Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Hantuchová (29) hladko prehrala na Turnaji majsteriek s Vinciovou
Zdielať na

Hantuchová (29) hladko prehrala na Turnaji majsteriek s Vinciovou

Zdroj: sita - Daniela Hantuchová

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová nasadená ako siedma prehrala v prvom z troch zápasov úvodného dňa programu koncoročného výberového podujatia Qatar Airways WTA Tournament of Champions tenistiek v bulharskej Sofii (30. októbra - 4. novembra, dotácia 750 000 USD, tvrdý povrch v hale Arena Armeec) v základnej skupine Serdika s talianskou rovesníčkou Robertou Vinciovou, štvorkou tohto turnaja, v ich piatom vzájomnom súboji za 65 minút hladko 1:6, 2:6.

Rodáčka z Taranta sa ujala v štatistike vedenia 3:2, revanšovala sa za prehru 5:7, 2:6, ktorú utrpela v januári v 1. kole v austrálskom Sydney. Vinciová medzičasom trikrát z rovnakého počtu zápasov prekonala Dominiku Cibulkovú (Indian Wells, Madrid, US Open) a teraz potvrdila, že na Slovenky pozná recept. Kvalifikovala sa prostredníctvom celkového triumfu v Dallase, Hantuchová položila základ svojho štartu na tzv. malých MS obhájením trofeje v Pattayi.

"Odohrala som skvelý zápas, pred ktorým som pociťovala nervozitu, ale napokon všetko správne zapadlo na svoje miesto. Som veľmi spokojná s mojím výkonom. Zároveň si uvedomujem, že súperka nepredviedla svoj najlepší tenis. Mala som dostatok času na údery a využívala som príležitosti, keď sa mi naskytli," cituje Vinciovú internetová stránka Turnaja majsteriek WTA.

V tejto skupine sú aj Dánka Caroline Wozniacka a Taiwančanka Chsieh Su-wej. Do skupiny Sredec zaradil žreb Rusky Naďu Petrovovú a Mariu Kirilenkovú, Číňanku Ťie Čeng a domácu Cvetanu Pironkovovú.

Dvadsaťdeväťročná popradská rodáčka Hantuchová, momentálne 32. vo svetovom rebríčku (v minulosti bola na 5. mieste), už má pri svojej tretej účasti na tomto podujatí pre renkingovo najlepšie postavené víťazky tohtoročných turnajov so štatútom International istotu 75 bodov do hodnotenia a prémie 35 000 USD. Predvlani bola - ešte na indonézskom ostrove Bali - v semifinále, minulý rok tam neuspela vo štvrťfinálovom 1. kole.

Skupina Serdika:

Roberta Vinciová (Tal.-4) - Daniela Hantuchová (SR-7) 6:1, 6:2 za 65 minút

Líderka deblového renkingu Vinciová

16. v počítačovom poradí dvojhry, sa oveľa rýchlejšie a efektívnejšie dostala do tempa a úderov. Liftami, slajzami a celkovými zmenami rytmu spôsobovala súperke veľké problémy. Na príjme v druhej hre sa presadila na nulu, a to bekhendovým obhodením so spodnou rotáciou popri čiare. Únik potvrdila bodom priamo z podania, zábleskom bol Hantuchovej forhendový "winner" popri čiare. Slovenka však napriek tomu klesla na 0:3 a vo štvrtej hre si znova neudržala servis. Pod ťarchou druhého brejkbalu nezvládla bekhendovú odpoveď na return. V piatej hre sama mala dve šance, ale Talianka predviedla napríklad šikovný bekhendový víťazný úder popri čiare. Neskôr posunula skóre už na 5:0 bekhendovým skrátením spredu z dobre utvorenej pozície.

Hantuchovej prišiel poradiť na kurt kouč Eduardo Nicolás

A viedlo to aspoň k vyhnutiu sa "kanárovi" aj cez jeden setbal aktérky deblovej súťaže z minulotýždňového istanbulského "veľkého" šampionátu Vinciovej. Talianka pri tejto šanci urobila bekhendovú chybu a nedostala v tejto hre ďalšiu príležitosť. Následne sa však bez zachvenia odpodávala. Za stavu 15:30 z pohľadu Slovenky prišiel Hantuchovej krížny bekhend trafený rámom a proti setbalu veľmi nevydarený pokus o bekhendový lob.

V otváracom geme druhého setu sa Hantuchová vyškriabala z 0:30 na 30:30, ale inkasovala bekhendový dropšot a potom značne prehnala forhend - 0:1. Dvojchyba Vinciovej dopriala Slovenke možnosť dosiahnuť okamžitý rebrejk, prišiel však bekhend vedľa. Následne zaletel bekhendový volej zverenkyne Francesca Cinu mimo a nasledovala ďalšia dvojchyba, akoby signál až príliš veľkého sebavedomia pod vplyvom vývoja - 1:1. Aktérka štandardného šampionátu 2002 i 2007 Hantuchová však nezužitkovala príležitosť prepracovať sa prvý raz do vedenia. Od skóre 30:15 pokazila najprv forhend a potom dva razy bekhend, v poslednom prípade sa nezmestila ani do deblovej "aleje". Talianka vzápätí nielen upravila na 3:1, ale aj pridala brejkovú "poistku" na 4:1. Cez jeden odvrátený brejkbal zvýšila na 5:1. Hantuchová znízila na 2:5, ale na returne v ôsmej hre nenastolila ďalšiu zápletku: nezískala ani fiftín.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články