zužitkoval druhý setbal. V druhom dejstve eliminoval Kližan brejkbal vo štvrtej hre, v piatej sa presadil na returne. Za stavu 4:3 si poradil s dvoma brejkbalmi súpera a už mu nedal ďalšiu šancu na prípadný obrat. Odpodával sa na 30.

"Sijsling spočiatku robil veľa chýb, asi bol pred domácim publikum trochu nervózny. V takýchto situáciách to hráči nikdy nemajú ľahké. Ja som sa koncentroval na vlastný výkon, ale musím uznať, že Holanďan mi v prvom sete dosť pomáhal. Od druhého setu však začal výborne podávať, dával mi samé bomby a esá, bolo to už otvorenejšie. V piatom geme som ho však zásluhou niekoľkých výborných returnov brejkol. Potom som to mal najťažšie za stavu 4:3, keď som podával starými obúchanými loptami a on chytil na príjme slinu. Zvládol som to a celkovo si myslím, že rozhodli moje väčšie skúsenosti. Oproti minulosti sa v tomto začína situácia meniť v môj prospech, ešte nedávno som práve na nedostatok skúseností často poukazoval. Dnes to nebol nejaký príliš pekný tenis, ale každé víťazstvo sa ráta," povedal Martin Kližan po zápase..

Dvadsaťtriročný Bratislavčan Kližan si v piatkovom štvrťfinále zmeria sily s Francúzom Gillesom Simonom nasadeným ako piatym. Už má istotu 31 440 eur a 90 bodov do svetového rebríčka, v ktorom figuruje na 31. pozícii (najvyššie bol na 29. priečke). O dva roky staršiemu Sijslingovi (77.) sa revanšoval za nezdar z predvlaňajšej wimbledonskej kvalifikácie (1:6, 0:2 a skreč). Proti 28-ročnému 14. mužovi renkingu Simonovi ešte nehral.

"So Simonom som dvakrát trénoval, je to svetový hráč, bude to už zápas úplne o niečom inom ako dnes. Teším sa však na tento súboj. Aj v piatok budem hrať na záver programu, ľudia sú tu fajn, chodí ich dosť, býva plno a tlieskajú objektívne. Užijem si to teda. Nemám čo stratiť, pokúsim sa prekvapiť. Prípadné semifinále proti Rogerovi Federerovi je sprievodným motivačným bonusom. Rád by som si s ´Feďákom´ zahral, ale nechcem predbiehať," skonštatoval M. Kližan, ktorého nedávno odstavil zápal v zápästí: "Ruka sa stále zlepšuje, hoci stále nemôžem naplno trénovať a musím sa o seba starať. Ani som nerátal s tým, že budem hneď úplne fit, momentálne je to tak na 80 percent. Snažím sa limitovať počet tréningov, iba to v nich dolaďujem a koncentrujem sa na zápasy, som vďaka nim v dobrom rytme."

Dvojhra - 2. kolo (osemfinále):

Martin Kližan (SR) - Igor Sijsling (Hol.) 6:2, 6:4 za 70 minút

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články