Jasno
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Djokovič už len krok od čistého hetriku, Ferrer nemal šancu
Zdielať na

Djokovič už len krok od čistého hetriku, Ferrer nemal šancu

Zdroj: sita, Novak Djokovič

Srbský tenista Novak Djokovič sa stal prvým finalistom dvojhry mužov na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny Australian Open v Melbourne. Zverenec Mariána Vajdu zvíťazil vo štvrtkovom semifinále nad Španielom Davidom Ferrerom za 88 minút absolútne suverénne 6:2, 6:2, 6:1.

Päťku renkingu zdolal 10. raz popri piatich nezdaroch. Nadviazal na triumf z identickej fázy vlaňajších newyorských rovnako cenných US Open. Rivala zdolal štvrtý raz bez prerušenia. Na tomto podujatí mal nad ním navrch i vo štvrťfinále ročníkov 2008 a 2012 - aj vtedy bez straty čo i len setu.

Líder svetového rebríčka ATP Djokovič sa v nedeľu od 9.30 h SEČ pokúsi o zavŕšenie čistého hetriku na južnej pologuli a celkovo štvrtý miestny celkový triumf proti úspešnému z piatkového semifinále Andy Murray (V. Brit.-3) - Roger Federer (Švaj.-2). Na tomto podujatí sa okrem sezón 2011 a 2012 radoval už v roku 2008. Celkovo má na konte 5 trofejí z úrovne veľkej štvorky. Zahrá si svoje 10. veľké finále.

Djokovič v úvodnom sete v Aréne Roda Lavera získal všetky gemy od stavu 1:2. V druhej časti dal z 0:1 na 5:1 a aj v tomto prípade bol zvyšok iba formalitou. V treťom dejstve odskočil Srb na 4:0 a koncovku zvládol bez zachvenia. V celom zápase nečelil ani jednej hrozbe straty podania, sám zužitkoval všetkých 7 brejkbalov. Mal pomer "winnerov" a nevynútených chýb 30:16, zdolaný 11:32.

Účastník novembrovej bratislavskej exhibície Tennis Classic Djokovič má proti Federerovi štatistiku 13:16, nad Murraym vedie 10:7. V Melbourne Parku dosiahol svoj jubilejný 20. zápasový triumf za sebou, zároveň je to jeho 140. úspech na Majors (27 nezdarov).

Djokovič uspel v 11. dueli v rade proti niektorému z hráčov Top 20. Poslednú prehru tohto typu utrpel v septembrovom finále US Open od Murrayho. Počas týchto dvoch týždňov môže stať prvým držiteľom melbournského čistého hetriku v tzv. otvorenej ére. Zároveň má šancu byť po Američanovi Andrem Agassim a Federerovi štvrtým hráčom v Open Ere, ktorý nazbiera na južnej pologuli 4 trofeje. Djokovič vlani vo finále za 5:53 h v jednom z najstrhujúcejších duelov tenisovej histórie zvíťazil nad Španielom Rafaelom Nadalom. Teraz v osemfinále za 5:02 h prekonal Švajčiara Stanislasa Wawrinku 1:6, 7:5, 6:4, 6:7 (5), 12:10. Od nedele sa stihol dostatočne fyzicky pozviechať, vo štvrťfinále si poradil s Čechom Tomášom Berdychom.

Tridsiatnik Ferrer nezvládol ani svoj piaty grandslamový semifinálový pokus. Vo štvrťfinále "zázračne" prekonal krajana Nicolása Almagra z manka 4:6, 4:6, 3:5, ale tento obrat ho stále priveľa fyzickej aj mentálnej energie na to, aby dokázal výraznejšie vzdorovať favorizovanému 25-ročnému Belehradčanovi. V pondelok sa stane španielskou jednotkou na úkor Nadala.

Dvojhra mužov - semifinále:

Novak Djokovič (Srb.-1) - David Ferrer (Šp.-4) 6:2, 6:2, 6:1 za 88 minút

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie