Jasno
12°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Djokovič sa v Bratislave cíti ako doma
Zdielať na

Djokovič sa v Bratislave cíti ako doma

Najmä skvelá zábava, ale aj mnoho krásnych tenisových okamihov, priniesla stredajšia večerná exhibícia Tennis Classic 2012 na centrálnom kurte Aegon arény Národného tenisového centra v Bratislave.

V hlavnej úlohe sa predstavila svetová jednotka Srb Novak Djokovič. Vynikajúcemu tenistovi dobre sekundoval v dvojhre Martin Kližan a vyvrcholením bola štvorhra, v ktorej sa srbský športovec predstavil dovedna so svojím slovenským trénerom Mariánom Vajdom, na druhej strane kurtu si k sebe Kližan prizval miláčika tribún Dominika Hrbatého. „Oficiálne sme spolu hrali prvýkrát. Bolo to úžasné, fantastická atmosféra. Všetci sa zabavili a uvoľnili. To, že Novak sem prišiel, je obrovská pocta pre Slovensko,“ povedal po súboji Marián Vajda, kouč stále mladého Srba. „Po tomto zápase sa vo štvrtok budem asi celý deň zliepať,“ dodal žartovným tónom 47-ročný tenisový odborník.

Výkon svojho trénera v debli Novaka Djokoviča milo prekvapil.

„V prvej polovici bol asi trochu nervózny a súperi kvalitní, no potom našiel v sebe skrytú silu. V druhej polovici ma veľmi prekvapil, na kurte dominoval,“ poznamenala svetová jednotka a pokračovala: „Neviem, kedy si zase spolu zahráme spolu, pretože z tohto duelu sa Marián bude ešte asi dlho spamätávať.“

Víťaz nedávno skončeného koncoročného výberového šampionátu v Londýne bol z podujatia v Bratislave nadšený. „Atmosféra bola skvelá. Už som tu hral v minulosti proti Dominikovi na turnaji aj v Davisovom pohári a vedel som, čo ma tu čaká. Slovensko má veľkú tenisovú tradíciu. Tešil som sa sem, môj tréner Marián v tom zohral veľkú úlohu. Na kurte sme strávili takmer štyri hodiny a to hovorí za všetko, ako sme si to užívali. Už som bol na mnohých exhibičných akciách, ale ešte som nezažil, aby diváci zostali v hľadisku tak dlho,“ dodal Novak Djokovič.

Poklonu svojmu srbskému súperovi v singli vystrúhala súčasná slovenská jednotka Martin Kližan. „Bol to výborný zápas. Novak ukázal, že je svetový hráč a číslo jedna. Pre oboch to bol veľký zážitok. Som rád, že som mal tú česť zahrať si s ním,“ poznamenal 23-ročný Bratislavčan, ktorý proti Djokovičovi na profesionálnom okruhu ešte

Vždy usmiaty Dominik Hrbatý si štvorhru po boku Kližana užíval.

„Neuveríte mi, ale Novak po zápase pochválil môj servis. Je to zážitok. Doma sa so svetovou jednotkou nehrá často. Asi som tu absolvoval duel proti Roddickovi. Vždy je pre mňa zážitok hrať v tejto hale pred plným hľadiskom. Ak by mi to zdravie dovolilo, hral by som tenis až do štyridsiatky. Milujem ho a je to môj život,“ vyznal sa 34-ročný Hrbatý a pokračoval: „Myslím, že to, čo mali všetci možnosť zažiť, sa tak skoro opakovať nebude. Bol tu majster sveta a svetová jednotka. Mnohí si to neuvedomujú, ale dostať sem takého človeka, to nie je o peniazoch. Je to o tom, že on sem príde kvôli niečomu špeciálnemu. Tentokrát to bolo určite najmä kvôli Marošovi (trénerovi Vajdovi, pozn. red.). Niektorým ľuďom to možno dôjde až o niekoľko dní alebo týždňov,“ ukončil krátku tlačovú konferenciu po vydarenej akcii Dominik Hrbatý.

Novak Djokovič pobavil bratislavské publikum a zdolal Kližana

Išlo o prvý vzájomný súboj Kližana s Djokovičom.Obaja sa na profesionálnej úrovni ešte nestretli.
V exhibičnom súboji si srbský hráč dovolil "polovičný“ výkon a s vloženými etudami bavil publikum. Dvadsaťpäťročného Belehradčana na kurte privítal za Jánošíka prezlečený Martin Kližan, no v zápase sa slovenskému hostiteľovi nepodarilo "ozbíjať“ svojho súpera.
Novak Djokovič, ktorý v roku 2012 triumfoval na Australian Open v Melbourne, Roland Garros v Paríži aj na koncoročnom výberovom šampionáte v Londýne sa hneď po príchode prezentoval peknou slovenčinou: "Dobrý večer dámy a páni, ako sa máte?“ Za to si vyslúžil veľký potlesk a tým priaznivci tenisu v hľadisku nešetrili ani počas singlového súboja srbskej a slovenskej jednotky.
Už v prvom sete Novak Djokovič vtipne komunikoval s Kližanom, publikom aj rozhodcami - empajrovým aj čiarovými. Medzi výmenami sa nechal poutierať miláčikom bratislavských tribún Dominikom Hrbatým, od ktorého dostal aj niekoľko rád. Na chvíľu si aj oddýchol a nechal za seba hrať jedného z podávačov lôpt. Zverenec slovenského kouča Marián Vajdu v druhom sete na želanie publika parodoval niekoľko mužských a ženských tenisových hviezd od Rafaela Nadala či Mariu Šarapovovú. "Ďakujem Martinovi za zápas a divákom za účasť. Hrať a zabávať nie je jednoduché. Slovensko mám teraz ešte radšej,“ poznamenal bezprostredne po víťaznej loptičke Novak Djokovič.
V závere stretnutia sa Srbovi síce nepodarilo splniť prianie trénera, aby ho ukončil esom, no loptičku zahral priamo na čiaru a Martinovi Kližanovi napomohlo už ani "jastrabie oko“. Spokojný 23-ročný Bratislavčan po zápase povedal: "Novak sa prezentoval pekným tenisom a ukázal svoje kvality. Je to pán hráč. Všetkým previedol, ako vie hrať tenis. Právom je číslo jedna.“
Nasledovala dražba tenisových artefaktov, počas ktorej sa vyzbieralo pre dve nadácie dovedna 43 600 eur. Neuveriteľných 40-tisíc eur ponúkol jeden z divákov za tenisovú raketu, dve tričká, tenisovú tašku Novaka Djokoviča a miesto v súkromnom boxe súčasnej svetovej jednotky na ktoromkoľvek budúcoročnom turnaji. Srb navyše venoval raketu aj neúspešnému dražiteľovi, ktorý ponúkal 39-tisíc eur. Rakety, tenisový výstroj a hodiny tréningu slovenskej trojice Marián Vajda, Martin Kližan a Dominik Hrbatý sa "predali“ za 3600 eur.
Vo štvorhre nastúpil Novak Djokovič so svojím trénerom Mariánom Vajdom proti Kližanovi s Dominikom Hrbatým. Rovnako ako v singlovom súboji nešlo ani tak o tenisové umenie, ako o zábavu a všetci aktéri sa s tým vyrovnali "na jednotku“. Líder svetového renkingu si na kurte zatancoval a predstavil sa aj v úlohe čašníka a v hľadisku roznášal šumivé víno. Necelá hodinka vynikajúcej deblovej zábavy sa skončil triumfom Djokoviča s Vajdom 7:5. Po druhom stredajšom víťazstve si srbská hviezda zaspievala po slovensky.

Tennis Classic 2012 v Bratislave:

Výsledky - dvojhra:

Novak Djokovič (Srb.) - Martin Kližan (SR) 7:5, 6:3 za 84 minút


štvorhra:

Novak Djokovič, Marián Vajda (Srb./SR) - Dominik Hrbatý, Martin Kližan (SR) 7:5

Súvisiace články