Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Hantuchovej (29) dobrodružstvo v Melbourne skončilo v prvom kole
Zdielať na

Hantuchovej (29) dobrodružstvo v Melbourne skončilo v prvom kole

Zdroj: sta, Hantuchová Australian Open

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová prehrala v pondelňajšom zápase 1. kola dvojhry žien na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny Australian Open v Melbourne (14. - 27. januára, celková dotácia 30 miliónov AUD, tvrdý povrch Plexicushion vonku) s takisto nenasadenou Taiwančankou Čchan Jüng-ťan v ich treťom vzájomnom dueli za 110 minút značne extravagantne 1:6, 6:1, 1:6.

Na úrovni veľkej štvorky tretí raz v rade nezvládla už vstupnú prekážku.Za singlovú súťaž si Hantuchová odnáša 5 bodov do počítačového poradia a prémiu 27 600 AUD. Vo štvorhre sa predstaví po boku Španielky Anabel Medinovej-Garriguesovej. Ázijčanka si v 2. kole zmeria sily s úspešnou z duelu Ana Ivanovičová (Srb.-13) - Melinda Czinková (Maď.).

Dvadsaťdeväťročná popradská rodáčka Hantuchová, momentálne 44. v renkingu, doplatila na slabšiu efektivitu v kľúčových okamihoch: zužitkovala len 2 z 10 brejkbalov, súperka využila 4 zo 7 takýchto možností.

"Začiatok mi nevyšiel. Hrala som zbytočne opatrne a robila som veľa chýb. V druhom sete som sa uvoľnila a išla som do toho. Potom sa súperka nechala ošetriť, čím narušila môj rytmus, ale na niečo také sa nemôžem sťažovať. V treťom sete som mala hneď na začiatku šance. Škoda, že to nevyšlo," povedala Daniela Hantuchová v konferenčnom telefonáte pre slovenské tlačové agentúry.

Niekdajšia päťka počítačového poradia Hantuchová vstúpila do tejto sezóny štvrťfinálovou účasťou v Brisbane, ale potrápilo ju tam ľavé stehno a následne sa lúčila už v 1. kole v Sydney, teraz si to zopakovala. Na medzinárodných otvorených majstrovstvách Austrálie obhajovala vlaňajšie 3. kolo, v ktorom nestačila na Belgičanku Kim Clijstersovú (3:6, 2:6). Pri rieke Yarra štartovala v hlavnej súťaži 13. raz, v roku 2000 neprešla kvalifikáciou. Miestnym maximom a zároveň osobným rekordom na úrovni veľkej štvorhry pre ňu zostáva semifinále zo sezóny 2008, v ktorom prehrala so spomenutou Ivanovičovou z náskoku 6:0, 2:0.

Zverenkyňa Eduarda Nicolása Hantuchová už vedie v štatistike proti 23-ročnej Čchan Jüng-ťan, 118. v hodnotení, len 2:1. Nenadviazala na úspech 7:6 (4), 4:6, 6:2, ktorý dosiahla v roku 2008 na indonézskom ostrove Bali.

V pondelok hrala zo Sloveniek aj Dominika Cibulková a zdolala 16-ročnú domácu držiteľku voľnej karty Ashleigh Bartyovú 3:6, 6:0, 6:1. V utorok začnú Magdaléna Rybáriková a Jana Čepelová.

Dvojhra žien - 1. kolo:

Čchan Jüng-ťan (Taiw.) - Daniela Hantuchová (SR) 6:1, 1:6, 6:1 za 110 minút (35, 44, 31)

Hantuchová si hneď v úvodnej hre ako prijímajúca vynútila tri zhody, nie však viac. Následne pri vlastnom servise nezískala ani fiftín a čoskoro dokonca mala manko 0:4. V piatej hre jej nestačil náskok 40:0 na príjme a nezužitkovala ani neskorší štvrtý brejkbal na 1:4. V šiestom geme sa aspoň vyhla "kanárovi".

Slovenke oveľa lepšie vyšiel začiatok druhého dejstva. Na returne v druhej hre predviedla obrat z 30:40 a únik potvrdila hladko na 15. Viedla teda 3:0 a vzápätí pridala brejkovú "poistku" - 4:0. Za stavu 5:1 premenila tretí setbal.

Zdalo sa, že favorizovaná Hantuchová by mohla prevziať kontrolu nad vývojom, ale opak bol napokon pravdou. Čchan Jüng-ťan sa chytila prostredníctvom odvrátenia brejkbalu v otváracom geme rozhodujúcej časti a potom zužitkovala svoju tretiu možnosť odskočiť na 3:1. Na 4:1 sa posunula bez straty fiftínu a odvtedy už súperku k ničomu vážnejšiemu nepustila.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články