Zatiahnuté
20°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Tínedžerka Stephensová vyradila hendikepovanú Serenu Williamsovú
Zdielať na

Tínedžerka Stephensová vyradila hendikepovanú Serenu Williamsovú

Sloane Stephensová (USA-29) - Serena Williamsová (USA-3) 3:6, 7:5, 6:4

Americká tínedžerka Sloane Stephensová sa postarala o najväčšie prekvapenie doterajšieho priebehu úvodného grandslamového tenisového turnaja roka Australian Open v Melbourne. V stredajšom štvrťfinále ženskej dvojhry zdolala devätnásťročná Stephensová najväčšiu favoritku na celkový triumf a turnajovú trojku Serenu Williamsovú 3:6, 7:5 a 6:4. V semifinále ju čaká svetová jednotka a obhajkyňa titulu Viktoria Azarenková, ktorá si poradila s Ruskou Svetlanou Kuznecovovou 7:5, 6:1.

Williamsová dohrávala zápas so sebazaprením, v druhom sete si za stavu 3:4 a 0:30 poranila chrbát pri snahe dobehnúť loptičku chrbát a úspešnom bekhendovom víťaznom údere. Po krátkom ošetrení sa na kurt vrátila, ale už nehrala výmeny s takou silou ako dovtedy. "Po zranení som cítila veľkú bolesť. Nemohla som sa vôbec otočiť. Prekonala som veľkú bolesť, nebudem sa však na ňu vyhovárať. Skúsila som hrať, ale už to nešlo," uviedla Serena Williamsová.

Pätnásťnásobná grandslamová víťazka, ktorá vyhrala posledné dva turnaje veľkej štvorky vo Wimbledone a na US Open, bola pre Stephensovú detským vzorom. Mladá Američanka naplno využila jej zdravotné problémy. Hneď po premenenom mečbale po 127 minútach pobytu na kurte hľadala v taške telefón. "Je to bláznivé. Nemôžem tomu vôbec uveriť. Myslela som si, že mi mama napísala hneď po zápase správu, chcela som si ju prečítať," povedala Stephensová, ktorú považujú za nástupkyňu Williamsovej v ženskom tenise v USA.

Obhajkyňa prvenstva Azarenková odohrala v prvom sete s Kuznecovovou veľkú bitku.

Maratónske prvé dejstvo trvalo 77 minút, druhé už len 30. V prvom sete bol dôležitý štvrtý gem, ktorý sa hral 15 minút. Kuznecovová v ňom po sérii 10 zhôd získala Azarenkovej podanie a po celkovo 34 minútach hry viedla 3:1. Brejk potvrdila pri vlastnom servise, ale Azarenková dokázala následne vyrovnať na 4:4. Bieloruska potom za stavu 5:5 prelomila Kuznecovovej servis a pri vlastnom získala prvý set. V druhom už na dvorci dominovala. "Svetlana hrala celý zápas veľmi dobre. Najmä úvod bol z jej strany neuveriteľný. Teším sa, že som sa cez ňu dostala do semifinále a ukázala najlepší tenis vo chvíľach, keď som to potrebovala," povedala Azarenková, ktorá vyrovnala bilanciu s Kuznecovovou na 4:4.

Výsledky - Australian Open:
Dvojhra žien - štvrťfinále:
Viktoria Azarenková (Biel.-1) - Svetlana Kuznecovová (Rus.) 7:5, 6:1
Sloane Stephensová (USA-29) - Serena Williamsová (USA-3) 3:6, 7:5, 6:4

Súvisiace články