Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Cibulková sa zranila gem od víťazstva, Srbky tak vyrovnali na 1:1
Zdielať na

Cibulková sa zranila gem od víťazstva, Srbky tak vyrovnali na 1:1

NIŠ / Stav víkendového stretnutia Srbsko - Slovensko vo štvrťfinálovom 1. kole svetovej skupiny Pohára federácie 2013 tenisových reprezentačných družstiev žien v Niši je po sobotňajších dvojhrách 1:1.

Hostkám takmer dopriala hneď tri nedeľňajšie šance na "postupový" bod líderka tímu Dominika Cibulková, napokon však na tvrdom povrchu RuKortHard v hale Čair šokujúcim spôsobom neuspela: nad debutantkou v domácom drese Vesnou Doloncovou viedla 6:4, 5:4, keď po 126 minútach odstúpila pre zranenie pravej nohy. Dvorec opúšťala na nosidlách.

Cibulková spočiatku zaostávala 1:3, ale aj viedla 5:3 a 40:15 pri vlastnom podaní. Inkasovala bekhendový lob a krížny bekhend a napokon si neudržala servis, keď debutantka v domácom tíme vytiahla parádne returny a pri druhom brejkbale ešte jeden príkladne ostrý bekhendový kros. Na príjme v desiatej hre však vyrovnala Cibulková z 15:40 na zhodu, neskôr si nekompromisným forhendovým "winnerom" utvorila dovedna štvrtý setbal a zužitkovala ho peknou kombináciou bekhendového krosu, bekhendu popri čiare a forhendového zakončenia.

Ani do druhej časti nevstúpila dobre. Klesla na 0:2 a po okamžitom vyrovnaní ešte raz prišla o servis. Na príjme v piatej hre si však ofenzívou utvorila príležitosť, keď naturalizovaná moskovská rodáčka Doloncová pod tlakom poslala pokus a bekhendové "longlajnové" obhodenie vedľa a následne sa len prizerala forhendovému víťaznému úderu - 3:3. Navyše, v siedmom geme si Slovenka poradila s dvoma brejkbalmi a nadobro tým začala lámať odpor Srbky. Doloncová odstránila prvý brejkbal v ôsmej hre bodom priamo z podania, lenže pri druhom, ku ktorému viedol krížny bekhend vedľa, spáchala dvojchybu. Za stavu 5:3 pre Cibulková však prišla nečakaná zápletka. Slovenka totiž utrpela náhlu indispozíciu pravej nohy, od stavu 0:30 - už po krátkej intervencii lekára Romana Fana na kurte - vypustila zvyšok tohto gemu a zamierila na ošetrenie do šatne. Nebola však schopná pokračovať a nad jej nedeľňajším štartom visí veľký otáznik.

Hantuchová si zachovala pokoj, jej sebavedomie postupne rástlo

Predtým dvojka hostiek Daniela Hantuchová zdolala líderku domácich Bojanu Jovanovskú za 86 minút 7:5, 6:2. Predviedla energickejší, nápaditejší a istejší výkon.

Hantuchová pritom spočiatku prehrávala 0:2. Okamžite však vyrovnala na 2:2 a neskôr premenila druhý brejkbal na 6:5, keď Srbku donútila k forhendovej chybe. Pri podávaní na zisk tohto nadštandardne kvalitného dejstva síce skúsená Slovenka pustila súperku z vlastného náskoku 40:15 na zhodu, ale potom vytiahla špičkový bekhendový dropšot a vzápätí zužitkovala tretí setbal kombináciou kvalitného servisu a forhendového "povinného" doťuknutia z jasnej situácie vpredu. Navyše, v druhej časti bleskovo unikla na 4:0 a zvyšok bol z jej strany solídne zvládnutou formalitou. Srbku po vstupnej hodine akoby vymazala z dvorca. Jovanovská si ešte vypracovala brejkbal na prípadných 2:4, ale nedala. Za stavu 1:5 si poradila s nepríjemným skóre 15:30 a v ôsmej hre najmä zásluhou dvoch dvojchýb Hantuchovej viedla 40:15 na returne, čoskoro však čelila mečbalu po forhendovom drajve Slovenky. Srbka pokazila forhendový return.

"Som veľmi spokojná a šťastná, že som získala prvý bod. Vedela som, že bude len otázkou času, kedy sa presadím mojou hrou. Čakala som, že zo strany Jovanovskej mi to bude lietať rýchlejšie, bola som na to pripravená aj z tréningov. Vo výmenách som dobre stíhala, čo bolo dôležité," povedala Daniela Hantuchová pre RTVS. Na tlačovej besede dodala: "Začiatok mi nevyšiel, ale zostáva som pokojná a postupne rástlo moje sebavedmie. Mohla som sa oprieť o servis, aj pohybovo to bolo dobré. Celkovo som sa cítila na dvorci dobre. Aj vzhľadom na všetky zdravotné problémy z ostatného obdobia som odohrala dobrý zápas. Dôležité bolo, že som každý jeden bod hrala naplno a súperke som tým ukázala, že ak chce vyhrať, bude sa na to musieť tvrdo napracovať. Možno mentálne to celé bolo pre Jovanovskú príliš frustrujúce, hoci som nezaregistrovala, že by mala ťažkosti s chrbtom. Postupne sa však trochu opúšťala. Viem, ako dobre dokáže zahrať. Pravdupovediac, predpokladala som, že to od nej bude
svižnejšie. Aj preto som v úvode robila niektoré chyby - vyplynuli z očakávania prudších úderov, ktoré však neprichádzali. Akceptovala som to, prispôsobila som sa a Nepanikárila som však, keď mi to nevychádzalo. Dnes som si potvrdila, že môžem stíhať aj týmto mladým povestne rýchlym hráčkam, čo je veľké plus.Napokon to bolo tak, že skôr ona nestíhala mne, čo považujem za veľké plus. Som spokojná aj s tým, ako som zvládla koncovku druhého setu. Z mpojich tohtoročných výkonov tento bol možno na úrovni zápasu proti Erraniovej, ale ten dnešný bol o to náročnejší, že som nehrala sama za seba. Emócie vo Fed Cupe sú vždy silnejšie, tlak väčší."

Jovanovská skonštatovala: "Bola som v zložitej situácii. Po Australian Open som mala problémy s chrbtom, neodohrala som nejako veľa tréningových ´ostrých´ bodov, podstupovala som terapie, pripravovala som sa väčšinou iba z miesta. Dnes som postupne už od konca prvého setu začala pociťovať bolesti, nepredviedla som môj najlepší výkon a Daniela odohrala super zápas, nedopriala mi nejako veľa šancí. Odovzdala som, koľko som vzhľadom na okolnosti mohla. Mrzí ma, že to napokon nestačilo."

Niekdajšia päťka svetového rebríčka je na prahu jubilea

Spoludržiteľka Fed Cupu 2002 Hantuchová zvýšila v bilancii zo vzájomných súbojov s 21-ročnou Belehradčankou Jovanovskou, momentálne 39. v renkingu WTA, na 2:0. Nadviazala na hladký triumf dvakrát 6:2, ktorý dosiahla v sezóne 2010 v srbskej metropole práve v Pohári federácie, ale na antuke. Dvadsaťdeväťročná popradská rodáčka Hantuchová (58., bola aj na 5. pozícii) má teraz v Pohári federácie štatistiku 33:16, v nedeľu ju čaká jubilejný 50. vystúpenie. Osemfinalistka januárových melbournských grandslamových Australian Open Jovanovská klesla na 6:6. Počas týždňa nútene prevzala úlohu jednotky balkánskeho výberu po oznámení absencií bývalých jednotiek svetového rebríčka Any Ivanovičovej a Jeleny Jankovičovej zo zdravotných dôvodov, sama sa sťažovala na problémy s chrbtom.

V nedeľu od 12.00 h sa podľa tradičného scenára stretnú jednotky oboch tímov Jovanovská a Cibulková (ak bude schopná hrať, môže za ňu nastúpiť náhradníčka) a po nich dvojky Doloncová s Hantuchovou. Na záverečnú štvorhru nahlásili kapitáni Dejan Vraneš a Matej Lipták páry Vesna Doloncová, Aleksandra Kruničová, resp. Magdaléna Rybáriková, Jana Čepelová. V srbskom kvartete je medzi nominovanými aj 15-ročná Ivana Jorovičová.

Víťaz v aprílovom semifinále proti úspešnému z duelu Rusko - Japonsko

Víťaz tohto štvrtého vzájomného duelu za necelých šesť rokov si 20. - 21. apríla zahrá v semifinále proti úspešnému z moskovského súboja Rusko - Japonsko (po sobote 1:1). Družstvo SR by za "zbornou" cestovalo na jej pôdu, proti reprezentantkám krajiny vychádzajúceho slnka by malo výhodu domáceho prostredia. V apríli - bez ohľadu na štatút predmetného stretnutia (do úvahy prichádza aj "barážový" zápas o svetovú skupinu 2014) - pôjde o jubilejný 50. duel Sloveniek v tejto súťaži, ktorá oslavuje 50 rokov od založenia.

Slovenky vedú v bilancii z doterajších konfrontácií 2:1. Tím SR zvíťazil 14. - 15. júla 2007 v Košiciach v stretnutí o II. svetovú skupinu 4:1 a potom 24. - 25. apríla 2010 v Belehrade 3:2 v súperení o elitnú osmičku. Srbky sa revanšovali 16. - 17. apríla 2011 v ďalšom zápase o svetovú skupinu, keď v Bratislave triumfovali tesne 3:2, pričom Jankovičová a Kruničová prehrávali v rozhodujúcej štvorhre s Hantuchovou a Rybárikovou 2:6, 1:5 a 0:30 a neskôr čelili dvom mečbalom, napokon však za 3:17 h zvíťazili 2:6, 7:5, 9:7.

Slovenky znova hrajú v elitnej osmičke zásluhou víťazstva 3:2 vo vlaňajšom aprílovom "barážovom" zápase na antuke v Marbelle proti Španielkam. Vo svetovej skupine naposledy boli v roku 2011.

Srbsko figuruje na štvrtej priečke v rebríčku krajín podľa ITF, Slovensko je ôsme. V hornej polovici "pavúka" tvoria štvrťfinálové dvojice Česko - Austrália (Ostrava), resp. Taliansko - USA (Rimini).

SRBSKO - SLOVENSKO 1:1 po sobotňajších dvojhrách

(Niš, hala Čair, tvrdý povrch RuKortHard)

Dvojhry:
Bojana Jovanovská - Daniela Hantuchová 5:7, 2:6 za 86 minút (53, 33)
Vesna Doloncová - Dominika Cibulková 4:6, 4:5 - skreč, Cibulková po 126 minútach odstúpila pre zranenie pravej nohy

Zostávajúci program:
Nedeľa (12.00 h):
Dvojhry:
Bojana Jovanovská - Dominika Cibulková
Vesna Doloncová - Daniela Hantuchová
Štvorhra:
Vesna Doloncová, Aleksandra Kruničová - Magdaléna Rybáriková, Jana Čepelová

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.