Jasno
19°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Cibulková (23) vo finále v Sydney neuhrala ani jeden gem!
Zdielať na

Cibulková (23) vo finále v Sydney neuhrala ani jeden gem!

Zdroj: sita, Cibulková v Sydney

Slovenská tenistka Dominika Cibulková prehrala v piatkovom finále dvojhry na turnaji WTA Apia International v austrálskom Sydney (Premier, dotácia 690 000 USD, tvrdý povrch Plexicushion vonku) s favorizovanou Poľkou Agnieszkou Radwanskou nasadenou ako prvou za 63 minút hladko 0:6, 0:6.

Vo všetkých svojich predchádzajúcich singlových vystúpeniach na seniorskej úrovni od roku 2004 nazbierala aspoň dva gemy.

Dianie na kurte v Ken Rosewall Arene pritom väčšinu zápasu zďaleka nebolo také jednoznačné, ako napovedá výsledok. Dvadsaťtriročná Bratislavčanka mala už v úvodnom geme štvrtého vzájomného súboja dva brejkbaly, na príjme v tretej hre viedla 30:0 a pri stratách podania v druhej aj štvrtej zhodne bola minimálne na zhode. Na returne v piatom geme jej nebolo nič platné, že sa z 0:40 prepracovala až k brejkbalu. Malo ho aj vo vstupnej hre druhej časti, ale nedala a pod vplyvom nepriaznivého vývoja skóre sa jej koncept postupne úplne rozpadol. Ku koncu sa napriek všetkej bojovnosti už prejavila aj frustrácia.

Cibulková vo svojom siedmom finále na hlavnom profesionálnom okruhu doplatila na slabšiu efektivitu v kľúčových okamihoch a prehnanú horlivosť, z ktorej vyplynul priveľký počet nevynútených chýb. Nekontrolovaná intenzita bola proti odolnej taktičke Radwanskej kontraproduktívna.

Dvojhra - finále:
Agnieszka Radwanská (Poľ.-1) - Dominika Cibulková (SR) 6:0, 6:0 za 63 minút (35, 28)

Cibulková si hneď v úvodnom geme vypracovala dva brejkbaly v rade, ale Radwanská odpovedala sériou piatich získaných fiftínov. V poslednom prípade už išlo o dvojchybu súperky, ktorú potvrdilo Jastrabie oko. Slovenka klesla na 15:30 ťažkou forhendovou chybou pri zlej voľbe umiestenia úderu z dobrej pozície a neskôr klesla na 30:40 forhendom do siete. Hrozbu straty podania odvrátila a poradila si aj s ďalšou vďaka dôrazu, lenže Poľka trafila return na čiaru, mala teda tretiu šancu a súperkin forhend ledva našiel štvorhrové pole - 0:2. Radwanská si za stavu 0:30 pomohla dvoma podaniami a napokon presvedčivo zavŕšila priebežný obrat v treťom geme. Na kurt prišiel kouč Matej Lipták, ktorý svoju zverenkyňu vystríhal pred prehnaným útočením bez potrebnej prípravy a práce nôh.

Cibulkovej premotivovanosť sa znova prejavila pri dobiehanom forhende lacno do siete. Brejkbal síce vymazala, ale prepálenou forhendovou reakciou na return dodala Radwanskej ďalší a opäť netrafila forhend - už v tejto fáze bol počet jej nevynútených zlyhaní dvojciferný. Tradične striedmo hrajúcej Poľke úplne stačilo zotrvávať vo výmenách a nenabíjať. Za stavu 4:0 pustila protivníčku zo 40:0 až k brejkbalu, ktorý však zničila loptičkou na čiaru, čo odobril kontrolný systém. Slovenke sa napokon nepodarilo ani len udržať "kanára v klietke": forhendovou chybou dopriala Poľke dva setbaly v rade a pri premiérovom poslala forhendovú krížnu kontru v sporadickej defenzívnej situácii mimo. Na "winnery" bola jasne lepšia 11:2, lenže zároveň urobila o 14 chýb viac (20:6). Set na nulu dosiaľ naposledy prehrala v júli v Stanforde s Rumunkou Soranou Cirsteovou.

Radwanská pri skóre 30:30 v otváracom geme prekombinovala neprehľadnú prestrelku pri sieti, ale Cibulková odpálila brejkbal bekhendom "do plota". Následne sa toľko pripravovala na vstúpený forhend, až ho poslala do siete. Dostala sa k ešte jednej zhode, ale nie ďalej. Čoraz citeľnejšie jej chýbal záchytný bod na nadobudnutie rytmu, pohody a eufórie. Určite ním nebola oprávnená Radwanskej výzva, po ktorej Poľka mala náskok 40:0 (namiesto pôvodne sa črtajúcich len 30:15). Pri druhom brejkbale sa dočkala Cibulkovej forhendu za. Únik potvrdila na nulu, so značkovou nenápadnosťou začala dominovať. Na dvorec sa vrátil tréner Lipták a okrem iného povedal: "Musíš byť trpezlivá. Choď do toho odvážne, ale mier." Rady však už nezabrali. Cibulková odvrátila prvý mečbal pekným forhendom inside-out, ale potom spáchala dvojchybu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články