Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Azarenková so šancou na obhajobu, Na Li zaskočila Šarapovovú
Zdielať na

Azarenková so šancou na obhajobu, Na Li zaskočila Šarapovovú

Zdroj: sita, AO Azarenková

Bieloruská tenistka Viktoria Azarenková má naďalej šancu obhájiť titul na úvodnom grandslamovom podujatí roka Australian Open v Melbourne.

Vo štvrtok si líderka renkingu poradila s debutantkou v grandslamovom semifinále, iba 19-ročnou Američankou Sloane Stephensovou, za 101 minút 6:1, 6:4. Už teraz je jasné, že Azarenková bude na vrchole rebríčka WTA aj po sobotňajšom finále, v ktorom v Arene Roda Lavera o 9.30 SEČ nastúpi proti Číňanke Na Li. Víťazka rozhodujúceho súboja si odnesie prémiu 2,43 milióna AUD, zdolanú uteší 1,215 milióna AUD.

Dvadsaťtriročná rodáčka z Minska Azarenková nenastúpila pre zranenie palca na pravej nohe na semifinále prípravného turnaja v Brisbane, takže v tejto sezóne má dokonalú štatistiku 8:0. Tínedžerka Stephensová, v stredajšom štvrťfinále šokujúca premožiteľka zdravotne zjavne indisponovanej krajanky Sereny Williamsovej, síce figuruje "len" na 25. pozícii v hodnotení, ale napriek tomu bola najvyššie postavenou hráčkou, ktorej Bieloruska zatiaľ čelila na medzinárodných otvorených majstrovstvách Austrálie 2013. Davidom Nainkinom vedená Američanka sa premiérovo objaví v Top 20, konkrétne na 17. mieste. O dve kolá si zlepšila osemfinálový osobný grandslamový rekord z Roland Garros 2012.

Po jasnom prvom sete opadla v druhom zo Stephensovej nervozita a hoci jej nevychádzalo podanie, Azarenkovú poriadne potrápila. V deviatom geme mala Bieloruska pri vlastnom servise 5 mečbalov, ani jeden nevyužila. Stephensovej sa podarilo ešte zdramatizovať zápas, ale v nasledujúcej hre už na ďalší mečbal súperky nestačila.

Na Li zaskočila Šarapovovú a postúpila do finále

Čínska tenistka Na Li zaskočila ruskú favoritku Mariu Šarapovovú a po výhre 6:2, 6:2 za 93 minút sa stala prvou finalistkou úvodného grandslamového turnaja sezóny Australian Open v Melbourne. Tridsaťročná Číňanka má na dosah druhý úspech na niektorom z turnajov veľkej štvorky, v roku 2011 vyhrala Roland Garros. V sobotňajšom finále od 9.30 SEČ nastúpi v Arene Roda Lavera proti lepšej z druhého semifinále Viktoria Azarenková (Biel.-1) - Sloana Stephensová (USA-29). "V Austrálii sa vždy cítim skvele, v Melbourne sa mi pravidelne hralo dobre. Vo finále sú tenistky vždy nervózne, ale ja si ho chcem poriadne užiť a vychutnať. Už sa veľmi teším," povedala Na Li, ktorá v Melbourne Parku neúspešne bojovala o titul už v roku 2011 s Kim Clijstersovou.

Šarapovová na ceste do semifinále stratila len deväť gemov, čo je rekord Australian Open. Vo štvrtok robila chyby a nevedela nájsť recept na presnú hru súperky s loptičkami na základnú čiaru. Štvornásobná grandslamová víťazka prišla o šancu získať po roku 2008 druhý titul v Australii i možnosť stať sa svetovou jednotkou. Hneď prvý gem zápasu naznačil, ako sa bude súboj vyvíjať. Šarapovová v ňom stratila aj vinou dvojchýb a nevynútených chýb svoje podanie. Definitívny zlom prišiel po ďalšom úspešnom brejkbale Na Li v piatom geme. Číňanka veľmi dobre podávala a aj keď síce šiestu hru pri vlastnom servise stratila, podarilo sa jej získať ďalšiu a napokon i celé prvé dejstvo. V úvode druhého setu jej nakrátko odišiel forhend. V piatom geme jej Šarapovová ponúkla za stavu 2:2 ďalšiu šancu na brejk, ktorú využila, išla do vedenia a šancu už z rúk nepustila. Šarapovová už nedokázala nájsť žiadnu odpoveď, navyše v zápase urobila 25 nevynútených chýb. "Dnes hrala Na Li skutočne veľký zápas. Bola oveľa agresívnejšia, diktovala tempo hry a navyše aj dobre bránila. Dnes som nehrala ideálne," priznala 25-ročná Ruska.

Výsledky - Australian Openm dvojhra žien - semifinále:

Na Li (Čína-6) - Maria Šarapovová (Rus.-2) 6:2, 6:2
Viktoria Azarenková (Biel.-1) - Sloane Stephensová (USA-29) 6:1, 6:4

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články